Črna kronika

Poudarki

  • Še bodo zasliševali priče
  • "Avstrijci so pripravili zanko"
Janez Janša in Franci Matoz
Janez Janša je na obravnavo prišel v spremstvu svojega odvetnika Francija Matoza. Foto: BoBo
Walter Wolf
Wolfa policija v Sloveniji ne najde več. Foto: Policija
Janez Janša na sodišču
Janez Janša se je tokrat udeležil obravnave na sodišču. Foto: BoBo
VIDEO
Patria: Iščejo Walterja Wolfa

Dodaj v

Walter Wolf v Kanadi, slovensko sodišče ga išče s tiralico

Janša je bil na sojenju v zadevi Patria molčeč
8. april 2013 ob 09:08,
zadnji poseg: 8. april 2013 ob 19:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovensko sodišče z mednarodno tiralico išče Walterja Wolfa. Ta je v Kanadi, imel naj bi zdravstvene težave.

Doživel sem tri kapi, ko bom zdrav, bom prišel v Slovenijo, je Wolf dejal novinarki TV Slovenija Nataši Markovič.

Njegov odvetnik Andrej Kac pa je za STA dejal, da Wolf čaka na težji zdravstveni poseg, o čemer bodo slovenskemu sodišču predložili ustrezno dokumentacijo. Prav zaradi zdravja ga ni bilo na sojenju v Avstriji, njegov izostanek pa opravičen. Če bo odsotnost na sojenju v Sloveniji upravičena, ker je Wolf "pač doma in ne sme na pot, ker ga čaka poseg", tudi ni razlogov za izdajo pripornega naloga. Če ta ni utemeljeno izdan, pa tudi ne more biti tiralice, se je na izdajo zapornega naloga in mednarodne tiralice odzval Kac.

Izdan evropski nalog za prijetje Walterja Wolfa
Okrajno sodišče v Ljubljani je že 13. marca izdalo sklep o priporu zanj, saj je presodilo, da se obdolženi Wolf očitno skriva pred slovenskim sodiščem. Wolf je namreč sodišču nedosegljiv, s takšnim ravnanjem pa onemogoča izvedbo kazenskega postopka, so sporočili s sodišča.

Na sklep o priporu se je takrat pritožil Wolfov zagovornik, sodišče pa je o pritožbi odločalo 26. marca in jo zavrnilo kot neutemeljeno. Okrajno sodišče je zato 28. marca izdalo odredbo za razpis tiralice in mednarodne tiralice zoper Walterja Wolfa. Izdan je bil Evropski nalog za prijetje in predajo, so še pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

V Avstriji zaradi odsotnosti niso izrekli obsodbe
V Avstriji, kjer je prav tako potekalo sojenje zaradi domnevnega podkupovanja in drugih nepravilnosti v slovenskem nakupu oklepnikov od finskega podjetja Patria, je bila v petek izrečena obsodba še enega izmed obtoženih, in sicer Wolfganga Riedla.

Sodišče je odločilo, da je Riedl kriv podkupovanja v Sloveniji, poskusa goljufije in davčne utaje, trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Izdan evropski nalog za prijetje Walterja Wolfa
Wolfa zdaj iščejo tudi v Sloveniji. Okrajno sodišče v Ljubljani je sicer že 13. marca izdalo sklep o priporu zanj, saj je presodilo, da se obdolženi Wolf očitno skriva pred slovenskim sodiščem. Wolf je namreč sodišču nedosegljiv, s takšnim ravnanjem pa onemogoča izvedbo kazenskega postopka, so sporočili s sodišča.

Na sklep o priporu se je takrat pritožil Wolfov zagovornik, sodišče pa je o pritožbi odločalo 26. marca in jo zavrnilo kot neutemeljeno. Okrajno sodišče je zato 28. marca izdalo odredbo za razpis tiralice in mednarodne tiralice zoper Walterja Wolfa. Izdan je bil Evropski nalog za prijetje in predajo, so še pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Po obsodbi v Avstriji se tudi v Sloveniji sojenje v zadevi Patria bliža koncu. V Sloveniji so med obdolženci Janez Janša, Jože Zagožen, Tone Krkovič, Ivan Črnkovič in Walter Wolf, sodišče pa jim je začelo soditi septembra 2011. Wolfa sicer že nekaj mesecev ni bilo na sodišče, saj je v Kanadi, zato so za njim razpisali tiralico.

