Sodnica Hriberniku ni želela upoštevati olajševalnih okoliščin. Foto: BoBo
Sodnica Hriberniku ni želela upoštevati olajševalnih okoliščin. Foto: BoBo

Hribernikov zagovornik po uradni dolžnosti Klemen Vogrinec je pritožbo na višjem sodišču napovedal takoj po izreku sodbe prvostopenjskega sodišča, piše Večer. Obramba je namreč temeljila na trditvah, da je imel obsojeni zaradi kombinacije zdravil, ki jih jemlje zaradi raka na žrelu, in alkohola bistveno zmanjšano prištevnost.

Mnenje sodnega izvedenca Mateja Kravosa pa kljub dejstvu, da je imel Hribernik v krvi kar 3,5 promila alkohola, temu ni pritrdilo. Sodnica Barbara Nerat tako zaradi hudega kaznivega dejanja bolezni ni upoštevala kot olajševalno okoliščino.

Vogrinec je odločitev višjega sodišča skušal izpodbijati tudi z zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa so jo vrhovni sodniki pred dnevi že zavrnili.

Umor se je zgodil junija 2013, ko se je Hribernik v stanovanju na Plaču v občini Zgornja Kungota nad dolgoletno partnerico spravil s kuhinjskim nožem, ko je spala. Mladoletna otroka, ki sta bila v tem času v sosednji sobi, sta v preiskavi povedala, da je bil njun oče večkrat nasilen, ko je bil pijan, z mamo pa se je prepiral tudi v dneh pred dogodkom. Po storjenem dejanju je sicer pobegnil, policisti pa so ga prijeli v bližnjem gospodarskem poslopju, ko se je skušal obesiti.