Nesreča se je zgodila okoli 520 metrov pod površjem, ko je skupina 15 speleologov raziskovala jamski sistem Kita Gaćešina. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Nesreča se je zgodila okoli 520 metrov pod površjem, ko je skupina 15 speleologov raziskovala jamski sistem Kita Gaćešina. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Akcija je bila končana malo pred pol šesto uro zjutraj, deset ur po tem, ko so poškodovanega 29-letnika iz jame začeli dvigovati proti površju, pri čemer so ga morali prenesti tudi po okoli dveh kilometrih vodoravnih rovov in premagati 520 metrov višinske razlike.

Reševanje je bilo zahtevno tudi zato, ker so poškodovanca morali z nosili prenesti skozi okoli 30 nevarnih odsekov, nekatere pa so predtem morali še razširiti. Ves čas reševanja je bilo v jamskem sistemu tudi do okoli 70 reševalcev, je hrvaškim medijem pojasnil načelnik hrvaške gorske reševalne službe Vinko Prizmić.

Jamarje in reševalce zdaj čaka še zadnje naporno dejanje - pospravljanje opreme in vrvi, ki so jih uporabljali med reševanjem in ki skupno tehtajo več kot tono, poroča Jutarnji list in dodaja, da pričakujejo, da bo delo končano do konca dne.

Jamar se je poškodoval, ko je skupaj s še 14 kolegi raziskoval jamo na globini 520 metrov. Ker je popustila sidrna ploščica, je zdrsnil vzgdolž vrvi in padel, pri tem pa se je tako poškodoval, da sam ni mogel več na površje.

Zaradi zapletenosti in obširnosti jamskega sistema (ta velja za največjega v dinarskem svetu in po dolžini prekaša tudi Postojnsko jamo, saj meri 22.767 metrov, najgloblja točka pa je 665 metrov pod površjem) so najprej opozarjali, da bi reševanje lahko potekalo več dni. Svojo pomoč (ekipo do 16 gorskih reševalcev) pa je Hrvaški ponudila tudi slovenska vlada.

Podobno akcijo so hvraški gorski reševalci izvedli tudi lani, ko so iz globine 300 metrov rešili bolnega jamarja, le da je bilo treba takrat premagati nekaj sto metrov dolžine in dobrih dvesto metrov višinske razlike manj.