"Avstrijci so pripravili zanko"
Na današnjo obravnavo so prišli Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša. "Veste, kaj nam grozi? Avstrijci so pripravili zanko. Slovenija bo plačala odškodnino Steyrju, Sistemski tehniki in Zdenku Pavčku," je poudaril Črnkovič.

Krkovič pa je v odzivu na sodbo v Avstriji dejal, da ga ni presenetila, a da dogajanja tudi ni spremljal. V postopku proti njemu pa si želi, "da bi končno izvedel, zakaj je sploh na sodišču." Janša je z odvetnikom Francijem Matozom mimo novinarjev odšel brez besed.

Še bodo zasliševali priče
Na obravnavi je Črnkovič podal svoj zagovor. Zatrdil je, da kratica JZ, ne pomeni Jože Zagožen, ampak Jože Zupančič. Njegov odvetnik Dejan Markovič je zato predlagal, da se Zupančič kot nova priča tudi zasliši, da bi potrdil, da je Črnkovič poleg projekta s patrijo vzporedno delal pri projektu Biomase, poroča novinarka TV Slovenija Nataša Markovič.

Tožilstvo je temu nasprotovalo in zavrnilo, da bi bile kratice povezane s čim drugim kot Patrio in delitvijo denarja. A je sodnica dovolila nova zaslišanja. Odobrila je tudi željo Antona Krkoviča, da zaslišijo še eno pričo, ki bi potrdila njegovo nedolžnost.

Črnkovič "izkoristil" Krkovičevo pomembnost
Črnkovič je v dopolnitvi zagovora (na vprašanja ni želel odgovarjati, dejal je, da tega ne namerava storiti niti v nadaljevanju postopka) poudaril, da sodišče v več kot leto in pol trajajočem sojenju ni pridobilo niti ene izjave, ki bi potrdile obtožbe tožilstva. Zatrdil je, da so bili on in njegova družba ves čas samostojni, prav tako ni vedel, ali se Patria še s kom pogovarja za zastopstvo v Sloveniji. Črnkovič še trdi, da ni nikoli na nikogar vplival, prosil za pomoč pri pridobitvi posla ali obljubljal nagrade.

Za soobtoženega Toneta Krkoviča pa je dejal, da se poznata iz otroštva in da Krkovič pri projektu nakupa oklepnikov ni imel nobene vloge, čeprav pa je bil Krkovič z njim na sestanku, ki se je 1. septembra 2005 zgodil na HSE-ju, a bolj po naključju, saj sta bila dogovorjena za kosilo. Dodal je, da je Krkoviča takrat za sestanek morda nekoliko "izkoristil", saj je Krkovič pomembna osebnost slovenske osamosvojitve. Na tem sestanku naj bi se sicer pogovarjali o izboru lokalnega partnerja za izdelovalca oklepnikov.

A. S., A. Č., A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Obsidijan
# 08.04.2013 ob 09:15
MMC porota:

Kriv: +
Nedolžen: -
neuromouse
# 08.04.2013 ob 09:28
Dokler ne bosta JJ in Zoki pristala za rešetkami, ne morem verjeti v pravno državo RS.
Oba imata na sebi dovolj masla, komu ga bodo pa našli, dokazali in obsodili pa bomo videli ...
Jure_mb
# 08.04.2013 ob 09:12
Kako pak. Verjetno bosta z Matozom spet zahtevala izločitev dokazov, ki jih tako ali tako po njunem ni. Tu tako ne bo obsojen. Upam, da se zganejo Avstrijci ali Finci.
K_ris
# 08.04.2013 ob 09:47
hipotetično:
Finci ugotovijo, da so podkupnine bile.
Avstrijci so že ugotovili, da so podkupnine bile in da so šle v Slovenijo.
Mi ugotovimo, da jih pri nas nihče ni prejel.

