Walterju Wolfu so zaradi Patrie sodili v Sloveniji in Avstriji. Foto: BoBo
Walterju Wolfu so zaradi Patrie sodili v Sloveniji in Avstriji. Foto: BoBo
Ministrstvo je že zaprosilo kanadske organe za Wolfovo izročitev. Foto: BoBo
Sodišče čaka na Kanado, da izroči Wolfa
V Kanadi prijeli poslovneža Walterja Wolfa

Da je podjetnik priprt, je sporočil njegov avstrijski odvetnik Markus Singer. Tudi ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da je kanadskim organom posredovalo prošnjo za izročitev Wolfa. Uradno o prijetju Wolfa sicer še niso seznanjeni, postopek pa bo izveden skladno z notranjim pravnim redom Kanade, so pojasnili.

S pojasnili o postopkih o izročitvi med Kanado in Slovenijo so skopi in niso pojasnili, ali bi lahko na postopek izročitve vplivalo Wolfovo zdravstveno stanje, na kar je opozoril njegov odvetnik. Kot je za Televizijo Slovenija z Dunaja poročal Lojze Kos, je Wolfov odvetnik prepričan, da Kanada Wolfa zaradi slabega zdravja ne bo izročila niti Sloveniji niti Avstriji in da bo sodnik zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja odobril prošnjo, da ostane v Kanadi.

Odvetnik bi rad, da je izročen Avstriji
Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria namreč tudi na dunajskem sodišču, a mu zaradi odsotnosti tudi tam sodbe niso izrekli. Wolfov odvetnik pa si prizadeva, da bi ga Kanada izročila Avstriji, in ne Sloveniji. "Sodnik mora preveriti tudi, ali je zdravstveno stanje g. Wolfa primerno za tako pot," je dejal Singer.

"Mislim, da bo postopek v Avstriji bolj pošten. V Sloveniji ne bi bilo tako, saj tam poteka politični proces, v katerem se nasprotna politična tabora blatita, g. Wolf pa se je znašel med dvema ognjema," je dejal odvetnik. Singer je dejal tudi, da Walter Wolf ni kriv, da ni vpleten v nečiste posle in da je le žrtev politične zarote v Sloveniji. "Walter Wolf je mednarodni poslovnež, v teh krogih dajanje podkupnin ni v navadi," je odvetnik povedal Lojzetu Kosu.

"Upam, da mi bo uspelo preprečiti njegovo izročitev Sloveniji in bo izročen Avstriji. G. Wolf bi slovenskim tožilcem lahko tu predstavil svoje mnenje in resnico o tem, kdo je v resnici odgovoren za zločinske spletke v Sloveniji. Njegovo poznavanje dejstev in ozadja teh dogodkov bo tukaj veliko bolj cenjeno, saj v Sloveniji nobeni izmed vpletenih strani ni v interesu, da g. Wolf pove resnico," je še dejal Singer.

Če bo obdolženi Wolf izročen Sloveniji, bo ljubljansko okrajno sodišče izvedlo kazenski postopek. Je pa pravosodni minister Goran Klemenčič dejal, da o morebitni izročitvi odloča kanadsko sodišče, ki bo presodilo tudi o Wolfovem zdravstvenem stanju.

Postopki v rokah sodišč
Vsi postopki glede izročitve Wolfa so torej v rokah sodišč obeh držav, če bo predaja dogovorjena, pa jo bo operativno izvedla policija. Ko bo dobila nalog sodišča, bo iz mednarodnega sistema izbrisala tudi mednarodno tiralico za Wolfom, je pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

V primeru Patria, ki se je na slovenskih sodiščih začel leta 2010, je bilo obtožnih več ljudi - Walter Wolf, nekdanji prvi mož HSE-ja Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič, direktor Rotisa Ivan Črnkovič ter predsednik SDS-a in nekdanji premier Janez Janša.

Obtožni predlog jih je bremenil kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet je krivdo zanikalo, Janša, Krkovič in Črnkovič so bili obsojeni, Wolf in Zagožen pa sta bila izločena iz postopka.

Wolf na sojenje ni več prišel
Walter Wolf se je namreč umaknil v Kanado, ker menil, da v Sloveniji ne bi bil deležen poštenega sojenja. Proces pa je označil za politično motiviranega. Njegov odvetnik je zatrdil, da Wolf ni nikogar podkupil, temveč je le posredoval med poslovnimi partnerji pri oklepnih vozilih, ne pa pri orožju.

Okrajno sodišče v Ljubljani je marca 2013 izdalo sklep o priporu zanj, saj je presodilo, da se obdolženi Wolf očitno skriva pred slovenskim sodiščem. Razpisali so tiralico in izdali evropski nalog za prijetje in predajo.

Wolf pa je novinarjem dejal, da ima zdravstvene težave in da se bo v Slovenijo vrnil, ko bo zdrav. Sodili so mu tudi v Avstriji, kjer so v tem procesu obsodili Wolfganga Riedla zaradi podkupovanja v Sloveniji, poskusa goljufije in davčne utaje, Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Na sodišče tudi na Hrvaškem
Sojenje v Ljubljani in na Dunaju pa ni edini sodni proces proti Walterju Wolfu. Leta 2008 ga je hrvaško županijsko sodišče v Karlovcu obsodilo na dve leti zapora, ker naj bi kot lastnik Karlovačke industrije obuće (KIO) od direktorja podjetja zahteval prodajo poslovnih prostorov v Srbiji za 20.000 evrov, denar pa naj bi mu nakazali na zasebni račun, in ne na račun podjetja. Vrhovno sodišče je sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje, ki bi se moralo začeti junija 2013, toda zaradi odsotnosti Wolfa zaradi bolezni je bilo nato preloženo. Lanskega februarja so tudi na Hrvaškem za Wolfa razpisali mednarodno tiralico.

Sodišče čaka na Kanado, da izroči Wolfa
V Kanadi prijeli poslovneža Walterja Wolfa