Večji del očitanih kaznivih dejanj v zadevi Zbiljski gaj je zastaral že med prvim sojenjem. Foto: BoBo
Večji del očitanih kaznivih dejanj v zadevi Zbiljski gaj je zastaral že med prvim sojenjem. Foto: BoBo

Okrožno sodišče je odločilo, da sta ustanovitelja podjetja IMS Mebles Andrej Rezar in Zdenka Škodlar kriva oškodovanja upnikov, in prvemu prisodilo dve leti pogojne kazni s poskusno dobo štirih let, Škodlarjevi pa leto dni pogojne kazni s poskusno dobo dveh let.

Nato pa je višje sodišče sodbo razveljavilo, z utemeljitvijo, da okrožno sodišče ni ugotavljalo dejanskega stanja popolačila upnikov in njihovega oškodovanja, in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v ponovno odločanje.

V tem času pa so že zastarala vsa Rezarju očitana kazniva dejanja, tako da bi na sodišče morala priti le Škodlarjeva. Te danes na sodišče zaradi slabega zdravstvenega stanja ni bilo. Kazniva dejanja, ki so ji očitana, pa bodo zastarala 27. decembra, kar pomeni, da je bil današnji narok najverjetneje tudi zadnji.

Zagovornik Škodlarjeve Milan Krstič je mnenja, da zaradi tega "ne bo nobene tragedije in škode," saj po njegovem mnenju dejanski oškodovanci niso tisti "o katerih se piše," temveč izvajalci del, ki so zaradi stečajne zakonodaje ostali brez plačila.

Podjetje Mebles je sicer leta 2000 začelo graditi naselje Zbiljski gaj, preden je podjetje tri leta pozneje šlo v stečaj, projekt pa pustilo nedokončan. S tem pa so brez svojega premoženja ostali številni kupci, ki so delno ali v celoti poravnali kupnino.

Večina kaznivih dejanj je sicer zastarala že med prvim sojenjem. Kazniva dejanja naj bi bila storjena med letoma 2001 in 2003, obtožnica zoper vpletene pa je postala pravnomočna novembra 2010. Prva glavna obravnava na okrožnem sodišču je potekala lansko poletje, sodbo pa je okrožno sodišče izreklo junija letos.