Sodnica je sostorilcema določila 980 ur družbenega dela. Foto: BoBo
Sodnica je sostorilcema določila 980 ur družbenega dela. Foto: BoBo

Albanca Shklqim Banushi in Jeton Fida, ki sta državljana Makedonije, živita pa v Sloveniji, sta s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde. Priznala sta, da sta Albanu Thaciju povedala, da 60-letni učitelj Pavel Zupan iz Nomenja v Bohinju, pri katerem sta opravljala gradbena dela, doma hrani večje količine denarja, in Thacija nagovorila k ropu.

Zupan jih je pri ropu novembra 2014, pri katerem naj bi sodeloval še en Albanec, ki je na begu v Nemčiji, zalotil. Nato naj bi ga Thaci pobil s sekiro. Storilci so s seboj odnesli 1.500 evrov, kriminalisti pa so trojico prijeli februarja letos. Tožilstvo je 27-letnega Thacija obtožilo kaznivega dejanja uboja, 28-letnega Banushija in 31-letnega Fido pa le ropa v sostorilstvu.

Dobra šola, pravi Banushi
"Pet let, odkar živim v Sloveniji, sem pridno delal in skrbel za družino ter nisem imel nikakršnih težav. Ta dogodek mi bo v poduk za celo življenje in nikoli več ne bom naredil niti najmanjšega prekrška," je skesano poudaril Banushi. Fida pa je dodal, da je bila to največja napaka v njegovem življenju, ki si je nikakor ne more oprostiti.

Tožilstvo je kot zavrženo ocenilo njuno odločitev, da izkoristita informacije, ki sta jih dobila pri oškodovancu, in da sta si od dejanja obetala veliko premoženjsko korist, in predlagalo leto in osem mesecev zapora za vsakega izmed njiju.

Ker sta bila oba do zdaj nekaznovana in sta dogodek iskreno obžalovala ter obljubila, da nikoli več ne bosta storila nobenega kaznivega dejanja, je tožilka Nadja Gasser predlagala, naj se kazen opravi z delom v splošno korist. Oba sta namreč tudi poudarila, da bi rada skrbela za svoji ženi in otroke, ki zdaj živijo od socialne podpore.

En dan zapora z dvema urama dela
Sodnica Marjeta Dvornik je sledila predlogu tožilstva. Štiri mesece, ki sta jih preživela v priporu, je tako vštela v kazen in določila, da se en dan zapora nadomesti z dvema urama dela. V dveh letih mora tako vsak od njiju opraviti 980 ur neplačanega družbenokoristnega dela.

Odvzetih jim je bilo tudi 200 evrov, ki sta jih prejela, ker sta posodila vozilo in izdala informacije. Ker sta oba brez premoženja, pa sta bila oproščena plačila stroškov postopka in plačila zagovornic, imenovanih po uradni dolžnosti.

Thaci bo pred sodnico stopil 5. julija. Tudi on naj bi priznal krivdo, in sicer za uboj, za katerega mu grozi do 15 let zapora.