Poslanci Jankoviću očitajo krivo pričanje. Foto: RTV SLO
Poslanci Jankoviću očitajo krivo pričanje. Foto: RTV SLO

Po četrtkovi zaprti seji preiskovalne komisije DZ-ja o gradbenih poslih, ki že nekaj časa preiskuje prodajo in spreminjanje namembnosti zemljiščem v ljubljanski občini, so predsednica komisije Alenka Jeraj ter še dva poslanca opozicije podpisali sklep o naznanitvi suma kaznivega dejanja in posredovali tri ovadbe.

Ovadili so sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića Jureta Jankovića, Aleša Seliškarja, ki je prodal zemljišča na Smodinovcu, ter neznano osebo, ki je izdala listino, ki naj bi dokazovala, da se bo Jankovič udeležil dogodka v tujini, in se zato zaslišanja pred komisijo ne more udeležiti.

Spreminjanje izjav
Seliškarja sumijo krive izpovedbe, saj naj bi po poročanju Financ pred časom izjavil, da se je pogovarjal z Juretom Jankovićem o prodaji zemljišča in da je ta dejal, da zemljišča ne bo kupil. Na zaslišanju pred komisijo pa je Seliškar dejal, da Jureta Jankovića ne pozna.

Krivo izpovedbo prav tako očitajo Juretu Jankoviću, ki naj bi po poročanju medijev želel zemljišče kupiti preko družinskega prijatelja. Janković je na zaslišanju zanikal udeležbo na sestanku o dogovoru za prodajo, ki jo je neka druga priča potrdila. Prav tako pa Jankovića sumijo uporabe krive listine, da se bo udeležil dogodka v tujini med predvidenim zaslišanjem v parlamentu.

Jankovića je sodišče že izprašalo
Janković se je sicer že moral zagovarjati pred sodiščem, ker ni hotel odgovarjati na vprašanja parlamentarne preiskovalne komisije. Vprašanja mu je zato zastavilo sodišče, kjer pa je odgovarjal in zanikal vpletenost v preprodajo zemljišč v Ljubljani.

Komisija še nad druge posle
Komisija tega dela preiskave, ki se nanaša na domnevno sumljive posle z zemljišči v Ljubljani, sicer še ni končala, saj še čakajo nekatere podatke. Medtem pa že nadaljujejo z drugim sklopom - s preiskavo gradbenih poslov Univerze na Primorskem. Prihodnji teden bodo zaslišali nekdanja visokošolska ministra Jureta Zupana in Mojco Kucler Dolinar ter Gregorja Golobiča.