Lastnik podjetja Taxgroup Klemen Šešok trdi, da Jure Janković s poslom ni povezan. Foto: MMC RTV SLO
Lastnik podjetja Taxgroup Klemen Šešok trdi, da Jure Janković s poslom ni povezan. Foto: MMC RTV SLO

Verjetno niso oni kupili zemlje, ker so hoteli travo kosit.

Aleš Seliškar
Alenka Jeraj
Predsednica komisije bo na prihodnjo obravnavo predvidoma povabila tudi novinarje, ki so Seliškarja povzemali. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Šešok: Jankoviča ne poznam

Klemen Šešok, direktor podjetja Taxgroup, ki je od Seliškarja kupilo sporno zemljišče na Smodinovcu, vse zanika. Jankovičev sin Jure Janković pri prodaji zemljišča na nikaršen način ni bil udeležen, Šešok se tudi ne spomni sodelovanja pri prodajnem sestanku z Nevenko Jelovčan. Posle, tako trdi, je sklenil samo z namenom gradnje logističnega centra, pri predlagani spremembi namembnosti zemljišča ljubljanski župan Zoran Janković ni posredoval, prav tako pa ga ne pozna.
Tudi sestanka, kjer naj bi vse to bilo dogovorjeno 13. 4. 2009 v prostorih Taxgroupa, se spomni le bežno, Jureta Jankovića tam ni bilo, da je tam sodelovala tudi posrednica Jelovčanova, pa je izvedel pozneje.

Kriminalisti naj bi preiskali prostore Taxgroupa.
Seliškar Jankovića na sestanku ni videl
Komisija je zaslišala tudi Aleša Seliškarja, sina lastnika zemljišč, ki jih je kupil Šešok. Seliškar je tokrat zanikal, da je njegova družina poskušala kdaj koli spremeniti namembnost teh zemljišč. Nekateri mediji pa so pred časom navajali Seliškarja, da je njegova družina že dvakrat neuspešno poskušala spremeniti namembnost, je opozoril poslanec SLS-a Franc Pukšič. Tudi Seliškar je zanikal kakršno koli vpletenost Jureta Jankovića. Medtem ko je Šešok o udeležbi Jelovčanove na prodajnem sestanku izvedel pozneje, Seliškar Jankovića na omenjenem sestanku "ni videl".
Jerajeva: Čudno, da nihče nikogar ne pozna
Predsednica komisije Alenka Jeraj tokratna zaslišanja ocenjuje kot uspešnejša, saj sta bili priči "precej bolj zgovorni od Jureta Jankovića". Kot zanimivost je izpostavila, da se Šešok udeležbe Jelovčanove na sestanku ne spomni, Seliškar pa to vedno potrdi. Jerajevi se zdi čudno, da Jureta Jankovića nihče ne pozna in nihče ni posloval z njim. "Zdi se, kot da je naročeno, da nihče izmed prič ne sme kakor koli vplesti Jureta Jankovića," je izjavila, čeprav je Seliškar za Finance zatrdil, da se je pogovarjal z njim, prav tako je to potrdila Jelovčanova.

Pukšič je opozoril: Ali so Finance pisale neresnico ali pa Seliškar laže. Na prihodnji seji bodo zato poskušali soočiti priče in v zaslišanje vključiti novinarje, ki so izjave prič prejeli.
Spomnimo: s prodajo zemljišča na Smodinovcu naj bi se okoristila tudi družina župana Jankovića, po poročanju medijev naj bi namreč županov znanec Šešok s pomočjo županovega sina Jureta Jankovića od družine Seliškar kupil kmetijska zemljišča. Po predlogu prostorskega načrta naj bi ta postala zazidljiva, a je bila sprememba pred sprejetjem iz načrta umaknjena.
V zvezi s tem so že zaslišali župana Jankovića, ki je med drugim zanikal, da so člani družine Šešok, ki so sicer tudi v nadzornem odboru podjetja KLM, kjer je Janković 62-odstotni lastnik, dobili notranje informacije v zvezi s spremembo namembnosti zemljišča. Njegov sin Jure Janković pa prejšnji teden, ko se je udeležil zaslišanja, na vprašanja komisije ni želel odgovarjati.

Komisija je tokrat želela zaslišati tudi direktorja podjetja Les Marjana Pišljarja, a se je udeležbe opravičil iz zdravstvenih razlogov. Komisiji že marca potrdil, da je Mestni občini Ljubljana leta 2007 doniral 100.000 evrov za obnovo gradu, kar je 90 odstotkov dobička podjetja iz leta 2006. Po njegovih besedah je bil pobudnik za donacijo župan. Pišljar je ob tem zanikal, da je bila donacija pogoj za uspešnost poslov v Ljubljani. Donacije ni dojel kot izsiljevanje in se sam tudi nikoli ni dogovarjal za spreminjanje občinskih prostorskih aktov, trdi.

Verjetno niso oni kupili zemlje, ker so hoteli travo kosit.

Aleš Seliškar
Šešok: Jankoviča ne poznam