Mi bi znal kdo to interpretirati?
Borox
# 08.04.2013 ob 09:27
Seveda ni kriv. On nikoli ni kriv. A sem potem jaz bil takrat predsednik vlade?
Anzi23
# 08.04.2013 ob 09:16
Sm kalimero in nisem kriv :).
šurda
# 08.04.2013 ob 09:41
IVAN Janez Janša brez besed ??
No, pa tako pogumen in zgovoren je bil TV odvetnik
Franci Matoz pri odmevih in za Finance, kjer je vso krivdo
zvalil na Jurčka Cekuto !
Da ne omenjam "spakredavščine " politikis.si, ki jo je
povzel tudi Reporter !
KLIPAN
# 08.04.2013 ob 09:44
Avstrijsko in Finsko sodišče je že izreklo sodbe, si predstavljate blamažo, da bodo edino v Sloveniji vsi oproščeni.
Se spomnite komentarjev, ko je bil Tosič oproščen (kar je totalna blamaža)???
Vsi so pljuvali po sodišču, da je to možno samo pri nas, da živimo v mafijski državi, da so sodniki podkupljeni, da smo banana republika, da so sodniki povezani z Jankovičem itd, itd......
Me prav zanima, kaj bodo ti isti komentatorji napisali v primeru oprostilne obsodbe Janše&co,sploh po izreku sodbe v Avstriji.
To bo užitek brat.
pirat321
# 08.04.2013 ob 10:24
Tisti, ki verjamete v lik in delo JJ verjetno pričakujete, da bodo dokazi prišli na dan v obliki plačane položnice, kjer bo naveden znesek, pod namen bo pisalo PODKUPNINA. In samo to bo za vas verodostojen dokaz.
Tudi prav. Taki pač ste.
Österreicher
# 08.04.2013 ob 09:31
Ako ste nam dali onega onega cerkvenega milijarderja Kraševca, nam dajte še teka. Mi vemo kam s takimi: Justizanstalt Wien Josefstadt.
Spica
# 08.04.2013 ob 09:43
Današnje iztočnice spletnih časnikov SDS: kvazi "fora" UDBO mafijskih "murgel""forume Kučanove kvazi Pingvini"?!
Nič čudnega, da potem ljudje ko to berejo, takšen sleng prenesejo še na resnejše portale in okužijo MMC.
rooster
# 08.04.2013 ob 09:34
Bo Zagožen končno začivkal?

JJ se trese..
rooster
# 08.04.2013 ob 10:26
še za to tako položnico bi rekli, da so mu jo komunisti podtaknili
Borox
# 08.04.2013 ob 10:13
Novica bo, ko bo mednarodna tiralica razpisana za Janšo (medtem, ko bo on v Berlinu "predaval" o človekovih pravicah)!
taratara
# 08.04.2013 ob 09:55
Za take zadeve se ne bi smeli zagovarjati iz prostosti. Gre za korupcijo in težko oškodovanje družbe. V pripor z njimi, potem bo tudi sojenje hitreje potekalo.
miroslavm1
# 08.04.2013 ob 09:41
no sedaj, ko "gospod" ne rešuje več države, pa je pričel reševat sebe.
Brez besed da je!!! hahaha, kaj pa naj reče.... edino na udbomafijo se lahko sklicuje, pa se že njemu zdi to preveč oguljeno.
heureka
# 08.04.2013 ob 09:49
Zagozen prav gotovo ne bo zacivkal,kajti to bi bil njegov labodji spev. Je pa sigurno centralna oseba v tej historiji, kajti on je bil pri deljenju kart kroupier. Igra pa je potekala za zaprtimi vrati.
K_ris
# 08.04.2013 ob 10:09
@ZeK

lepo te prosim, s tako izjavo se še iz drugega letnika pravnega faksa ne privlečeš...

