Svet

Poudarki

  • Zaključeno avstrijsko poglavje afere Patria
  • Odsotnemu Wolfu se nasmiha oprostitev
  • Po politični aferi še tehnični in oborožitveni zapleti
  • Do prekinitve pogodbe kupljenih le 30 oklepnikov
Patria
Na Dunaju so razsodili, da je Wolfgang Riedl podkupil slovenske politike, da so priredili obrožitveni razpis v korist finskega podjetja Patria, ki je s tem pridobilo posel v vrednosti 263 milijonov evrov. Foto: BoBo
       Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie.       
 Sodnica Marion Zöllner ob razglasitvi sodbe
Patria
Podkupovalna shema Wolfganga Riedla, zaradi katere so zdaj odločili, da je kriv, pri čemer pa je bil oproščen oblikovanja kriminalne združbe z Walterjem Wolfom. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Patria: Postopek v Sloveniji
VIDEO
Odzivi na avstrijsko obso...
VIDEO
“Slovenski politiki so bi...

Dodaj v

Riedl obsojen. Sodnica: "Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni."

Leta 2006 s podkupnino slovenskih oblasti priredili razpis
5. april 2013 ob 17:01,
zadnji poseg: 5. april 2013 ob 19:29
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Na sojenju v zadevi Patria na dunajskem sodišču so za prvoobtoženega Wolfganga Riedla odločili, da je kriv podkupovanja slovenskih oblasti, zaradi česar je obsojen na tri leta zapora.

Riedl je bil obsojen za podkupovanje slovenskih oblasti v letu 2006, da bi finski orožar Patria s prirejenim razpisom pridobil več deset milijonov evrov vreden posel oborožitve Slovenske vojske s sodobnimi oklepniki.

Gre za sodbo prvostopenjskega sodišča in še ne pravnomočno sodbo. Odvetniki orožarskega lobista Riedla so pričakovano že napovedali pritožbo, prav tako tožilstvo na oprostilne dele sodbe. Gre za prvo sodno odločitev v procesih, povezanih z afero Patria, ki potekajo v treh različnih državah: na Finskem, v Avstriji in v Sloveniji.

Brez sodbe Wolfu, ki bo najverjetneje oproščen
Trojica soobtoženih je bila oproščena, medtem ko avstrijsko-slovenskemu podjetniku Walterju Wolfu sodbe niso izrekli, ker ga zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo na sodišče. Wolf je bil obtožen, da je skupaj z Riedlom oblikoval kriminalno združbo - v tej točki obtožnice je bil Riedl oproščen, zaradi česar se domneva, da bi zato utegnil biti oproščen tudi Wolf.

Preostali soobtoženci v avstrijskem sojenju o aferi Patria - Hans-Peter W., Wolfgang A. in Wilfried K. - so bili vsi oproščeni obtožb o industrijskem vohunjenju oziroma utaji davkov.

Riedl vsaj eno leto za zapahi
Zaradi podkupovanja Slovencev, poskusa goljufije in utaje davkov je bil Riedl po dolgotrajnem procesu obsojen na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno, kar pomeni, da bo vsaj eno leto preživel za zapahi. Hkrati je bil Riedl oglobljen z 850 tisoč evrov kazni zaradi utaje davkov.

V sodbi brez imen podkupljenih Slovencev
Sodnica Marion Zöllner ob razglasitvi sodbe dejala: "Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie." Kot je dejala, obstaja dovolj dokazov, da je Riedl organiziral podkupovanje ljudi v Sloveniji, ki so imeli vpliv na odločanje o izbiri ponudnika osemkolesnikov.

O tem, kdo v Sloveniji naj bi prejel podkupnine, sodnica ni govorila, je pa dala vedeti, da verjame razlagi avstrijskega tožilstva. To je menilo, da je Riedl v kovčku v Slovenijo odnesel 900.000 evrov in jih predal Jožetu Zagožnu, končni naslovnik pa naj bi bila "stranka" oziroma SDS takratnega slovenskega premierja Janeza Janše.

Finci premagali avstrijski oklepnik
Aprila 2006 je ministrstvo za obrambo, ki ga je v prvi vladi Janeza Janše vodil Karl Erjavec, dobilo le dve prijavi na mednarodni razpis. Prvo ponudbo je podala Sistemska tehnika, ki je ponudila oklepnik Krpan, licenčno verzijo Pandurja II proizvajalca Steyr-Daimler Puch, ki je v večinski lasti ameriškega konzorcija General Dynamics. Drugo, na koncu zmagovalno ponudbo pa je prispevalo podjetje Rotis, zastopnik finskega oborožitvenega podjetja Patria, ki je na razpisu zmagalo z oklepnikom Patria AMV.

