Speleolog je pri raziskovanju jame na globini približno 500 metrov padel in se huje poškodoval. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Speleolog je pri raziskovanju jame na globini približno 500 metrov padel in se huje poškodoval. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Speleolog je pri raziskovanju jame na globini približno 500 metrov padel in se huje poškodoval. Do njega so že poslali zdravnike, ki ga bodo pripravili na dolgotrajen dvig proti vrhu jame, in več gorskih reševalcev. Da bodo prišli do dela jame, v katerem je ponesrečeni speleolog, bodo potrebovali približno tri ure in pol.

Razširiti bo treba tudi nekaj rovov
Vodja hrvaške gorske reševalne službe Vinko Prizmić je še povedal, da bo med drugim treba razširiti nekatere rove v jami, da bi lahko ponesrečenega jamarja izvlekli na površje. Podobno reševalno akcijo so izvedli tudi lani, ko so iz globine 300 metrov rešili bolnega speleologa.

Kita Gaćešina leži v južnem delu Velebita, na širšem območju Zadra. Predstavlja največji sistem jam v Dinarskem krasu na Hrvaškem, je še spomnil Prizmić. Doslej so raziskali več kot 22 kilometrov jame. Kot so zapisali na spletni strani speleologija.hr, ima Kita Gećešina daljši podtalni sistem rovov kot Postojnska jama.

Hrvaška je za pomoč pri reševanju jamarja zaprosila tudi Slovenijo, kar je potrdil tudi slovenski obrambni minister Aleš Hojs, vlada pa se je nato na dopisni seji odločila, da na pomoč napoti skupino do 16 jamarskih reševalcev, pripadnikov civilne zaščite.