Očitno pa lahko delaš na Vrhovnem sodišču RS. Kopiram iz ene njihove sodbe:

Če je storilec spoznan za krivega izključno na podlagi indicev, mora biti za izrek obsodilne sodbe krog indicev sklenjen, saj gre za posredne dokaze, na podlagi katerih se le sklepa o obstoju oziroma neobstoju določenih odločilnih dejstev. Tudi motiv ima pomen indica.
LINK
ti-ne
# 08.04.2013 ob 10:38
JJ, kralj slovenske črne kronike!
pirat321
# 08.04.2013 ob 10:26
Moje razmišljanje o čimprejšnjem odhodu iz te sicer lepe Slovenije se bo zaključilo šele ko bodo JJ in Jankovič skupaj delili celico na Dobu.
Če nebi imel družine bi tako že zdavnaj odšel iz te korumpirane države
Spica
# 08.04.2013 ob 10:08
Slovenci se bomo prej med sabo pobili preden bosta Janša in Janković obsojena na zaporno kazen.
oliva
# 08.04.2013 ob 15:08
Janša je prisluškoval vsem mogočim politikom in nepolitikom, vključno s Peterletom, Bajukom, Drnovškom itd., praktično ima svojo obveščevalno, ko pa je predsednik vlade, pa niti pojma o pojmu o največjem slovenskem poslu z orožjem?
Nihče ni nič prišepnil, nič čivknil itd.?
Če pa je bilo tako (da ga je to tako totalno in popolnoma obšlo), pa je to zaskrbljujoče za predsednika vlade, da ga največji posli v zgodovini Slovenije niti malo ne brigajo.
Jaz
# 08.04.2013 ob 09:29
Če obstajajo dokazi, potem je kriv. Če dokazov ni in so samo neke govorancije "rekla, kazala", potem človeka pustite pri miru. Pika.
rooster
# 08.04.2013 ob 10:08
Izgleda da so dežurni podporniki levega režima vsi na delovnih mestih!

a naj se zgledujejo po tebi? :D
zapatist
# 08.04.2013 ob 10:49
Vprašanje za sokomentatorje.
Moje mnenje je, da bodo Janši težko dokazali za kar ga obtožujejo, medtem ko zna biti Zagožen obsojen.
Vprašanje pa se glasi.
Ali menite, da v primeru, da je Zagožen prejel podkupnino, da Janša s tem ni imel nič?
šurda
# 08.04.2013 ob 10:36
klobuh
LAŽEŠ glede Wolfa v Avstrij, ker ga ni bilo, mu sodba NI
BILA izrečena !!, tako je pisalo celo v Demokraciji !!
visioneuro
# 08.04.2013 ob 10:24
vso bando treba obsodit pa zapret v skupno celico !!!!! lekcija pravice !!!
suzah
# 08.04.2013 ob 10:22
Obroč okoli Janše se vedno bolj stiska. Obstaja upanje, da bo Slovenija enkrat normalna država...
zeleleni
# 08.04.2013 ob 09:14
ljubljeni vodja je kriv da veste
Nikec3
# 08.04.2013 ob 14:44
Ta zadeva vedno bolj smrdi. Možnosti, da Janša ni imel nič s tem so enake možnostim, da bi Janši spet zrasli lasje.
toldo
# 08.04.2013 ob 13:20
hah, se spomnim s kakšnim pompom je prišel wolf v slovenijo...... veliki biznismen, ki mu je uspelo na zahodu. Z današnje časovne distance je bil simbol prihajajočega natega, bleferstva in lopovščine ki je zaznamovalo to državo od samostojnosti naprej.
šurda
# 08.04.2013 ob 13:17
Ja ubogi Walter Wolf, zakaj si ne upaš v Evropo ?,
ne v Avstrijo ne v Slovenijo !, pa tako si nas prepričeval,
da gre za Komunistično zaroto, vsaj v Sloveniji a tudi
v Avstriji vladajo Komunisti ?
Nikec3
# 08.04.2013 ob 13:09
Run Janša, run!
Paperino
# 08.04.2013 ob 10:46
klobuh # 08.04.2013 ob 09:58
Izgleda da so dežurni podporniki levega režima vsi na delovnih mestih!


Glede na tvojo interpretacijo bi človek mislil, da desni niso za pravno državo in podpirajo korupcijo in kriminalna dejanja, ker tukaj je govora o tem.
K_ris
# 08.04.2013 ob 09:53
@rooster

kaj bo storil Dr. Z?

