Ivan Radan je izjavil, da ni kriv in da je naredil vse v dobro bolnikov. Foto: BoBo
Ivan Radan je izjavil, da ni kriv in da je naredil vse v dobro bolnikov. Foto: BoBo
Radanov zagovornik Milan Krstič je med drugim ocenil, da je bil postopek proti Radanu sprožen, da se je v UKC-ju Ljubljana pozornost preusmerila z drugih afer. Foto: BoBo
Izrek sodbe bo 6. novembra. Foto: BoBo

Razumem, da je tožilki za razliko od prič dovoljeno zavajanje, a na take žalitve, izkrivljanje dejstev, blatenje mojega dela in zlorabe izpovedi mojih svojcev in prijateljev nisem bil pripravljen. Bolnike sem vedno zdravil po najboljših močeh ter vedno upošteval medicinsko etiko in doktrino.

Ivan Radan

"Razumem, da je tožilki za razliko od prič dovoljeno zavajanje, a na take žalitve, izkrivljanje dejstev, blatenje mojega dela in zlorabe izpovedi mojih svojcev in prijateljev nisem bil pripravljen," se je na ponedeljkove zaključne besede tožilke Katarine Bergant danes odzval Radan. "Bolnike sem vedno zdravil po najboljših močeh ter vedno upošteval medicinsko etiko in doktrino," je poudaril Radan.

Na očitke tožilke glede stalnega spreminjanja zagovorov je Radan dejal, da njegova dopolnila prejšnjih razlag niso bila izključujoča. Spomnil je, da je za bolnike na intenzivni negi skrbel vrsto let in da si je težko natančno zapomniti vse podrobnosti obravnave vsakega bolnika. Prepričan je, da za pomanjkljivo medicinsko dokumentacijo ne morejo kriviti njega, in povabil tožilko, naj si ogleda delo na intenzivnem oddelku ter šele nato komentira birokratske pomanjkljivosti.

Po oceni zagovornika Gorazda Fišerja tega "dolgotrajnega in finančno potratnega postopka" sploh ne bi bilo, če bi tožilstvo v vseh primerih ugotavljalo, ali sploh obstaja vzročno razmerje med Radanovimi dejanji in smrtjo bolnikov, kot je to storilo med preiskavo smrti še enega bolnika in od pregona odstopilo.

Očitki ponarejanja listin
Fišer je očitke tožilstva Radanu o ponarejanju listin zaradi treh dokumentov, s katerimi naj bi v preteklosti utemeljeval svoje daljše bolniške odsotnosti, ko je bil še zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, v celoti zavrnil in sodišču predlagal, naj njegovo stranko teh očitkov oprosti. Kot je poudaril, dokumenti niso originali ali overjene kopije, izdani pa so bili nekaj let, preden je bil obdolženi dejansko na bolniškem dopustu.

Tudi glede očitkov iz obtožnice o štirih kaznivih dejanjih uboja je Fišer izrazil prepričanje, da Radanu teh ne morejo očitati, saj da je bila Radanova obravnava bolnikov pravilna in vzročno posledična povezava med zdravnikovimi dejanji in smrtjo bolnikov ni dokazana.

Očitki glede ubojev bolnikov
Glede prvih dveh bolnic, uboja katerih mu tožilstvo očita, je Fišer obnovil domnevno dogajanje pred časom njune smrti in očitke tožilstva. Navedel je mnenja avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla, kako pri prvi bolnici ni bilo povezave med aplikacijo morfija in smrtjo. Glede druge bolnice pa, da je obstajalo konziliarno mnenje, da se je v primeru zapletov z dihanjem ne priklaplja spet na aparate in da Radan torej take odločitve ni sprejel na lastno pest.

Fišer je zavrnil tudi očitek uboja tretjega bolnika. Spomnil je na Radanovo pričanje, da so se pri bolniku že dopoldne kazali znaki poslabšanja in je svojce poklical, kot je to običajna praksa na oddelku. Ob dihalni stiski je bil bolniku najprej odrejen morfij, ki pa ni imel želenega učinka, zato so mu zaradi krčev aplicirali propofol. Ob tem je spomnil na Kröllovo pričanje, da ne obstaja povezava med aplikacijo propofola in smrtjo bolnika, vzrok katere je bila po njegovi oceni možganska krvavitev.

Tudi uboja četrtega bolnika, ki naj bi po navedbah tožilstva umrl zaradi kalija, po mnenju obrambe ni mogoče dokazati. Ob tem je Fišer navedel ugotovitve izrednega internega nadzora na intenzivnem oddelku, ki ni dokazal, da je bolnik kalij prejel, zdravniška zbornica pa je Radanu izrekla le opomin, ker aplikacija kalija ni bila vpisana v dokumentacijo. "Sestra ni vpisala kalija, ker kalij ni tekel v bolnika," je dejal Fišer. Radan je po lastnih navedbah namreč s tem želel opozoriti na razmere na oddelku, kjer naj bi sprejemali nestrokovne odločitve, je ponovil Fišer.

Preusmerjanje pozornosti z drugih afer
Drugi Radanov zagovornik Milan Krstič je med drugim ocenil, da je bil postopek proti Radanu sprožen, da se je v UKC-ju Ljubljana pozornost preusmerila z drugih afer, kot je bila otroška srčna kirurgija. Zavrnil pa je tudi vse očitke tožilstva glede neupravičenega predpisovanja zdravil, češ da je vsa zdravila predpisoval bolnikom, ki jih je prej pregledal in ki še danes jemljejo ta zdravila, glede zdravil, ki jih je Radan predpisal sam sebi, pa, da je imel obdolženi navado iz nove škatlice pojesti eno ali dve tableti, nato pa je to zavrgel.

Zagovornika sta sodišču predlagala, da Radana oprosti, medtem ko je tožilstvo predlagalo izrek enotne kazni 20 let zapora in prepoved opravljanja zdravniškega poklica. Izrek sodbe bo 6. novembra.

Razumem, da je tožilki za razliko od prič dovoljeno zavajanje, a na take žalitve, izkrivljanje dejstev, blatenje mojega dela in zlorabe izpovedi mojih svojcev in prijateljev nisem bil pripravljen. Bolnike sem vedno zdravil po najboljših močeh ter vedno upošteval medicinsko etiko in doktrino.

Ivan Radan