Namesto 136 oklepnikov na koncu kupljenih 30
Junija 2006 je ministrstvo za obrambo za zmagovalca razglasilo Patrio in sklenil se je posel za nakup 136 oklepnikov v vrednosti 63 milijard tolarjev oz. 278 milijonov evrov. Že kmalu se je začelo dvomiti o regularnosti razpisa, v naslednjih mesecih pred parlamentarnimi volitvami 2008 pa je z vso silovitostjo izbruhnila afera, po kateri naj bi Finci prek avstrijskih in slovenskih posrednikov podkupili slovenske politike, ki naj bi priredili razpis v korist Patrie.

Po aferi, ki ji je SDS pripisal odgovornost za poraz vlade Janeza Janše na volitvah leta 2008, so se začele še tehnične težave z vozili in njihovo opremljenostjo. Po dolgih letih zapletov in več poskusih revizije pogodbe so lani jeseni sklenili dogovor slovenske vlade s Patrio o dokončni prekinitvi pogodbe. Slovenska vojska je prevzela 30 oklepnikov, katerih nakup je znašal na koncu 74 milijonov evrov.

Sojenje v zadevi Patria poteka tudi v Sloveniji od septembra 2011; ob Janši in Wolfu so obtoženi še nekdanji direktor HSE-ja Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič.

Kos: Zadeva se počasi razpleta
Razsodba avstrijskega sodišča glede zadeve Patria po mnenju nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa pomeni, da se zadeva počasi začenja razpletati. Po njegovem mnenju bo zdaj zelo čudno, če bo slovensko sodišče, čeprav je vezano na lastne dokaze, ugotovilo, da v Sloveniji ni bilo nikogar, ki je prejel podkupnino. Na vprašanje, kako bo razsodba na Dunaju vplivala na proces, ki poteka v Sloveniji, Kos odgovarja, da pravnoformalno ne more vplivati, saj slovensko sodišče v zadevi presoja glede na obtožni predlog in dokaze, s katerimi razpolaga samo. "Lahko pride do zelo zanimive situacije, če bi se slučajno zgodilo, da bi bili vsi obtoženi oproščeni". Ker potem je očitno, da so bodisi slovenski bodisi avstrijski organi naredili nekaj hudo narobe," dodaja Kos.


Tudi po mnenju državnega tožilca Andreja Ferlinca, ki v sojenju v Sloveniji zastopa državno tožilstvo, razsodba avstrijskega sodišča načelno ne more vplivati na postopek v Sloveniji. Tožilec je opozoril, da "je treba upoštevati, da so očitki v avstrijski obtožnici enaki oziroma podobni" kot v slovenskem primeru.

T. G.
Prijavi napako
Komentarji
fafaron
# 05.04.2013 ob 17:06
Še dobro, da je Slovenija tako majhna, da dobi njen sodni sistem avstrijske okrepitve, ki naredijo to, česar slovensko sodstvo ni zmožn.
ferit
# 05.04.2013 ob 17:05
Sedaj vem zakaj so Janša in SDS tako zagrenjeni in užaljeni okoli patrije. Dane so bile desetmiljonske podkupnine, dobili pa so jih neki ničeti tipa Ridl, njim pa nič. Je pa tudi Patrija precej butasta firme, zmetala nekega denarja za podkupnine ljudme , ki sploh niso odločali, na koncu pa tako ali tako dobijo posel ker so kvalitetni...
Saj tako verjamemo zvesti privrženci Janše! Bom pa počakal na analizo reporterja in demokracije, preden se prenaglim... da zvem ali je to veliki pok Kučana, ali zarota Avstricev, ali kaj novega...
PONOS
# 05.04.2013 ob 17:06
Kdaj bodo naši ptiči obsojeni???
K_ris
# 05.04.2013 ob 17:10
Na sojenju v zadevi Patria na dunajskem sodišču je bil prvoobtoženi Wolfgang Riedl spoznan za krivega podkupovanja slovenskih oblasti