To se tudi meni zdi ključno vprašanje. Njemu bi se verjetno splačalo ponuditi dogovor o milejši kazni v zameno za priznanje.
levak
# 08.04.2013 ob 09:27
Na ljubljanskem okrajnem sodišču se nadaljuje sojenje v zadevi Patria, se nadaljuje, se nadaljuje, se ....
Slovencelj1
# 08.04.2013 ob 14:37
Človk ne ve a bi se smejal al jokal... Celotne obrambe na naših sodiščih temeljijo na izpodbijanju dokazov in iskanju lukenj v spisanih zakonih, kao sj mi nč ne morte dokazat... Vem da če ni dokaza da si ga tožilstvo ne more zmislt, ampak po zaseženem gradivu vpletenih bi lahko razvozlal kdo je komu kaj s tem da naredijo eno časovnico. Ob vseh teh "zarotah" proti JJ ne verjamem da ni vsaj enega primera v katerem ni deloval sporno, naj kdorkoli reče kar hoče.
rooster
# 08.04.2013 ob 14:10
Jaz pa še zmerom ne verjamem, da bi bil JJ tak Kekec, da bi šel delat "samomor" in se okoriščeval s Patrio.

ah

po njegovem skladanju različnih dokumentov v skupaj v kao enega "pristnega" v primeru velikovec in kako so ga pri tem odkrili

in po zahtevi pred lanskoletnimi volitvami, da vsi predsedniki strank dokažejo svoje premoženje, na koncu pa se je sam blamiral z iskanjem dokumentov zadnjo minuto pred volilnim molkom

... je pri njem tudi taka neumnost čisto mogoča
Bivši uporabnik
# 08.04.2013 ob 13:43
Ivan Janez Janša ni nič vedel, pa čeprav je bil predsednik
vlade, pa še obramboslovec je !


Brez njegove vednosti takratna vlada še prdniti ni smela. Sploh pa o projektu patria in njegovi finančni plati. To da Janša ni nič vedel, je zavajanje za naivne državljane in slaba tolažba za njegove navijače.
šurda
# 08.04.2013 ob 12:55
Jethros
Pa si me prehitel !, ravno to sem sam mislil napisati von Rhein-u !
On verjetno misli, da je bil Riedel obsojen na podlagi pisanja v
politikis.si in Reporterju !
Mateo
# 08.04.2013 ob 11:08
Naslov govori o Wolfu, na fotki je Janša.
Ali ni to nekoliko manipulativno, dragi MMC?
rooster
# 08.04.2013 ob 09:49
Okrajno sodišče Ljubljana je izdalo mednarodno tiralico in priporni nalog za Walterjem Wolfom.

evo, pod*** začele bežati

kaj bo storil Dr. Z?
Senna-Maze 28
# 08.04.2013 ob 16:01
Vprašite Ališiča, al pa Majkla, onadva zagotovo vesta, kje se skriva. :)
stefana
# 08.04.2013 ob 15:35
zakaj je barbara brezigar posegla tudi v spis zadeve patria???zakaj je sanja javor pajenk brez vednosti hrastarjeve, ki je bila na bolniški v pogledala v omenjeni tožilski spis...zanimivo zakaj toliko zakajev.....????zakaj je hrastarjeva bila trn v peti janeza janše in barbare brezigar...zopet zakaj...zakaj???zakaj je janez janša na svoji spletni strani zapisal vrsto obtožb na račun hrastarjeve, ki je vodila pregon v zadevi patria...janša je ocenil, kot gnusno zlorabo tožilske funkcije, in hrastarjevo obtožil, da je poskrbela da so obtožnico še pred njim prejeli mediji.....še je zapisal:očitno je še vedno živa partija ali njena naslednica udbomafija, ali kakor koli kdo pač poimenuje preživele metode in organizacije stalinističnih časov na slovenskem, naročila navezava kos - hrastar....da obračunajo z njim...kaj nisi to bile hude obtožbe za hrastarjevo...a se je kdo na te izjave oglasil in podal kazenski postopek proti janši....???

