Univerza v Mariboru je zadevo obravnavala že leta 2009 in zdajšnjemu dekanu EPF-ja Klavdiju Logožarju izrekla sankcijo opomina pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Foto: BoBo
Univerza v Mariboru je zadevo obravnavala že leta 2009 in zdajšnjemu dekanu EPF-ja Klavdiju Logožarju izrekla sankcijo opomina pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Foto: BoBo
false
Primerjava Logožarjeve študije in diplome ne pušča nobenih dvomov, da sta dokumenta identična, saj so spremenjeni izključno tisti stavki, v katerih avtorica omenja svoje diplomsko delo. Foto: BoBo
false
Za študijo, spisano na 59 straneh, je Dars plačal 24.000 evrov. Foto: BoBo
Ustavno sodišče
Kazenski pregon je že zastaral, na voljo ostaja civilnopravni postopek. Foto: BoBo

Študijo o upravljanju avtocestnih prometnih podsistemov je zdajšnji dekan mariborske ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) Klavdij Logožar spisal leta 2008, iz nje pa je razvidno, da je identična diplomskemu delu Logožarjeve študentke, poroča časopis Dnevnik.

Za študijo, spisano na 59 straneh, je Družba za avtoceste v RS (Dars) plačala 24.000 evrov, ta pa je potem skrivnostno izginila, o čemer je že leta 2009 pisal Dnevnik. Takrat je Logožar pojasnjeval, da je študijo izdelal in predal Darsu, da študija obstaja, pa je zatrjeval tudi nekdanji član uprave Darsa in Logožarjev dolgoletni predavateljski sodelavec Žan Jan Oplotnik, ki je trenutno prorektor Univerze v Mariboru. V Darsu pa so nasprotno zatrjevali, da nimajo zavedene Logožarjeve študije.

Študija in diplomsko delo identična
Študijo je le uspelo pridobiti Dnevniku, iz nje pa je po navedbah časnika že na prvi pogled razvidno, zakaj so si vsi vpleteni v ta posel prizadevali skriti dokument. Iz naslovnice študije izhaja, da jo je izdelal Logožarjev svetovalni biro za logistiko KLT, na njej pa sta navedena dva avtorja, Logožar in pod njim ime študentke EPF-ja, ki je v tistem času diplomirala pod Logožarjevim mentorstvom.

Primerjava Logožarjeve študije o upravljanju avtocestnih prometnih podsistemov in diplome ne pušča nobenih dvomov, da sta dokumenta identična, saj so spremenjeni izključno tisti stavki, v katerih avtorica omenja svoje diplomsko delo.

Logožar je za Dnevnik dejal, da je gospa diplomirala pod njegovim mentorstvom z omenjeno temo, na katero jo je usmeril ravno zaradi študije, ki jo je opravil za Dars in temelji na omenjeni diplomski nalogi. Hkrati Logožar zanika prepisovanje javno dostopnega diplomskega dela, ker takrat diplome še niso bile javno dostopne. Nekdanja študentka je bila po Logožarjevih besedah omenjena kot soavtorica študije, ni je pa posebej informiral o tem, da bo njeno diplomsko delo podlaga za študijo.

Univerza v Mariboru: Logožarju opomin
Univerza v Mariboru je zadevo obravnavala že leta 2009 in zdajšnjemu dekanu EPF-ja Klavdiju Logožarju izrekla sankcijo opomina pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. "Vsi postopki v zvezi z njegovim dekanovanjem pa so v pristojnosti ekonomsko-poslovne fakultete in njenih organov," so navedli.

Da bi se izognili tovrstnim primerom, v prihodnje na univerzi pripravljajo etični kodeks, ki bo namenjen usmerjanju vedenja celotne akademske skupnosti in zaposlenih na Univerzi v Mariboru. "S tem želimo vzpostaviti dodatne mehanizme, etične in moralne standarde, ki so primerni ugledu in vlogi Univerze v Mariboru v družbi," so še sporočili.

Civilna tožba mogoča, kazenski pregon zastaral
O dogodku so seznanjeni tudi na policiji, saj so konec lanskega leta prejeli prijavo zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, iz zadeve pa so bili razvidni tudi razlogi za sum na goljufijo, sporočajo s Policijske uprave Maribor.

Policisti so po zbiranju obvestil in dokumentacije ugotovili, da naj bi pri izvedbi in plačilu študije prišlo tako do zavajanja naročnika študije, pa tudi za kršitev materialnih avtorskih pravic dejanskega avtorja. Posledično naj bi si osumljenci, ki naj bi bili tudi uradne osebe, pridobili protipravno premoženjsko korist in s tem oškodovali dejanskega avtorja študije.

Čeprav je kazenski pregon za obravnavana kazniva dejanja zastaral, so kriminalisti o ugotovitvah marca letos obvestili pristojno okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je sklenilo, da v tej zadevi zaradi zastaranja kazenski pregon ni več dovoljen, oškodovanci pa lahko svoje pravice uveljavijo v civilnopravnem postopku.