Hriberšek je od predaje v priporu. Foto: BoBo
Hriberšek je od predaje v priporu. Foto: BoBo
Hriberšek gre v »vikend« zapor

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil dopoldne predobravnavni narok, ki je namenjen, da se obtoženec izreče o krivdi. Če se s tožilstvom pogodi o priznanju krivde, tožilstvo predlaga nekoliko nižjo kazen. Tako je bilo tudi v primeru Sintalovega varnostnika, ki je krajo priznal in obžaloval.

Vrniti mora 24.000 evrov
Kazen je tako že izrečena. Prihodnji dve leti bo lahko med tednom delal, ob vikendih pa bo odslužil zaporno kazen. Ker celotnega zneska ukradenega denarja podjetje ni dobilo nazaj, mora Hriberšek v petih letih vrniti okoli 24.000 evrov. Zagovornik Boris Grobelnik sicer pravi, da ima Hriberšek že zagotovljeno službo, zato upa, da bo tudi uspel poravnati dolg.

Če se s tožilstvom ne bi pogodil o priznanju krivde, mu je grozilo do osem let za zapahi. Po priznanju krivde je dejal, da dejanje obžaluje ter se opravičil tako nekdanjim sodelavcem kot podjetju Sintal. Poudaril je, da se takšnih stvari ne splača narediti.

Sodišče mu je tako odpravilo pripor, oproščen je tudi stroškov postopka.

Tožilec je zadovoljen
Tožilstvo je z doseženim odgovorom zadovoljno, pravi okrožni državni tožile Marko Godec. Ne glede "na res ogromno količino denarja" meni, da je kazen primerna. Obtoženi se je namreč sam vrnil v Slovenijo, vrnjen bo skoraj ves denar, prav tako še nikoli prej ni bil kaznovan. Hriberškovo dejanje je označil z besedami "priložnost dela tatu", saj imel stik z velikimi količinami denarja, bil pa je v težkem finančnem in socialnem položaju.

Predal se je sam
Hriberšek, ki je v Sintalu skrbel za varovanje denarja, je 6. aprila zvečer iz centralnega trezorja podjetja ukradel več sto tisoč evrov, po podatkih vodstva podjetja več kot milijon evrov. Odpeljal se je v tujino, kjer se je več dni skrival, nato pa se je na Šentilju predal policiji.

Ob predaji je policistom izročil večino svojega plena, ki ga je skril pri prijatelju v Avstriji in v sefu v Nemčiji. Kljub temu pa je po ugotovitvah tožilstva še vedno manjkalo skoraj 24.000 evrov.

Hriberšek gre v »vikend« zapor