a kaj je največja ironija da janez janša je trdil da o patrii ne več nič a vedel je za obstoj dokumentov patrie s kraticami to je sam priznal in vedel za obstoj štabnega dokumenta....a ni vse skupaj kot ene velika velika kriminalka....???

psi lajajo in cvilijo a karavana gre veselo naprej!!!!!
Binder Dandet
# 08.04.2013 ob 15:01
@obelix:
"Resnično ... zakaj bi dajali denar JJ, če ni on odločal o nakupu ... ali pa so bili podkupljeni VSI člani izbirne komisije"

Da je denar romal proti Zagožnu, menda ni več pretirano vprašljivo. Res da ni dokazano. Ampak, če se je direktor HSE ukvarjal z orožarskim nakupom (kar potrjuje sestanek pri njem, pa vsa njegova korespondenca z Avstrijci in FInci), ali res verjameš, da je resnična pot odločanja šla preko formalnih kanalov? Zakaj bi se, če ni bilo mogoče drugače kot preko uradnih razpisnih kanalov odločati, Zagožen vmešal? Jaz ne vem, samo nakazujem opcijo.
miroslavm1
# 08.04.2013 ob 13:35
Zaza
# 08.04.2013 ob 13:31
Prijavi neprimerno vsebino
Von Rhein saj jaz vem ampak veš ampak jaz zato ne bom tiho, ker če na nekaj ne odgovoriš postane kar na enkrat resnica tistih, (saj veš tistop nabijanje o kliniki v Avstralije pa je še kar ne najdejo), ki vedno pišejo eno in isto in jih nič ne premakne.

saj jaz vem ampak veš ampak jaz...... ???

pa razumi če moreš!!??
stefana
# 08.04.2013 ob 13:33
naj odgovarja tisti kateri je založil avstrijsko depešo....zakaj nihče ne vpraša barbare brezigar...in dragutina mate....janša bo ziher spet dejal, da je za patrio kriv drago kos, ker da je afera Patria polna kosovih »prstnih odtisov.....
roxdegabba
# 08.04.2013 ob 12:40
Evo, Finsko sodišče je ugotovilo, da so Finci podkupovali, avstrijsko sodišče je ugotovilo, da je avstrijski posrednik podkupoval, pri nas pa ni nihče podkupnine sprejel.

To je fenomen brez primere. Živimo v najbolj bolani državi na svetu. Še pri Lukašenku in Kim Jong Unu bi tako očitne prejemnike podkupnin pozarpli, pri nas se pa še kar sprehajajo okoli po cestah in tulijo, da so državljani zombiji in levi fašisti.
Jethros
# 08.04.2013 ob 12:25
Za posrednika s Cipra sem seveda imel v mislih podjetje, ki naj bi imelo posla s hišo, ki sta jo kupila zakonca Klemenčič. V glavnem, SDS je kot udba in nihče ne more trditi, da Janša dejansko ni poznal podrobnosti glede posla s Patrio. Ker je popolnoma nelogično, ko pa pred kamere nosi mapce s citati Kresalove, katere seveda zaradi količine očitno še pomeša, pa fascikle s članki določenega novinarja, pa seveda mapce s prirejenimi arhivskimi dokumenti glede atentatov v tujini, povezanimi z udbo itd...
Torej, ve vse živo o vseh, samo o svoji prvi vladi, kaj je počela ne?
Kdor temu verjame je opica, pa se opravičujem prečudovitim primatom za komparacijo.
Nekdopac
# 08.04.2013 ob 11:12
Smo moral iti na 24ur.com (na žalost), da sem lahko končno razbral, kdo je izdal mednarodno tiralico:

"Ljubljansko okrajno sodišče je zoper Walterja Wolfa, ki se ne udeležuje obravnav v primeru Patria, izdalo pripor. Zoper slovensko-kanadskega poslovneža, ki je manjkal tudi na razglasitvi sodbe na Dunaju, je sodišče izdalo tudi mednarodno tiralico."

Ker lahko bi bilo tudi avstrijsko sodišče a ne; no sedaj vem, da ni.
Kazalo