Kako je to možno, če pri nas ni nihče kriv?
Korošec
# 05.04.2013 ob 17:11
Ti avstrici so itak samo komunajzarji :)
svabo
# 05.04.2013 ob 17:13
Zanimivo, da je danes že cel dan poteka javno onaniranje zaradi preiskave pri nekem odvetniku. To naj bi bila glavna novica. Glede na to, da ta znani odvetnik ni priplaval po župi se bojim, da bo na koncu zaradi žalitve in povzročitve škode dobremu imenu ta ista država plačala odškodnino. Morda bo zato odgovarjal preiskovalni sodnik ali tožilec ali šef policije? Zakaj to pišem. Glavna novica leta je obsodba na Dunaju. Glede na izsledke iz Avstrije potekata procesa tako v Sloveniji kot na Finskem. In če se spomnim onaniranj raznih komentatorjev na tem portalu okoli Patrije in Janše, ki so trdili, da je vse ampak vse privlečeno za lase in da se s tem škodi padlemu najboljšemu drugemu.....bi moral danes ob tej novici seveda čutiti nekakšno zadovoljstvo da vsaj v nekaterih državah EU pravna država deluje. Pa ne čutim nobenega olajšanja. Ta sodba samo dokazuje kako naivno smo Slovenci šli skozi tranzicijo. Ljudje, ki se imajo za žive svetnike so v bistvu čisto navadni lopovi. Upam, da bo ta sodba zadostno opozorilo slovenskemu sodnemu sistemu, da naj se nehaj zajebavat in to goljufivo bando spravijo za zapahe.
ferit
# 05.04.2013 ob 17:15
daryankoff

Hvala, za tvoj komentar... V trenutku slabosti sem že skoraj podvomil v Janšo...
Prav imaš Janša sploh ni omenjen... Podkupnine je verjetno Patrija dala za... hm, slovenska oblast... Kučan! Rdečkarji so pobral podkupnine, pa vse prevalili na Janšo!

Skratka, pravilen zaključek, škoda je enormna, veliki Janša naš up in nada, je izgubil volitve zaradi Patrijinih podkupovanj slovenski oblasti. To je tudi povedek vsega. Sem vedel, da SDS možgani še delajo!
škrpelj
# 05.04.2013 ob 17:11
MIRNČAN
# 05.04.2013 ob 17:06
Janez bejž hitr iz države
-----------------
In se nikdar več ne vračaj.
jurica
# 05.04.2013 ob 17:12
Eh,to se nam jodlarji maščujejo zaradi Tine Maze...
Janez ti si naš poštenjak,briga nas za jodlarje...
a.orhidejca
# 05.04.2013 ob 17:08
16:46

Sodišče je odločilo: Wolfganga Riedla je obsodilo za podkupovanje na tri leta zapora - od tega dve leti pogojnega zapora. Poleg tega bo moral plačati še 850.000 evrov kazni za utajo davkov. Če je ne, dobi še osem mesecev zaporne kazni. Ostali so bili oproščeni.

Sodnica je dejala še: Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie.
komsomolec
# 05.04.2013 ob 17:07
Murgle zmagale v Avstriji! hehehehe
ol_im_pi_ja
# 05.04.2013 ob 17:12
JJ, you're next!
Mindmaster
# 05.04.2013 ob 17:15
Upam, da Plešastega ulovijo, preden jim pobegne v Avstralijo.
komsomolec
# 05.04.2013 ob 17:06
več sledi ...

vodi do JJ???
Marconi
# 05.04.2013 ob 17:09
Adijo Jajo. Uživaj! :D
PONOS
# 05.04.2013 ob 17:07
Ko bodo bo itak kriv palček iz Murgel...
viper81
# 05.04.2013 ob 17:15
Podkupovalo se je slovenske oblasti, a le-ta ni bila podkupljena. To bo še generacije poznano kot "Patrijin čudež".
Srecko
# 05.04.2013 ob 17:19
"Wolfgang Riedl spoznan za krivega podkupovanja slovenskih oblasti."

