Wolfa so v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je odredilo Okrajno sodišče v Ljubljani. Ali bo izročen Sloveniji, še ni znano. Foto: BoBo
Wolfa so v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je odredilo Okrajno sodišče v Ljubljani. Ali bo izročen Sloveniji, še ni znano. Foto: BoBo
Slovenska vojska
Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem. Ker za sodišče ni bil dosegljiv, je bil med sojenjem izločen iz postopka. Foto: BoBo

Datum zaslišanja je na novinarski konferenci sporočila predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk. Kot je pojasnila, bodo na omenjenem zaslišanju odločali, ali bodo Wolfu, ki ga slovensko sodišče išče zaradi izogibanja sodnemu postopku v zadevi Patria, podaljšali pripor ali ne.

Wolf naj bi po nekaterih informacijah kanadsko sodišče zaprosil, da ga proti varščini izpustijo iz pripora. Slovenija Wolfovi izpustitvi iz pripora nasprotuje, je dejala Vesna Pavlič Pivk, po njenih besedah pa je okrajno sodišče kanadskim pravosodnim organom to že sporočilo.

10. avgusta zadeva zastara
Kdaj bi lahko kanadsko pravosodje Wolfa izročilo Sloveniji, predsednica okrajnega sodišča ne ve, bo pa sodišče po izročitvi nemudoma razpisalo glavno obravnavo, je povedala na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi dela ljubljanskega okrajnega sodišča. S postopkom se namreč mudi, saj zadeva absolutno zastara 10. avgusta letos, absolutnega zastaralnega roka pa v nobenem primeru ni mogoče podaljšati.

Ker je bila obravnava zoper Wolfa prekinjena več kot dva meseca, se bo morala po besedah predsednice okrajnega sodišča v primeru Wolfove izročitve začeti znova, vključno z Wolfovim zagovorom, ki ga je sicer že podal.

Predsednica sodišča: Težko bo izpeljati do konca
Vesna Pavlič Pivk je ob tem priznala, da bo postopek do avgusta težko izpeljati do konca, kar po njenih besedah velja tudi za postopek zoper Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča v primeru, da bi ustavno sodišče njihove obsodbe razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Spomnimo, Wolfa so v ponedeljek v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je odredilo Okrajno sodišče v Ljubljani, ter prošnje za izročitev, posredovane s slovenskega pravosodnega ministrstva. Istega dne so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, a je bilo prestavljeno zaradi zagotovitve navzočnosti Wolfovega zagovornika.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem. Med sojenjem pa je bil izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv.