Rop sefov SKB-ja se je zgodil pred skoraj devetimi leti. Foto: Policija
Rop sefov SKB-ja se je zgodil pred skoraj devetimi leti. Foto: Policija

Preiskovalci so Vidmarju prišli na sled, ko so njegove sledi odkrili v neki preprodajalski zgodbi. Policija je pri Vidmarjevem znancu Zlatanu Veliću zasegla dobrih 16 kilogramov snovi, za katero so sumili, da gre za mamila, snov pa naj bi Veliću dostavil prav Vidmar.

Na podlagi zaseženih snovi so policisti od sodišča tudi dobili odredbo za hišno preiskavo pri Vidmarju, ki so mu potem odvzeli biološke sledi. V analizi bioloških sledi so ugotovili, da so te identične tistim, ki so jih našli po ropu sefov SKB-ja.

Obrabljeni vzorci
Vodja oddelka za biološke preiskave v nacionalnem forenzičnem laboratoriju Katja Drobnič je med sojenjem pričala kar dvakrat in pojasnila, da so ob analizi na ventilu jeklenke in koščku rokavice iz lateksa, ki so ju našli na kraju ropa, Vidmarjeve biološke sledi.

Ob tem je poudarila, da ni mogoče, da bi se v postopku DNK-analize zgodila kontaminacija in da ni nobenih dvomov o pravilnosti analize.

Analizo obeh vzorcev so namreč ponovili trikrat in eden izmed njiju je že tako obrabljen, da ponovna analiza na njem ni več mogoča.

Sodišče je pritrdilo mnenju Drobničeve, da je nova analiza nesmiselna, saj so bili rezultati ves čas konsistentni in primerljivi ter da analize sledi z jeklenke in rokavice iz lateksa ne bo nikoli več mogoče učinkovito ponoviti. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo 30. maja.