To je zdaj pa velika zagonetka, razen če Riedl v Sloveniji ni podkupil svetega duha, ki je slovenskim oblastnikov s sanjah prišepnil kateri posel naj sklenejo, morajo sedaj v Sloveniji padati glave. Aja, sem čisto pozabil, za razliko od Avstrije ima Slovenija višje pravne standarde na področju kazenskega prava, zato se lahko naše barabe brez skrbi prehajajo po naši ljubi domovini.
jarovit
# 05.04.2013 ob 17:28
Kako ubijajoče mora za S(d)Sovce biti spoznanje, da komunajzarji niso samo v Sloveniji.
rooster
# 05.04.2013 ob 17:20
gremo SDS twitter v propagando --> "Riedl je podkupoval samega sebe"
MIRNČAN
# 05.04.2013 ob 17:06
Janez bejž hitr iz države
Brigate Rosse
# 05.04.2013 ob 17:24
Kakšna smola, da ni v Avstriji nobene Brezigarce...
JohnSmith
# 05.04.2013 ob 17:21
Kera komedija. Avstrijci so obsodili človeka, ker je podkupoval zaradi slovenskih oblasti. Medtem v Sloveniji zaenkrat vse čisto, ni problema. :)
toldo
# 05.04.2013 ob 17:27
že spet slovenski levi fašizem na pohodu, tokrat v avstriji......Kar ne moreš verjet kako je centrala v murglah močna......
K_ris
# 05.04.2013 ob 17:21
@hervard

a.) Prejemnik podkupnine ni bil JJ, ampak negdo drug (kaj je sedaj z tistim "slikarjem")

Saj si verjetno preblral članek, a ne?

Wolfgang Riedl spoznan za krivega podkupovanja slovenskih oblasti

Je Jurček res slovenska oblast? Ali pa so pač ugotovitva Avstrijcev po tvojem mnenju povsem napačne?
Korošec
# 05.04.2013 ob 17:34
Nebi blo slabo, da bi se naredila kakšna parlamentarna komisija pod vostvom SDS in malo preiskala tega sodnika ali pa kar celo Avstrijo kot državo, so mi ble že skoz sumljive tiste rdeče črte v njihovi zastavi, tuki neki smrdi po zaroti...
Brigate Rosse
# 05.04.2013 ob 17:26
@Forex

beeeeeeeeeeeeeeeeee beeeeeeeeeeeeeeeeee beeeeeeeeeeeeeeeeee

Celo Avstrijo ima pod kontrolo zlobni murgeljski škrat ;)
a.orhidejca
# 05.04.2013 ob 17:17
Zdaj se lepo vdii, da je tukaj kriv KAR ERJAVEC in vsi ostali.... = SLOVENSKA OBLAST v tistem obdobju.....

SDS & DESUS ne smejo več v parlament, NAROD?
šurda
# 05.04.2013 ob 17:37
Še obstaja PRAVICA na temu Svetu, HVALA Avstrija,
hvala Dunaj !!!
rooster
# 05.04.2013 ob 17:26
še več ljudi bo izstopilo iz PEN-a ... tokrat iz avstrijskega
a.orhidejca
# 05.04.2013 ob 17:16
Zanimivo je naše sodstvo "v imenu ljudstva"...yea,right....če bi bilo v imenu ljudstva bi imeli gradbinci veliko dela pri izgradnji DOB II :)
janšar
# 05.04.2013 ob 17:20
pi--e komunajzerske..povsod svoj nos vtaknejo...človek nemore normalnega biznisa narest,ubogi naši poslovneži.Kaj bo z našim Janezkomin in pošteno četico
Mindmaster
# 05.04.2013 ob 17:58
V naslednjih dneh pričakujem "anonimko", ki razkriva, da je Goran Klemenčič, s pravim imenom Gerhard Klementschitsch, Koroški Slovenec in mrzli bratranec sodnice Marion Zöllner. Čisto po naključju se bo "anonimka" ob istem času pojavila na straneh Reporterja, Demokracije, Ognjišča, Politikisa in Siola.
Brigate Rosse
# 05.04.2013 ob 17:31
@Forex

Sem prepričan, da bi ti, če bi Ivana ujel na svoji babi, mirno sprejel njegovo pojasnilo, da se je spotaknil in padel nanjo, mu skuhal kavico in se opravičil, ker si ju motil.
K_ris
# 05.04.2013 ob 17:26
@Forex

Kdo od Slovenskih oblasti in kdaj je že naročil Patrije?

Janša? Skupaj z Erjavcem.
Bivši uporabnik
# 05.04.2013 ob 17:38
Janši predlagam, da si že vnaprej izbere državo, ki mu bo ponudila zatočišče, kajti Avstrijci bodo šli do konca, Ridl pa bo sčivkal imena, ki jih je podkupil na naši strani. Zdaj vsaj vemo, zakaj se je tako krčevito boril za oblast. To o njegovih predavanjih po tujini pa je zelo smešen in beden izgovor za vnaprej predviden pobeg iz države. Jaz mu predlagam Severno Korejo.
ol_im_pi_ja
# 05.04.2013 ob 17:22
Hahaahahahahahahaha JJ GOTOF SI!!!!!!!
Wagra
# 05.04.2013 ob 17:17
Janša je gotof! Naj se ne vrača v Slovenijo, naj kar v Avstriji dočaka, tam bo vsaj obsojen.
gorc27
# 05.04.2013 ob 17:48
Kako smešno sedaj izpade E. Irgl in komsija, ki bi naj preiskovala G. Klemenčiča. Primer mednarodnega podkupovalnega škandala pa insinuira prav na njihovega šefa. (JJ ne zna pojasnit dela premoženja)
ferit
# 05.04.2013 ob 17:37
Forex

