Črna kronika
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 8 glasov Ocenite to novico!
Sladki vrh, umor, julij 2016
Tragičen dogodek v Sladkem Vrhu se je zgodil 5. julija lani. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Dodaj v

Vincencu Bezjaku 20 let zapora za umor sina v Sladkem Vrhu

Dodatni meseci kazni zaradi nasilja v družini
9. januar 2017 ob 15:13
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Senat mariborskega sodišča je za julijski umor sina v Sladkem Vrhu in nasilje v družini Vincenca Bezjaka obsodil na enotno kazen 20 let in osem mesecev zapora.

Medtem ko je bila tožilka Metka Zupanc zadovoljna z izrečeno kaznijo, pa je odvetnik Darjan Lampič napovedal pritožbo.

Tožilka je sicer na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje Bezjaku ponudila 21 let in deset mesecev zapora, zato je imela ob koncu glavnih obravnav pripravljen predlog za še precej strožjo kazen, a je na koncu pretehtalo današnje pričanje izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča. Ta je za sicer za javnost zaprtimi vrati potrdil, da je obdolženi sina umoril v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi močne vinjenosti in možganske okvare.

Ključno pričanje partnerice umorjenega
Zupančeva je zato pred sklepnimi besedami rahlo spremenila obtožnico in dodala vanjo ugotovitve izvedenca, a vztrajala, da je šlo za umor iz naklepa na zahrbten način in iz maščevanja, saj je bil obdolženi v preteklosti, pa tudi usodnega dne, večkrat deležen sinovih zmerljivk in tudi fizičnega nasilja. Tožilstvo je zaradi olajševalnih okoliščin predlagalo enako kazen kot na predobravnavnem naroku.

Bezjak tudi po nekoliko spremenjeni obtožnici očitkov ni priznal, njegov zagovornik po uradni dolžnosti Lampič pa je vztrajal, da mu ni mogoče očitati naklepa ali umora, pač pa kvečjemu kaznivo dejanje uboja, ki da je bil splet nesrečnih okoliščin. Zato je sodišču predlagal temu primerno nižjo izrečeno kazen ob upoštevanju vseh olajševalnih okoliščin. Tudi nasilje v družini je obramba zanikala, češ da se je le občasno dogajalo zmerjanje med zakonskima partnerjema, ne pa fizično nasilje, vse to pa naj bi mu žena očitala, ker ji je vzel sina.

Sodni senat je v sodbi bolj ali manj povzel navedbe tožilstva in Bezjaku izrekel le dva meseca nižjo kazen od predlagane. Dvajset let zapora je dobil za umor in deset mesecev za nasilje v družini, skupaj pa mu je sodišče izreklo enotno kazen 20 let in osem mesecev zapora. Kot je v razsodbi utemeljila sodnica Andreja Lukeš, je bilo ključno za odločitev pričanje partnerice umorjenega, ki ga je še podkrepil njegov mladoletni nečak.

Hkrati je sodni senat odločil, da mora obsojeni do pravnomočnosti sodbe zaradi ponovitvene nevarnosti ostati v priporu. Oprostil ga je stroškov postopka, svojce pa je z 20.000 evrov visokim premoženjsko-pravnim zahtevkom napotil na pravdni postopek.

Dolga zgodovina slabih odnosov
Tragični dogodek v Sladkem Vrhu se je zgodil 5. julija lani, ko je 63-letni Bezjak dvignil roko nad 38-letnega sina ter ga pred očmi njegove partnerice in enega izmed mladoletnih vnukov umoril s kuhinjskim nožem. Nato je počakal na prihod policije.

Družina se je v Sladki Vrh preselila pred leti, potem ko je sin kupil hišo. Slabi odnosi med očetom in sinom so se menda vlekli že iz otroštva, ki ga je umorjeni zaradi slabih odnosov s starši preživel pri starih starših v bližini Lenarta.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 09.01.2017 ob 17:10
@sik
ti enačiš malomarnost in naklep? Malomaren si lahko tudi ti, če ti nekdo prileti nenapovedano od nekod.
Rugess Nome
# 10.01.2017 ob 11:36
usavko: sistem ima rajši opite morilce kot pa zadete lenuhe
usavko
# 09.01.2017 ob 20:11
nasilje v družini... sem že mislil, da je marihuana v igri, pa je tokrat izjemoma alkohol....

No... da se razume... je šlo pa za klasično družino, to kar šteje ane ;)

No.. zdej pa dost trolanja, ker gre za tragično zgodbo :(
sik
# 09.01.2017 ob 17:04
Zadnjic pa je nekdo povozil fanta iz malomarnosti in mu grozi 8 let.
Pa kaksni so nasi zakoni?
Cloveka je umoril v bistvu in zamislite si biti stars tega otroka.Cez 8 let bo na svobodi fanta pa starsi nikoli vec ne bodo videli.
designprologo
# 09.01.2017 ob 16:55
Zmeraj me je fasciniral fenomen NEGATIVNIH in PLEHKIH novic!

A vas ljudje res zanima, kaj je en 'na pol pečen pijani Joužek ali utrgan Francl' naredil s sekiro in potem njegova odisejada pred raznoraznimj sodišči?!
da (+)
ne (-)
Kazalo