Včeš mi je kako ljudje, ki obladate povezovat raznorazne dogodke, kot povojni poboji, bulmastifi, kratka krila, in Murgle... v veliko vseobsegajočo udbomafisko zaroto, potrebuješ pomoč pri seštevanju 1+1... kaj ima tu Janša zraven?
Ridla obsojen pa podkupovanje slo. oblasti l. 2006, da patrija dobi posel + Janeva vlada 2004-2008 + Janša vedno polen dnarja, ki presega njegove prihodke (Klemenčičeva komisije) + debilni izgovori o velikih pokih iz Murgel = ...
Sedaj pa uklopi svoje superiorne možgance in naredi povezavo... da ne boš istrošil svoj občutek za nepoštene politike zgolj na Jankoviču & sons
K_ris
# 05.04.2013 ob 17:18
Na sojenju v zadevi Patria na dunajskem sodišču je bil prvoobtoženi Wolfgang Riedl spoznan za krivega podkupovanja slovenskih oblasti

Ko slišim pojem "slovenske oblasti", je moja prva asociacija Jurček Cekuta! Ali pa morda vendarle ne...
twingi
# 05.04.2013 ob 17:15
Torej tudi slovenski politiki so bili podkupljeni....Potem velja klauzula in Patria mora vrnit že plačano...
Upam samo, da bodo naša sodišča enkrat podobna avstrijskim. Takrat bom začel verjet v pravno državo, čeprav nekaj se premika na tem področju (čista lopata!). Samo tako naprej!
Brigate Rosse
# 05.04.2013 ob 17:22
Murgle:Trstenjakova 5:0
decjun
# 05.04.2013 ob 18:16
Meanwhile na Trstenjakovi:
Rdeči KOMUNISTIi ste vsi po vrsti. Samo SDS je edina prva čista stranka, pravih, lepih ljudi. SDS edina si moja ljubezen. Janša! Janša! Janša! Janša! Janša! Janša! Janša! Janša! Janša! SDS nad vsemi. SDS se bo vrnil kot Feniks iz pepela. Brez Janše mi živeti ni!!
smart
# 05.04.2013 ob 17:39
če v avstriji podkupuješ greš v zapor
v sloveniji se ne zgodi nič
če si v avstriji državni funcionar in te sumijo kakšne goljufije si pečen
pri nas pa je to vse politični konstrukt in politična inkvizicija
gorc27
# 05.04.2013 ob 17:32
V Avstriji izgleda ne poznajo instituta "procesne napake", nihče ni "too big to fall". Se je pa jutro tudi pri nas začelo dobro ...
jurica
# 05.04.2013 ob 17:24
Imam občutek,da od Janše Črtomir nikoli ne bo Minimundusa v Celovcu videl:)
No ate ga sigurno ,ne bo upal v Celovec peljati na izlet...
Jethros
# 05.04.2013 ob 19:35
O tem, kdo v Sloveniji naj bi prejel podkupnine, sodnica ni govorila, je pa dala vedeti, da verjame razlagi avstrijskega tožilstva. To je menilo, da je Riedl v kovčku v Slovenijo odnesel 900.000 evrov in jih predal Jožetu Zagožnu, končni naslovnik pa naj bi bila "stranka" oziroma SDS takratnega slovenskega premiera Janeza Janše.

Janša pakira kufre...
Brigate Rosse
# 05.04.2013 ob 17:41
Ivan: A ja, tist kufr. Ne vem no, to mi ga je Wolf stiščal v roke, sem mislil, da je poslovno darilo. Saj ni bil kaj prida, sploh nisem odpiral, še zdaj ga imam doma pod posteljo.
lojal
# 05.04.2013 ob 17:40
Avstrijskim sodiščem verjamem. Naj Riedel pove, komu je dal denar in potem vsi ostali v Slo verigi, do končenga člena, ki vsi vemo (razen zvestih vernikov) kdo je.
Kazalo