Sodišče je v obrazložitvi sklepa zapisalo, da je Cesarčeva
Sodišče je v obrazložitvi sklepa zapisalo, da je Cesarčeva "stabilna in osebnostno urejena oseba tako v funkcionalnem kot socialnem smislu". Foto: Goran Rovan
Ambulanta zdravnice Nade Cesarec
Ambulanta zdravnice Cesarec dela vsak dan. Foto: Goran Rovan
Cesarčeva bo večji del kazni prestala doma

Sodišče je ugotovilo, da so pri Cesarčevi izpolnjeni vsi pogoji, da se ji omogoči, da med prestajanjem kazni še naprej dela in prebiva doma, razen ob prostih dnevih in praviloma ob koncu tedna, ko mora biti v zaporu.

Sodišče je v obrazložitvi sklepa zapisalo, da je Cesarčeva "stabilna in osebnostno urejena oseba tako v funkcionalnem kot socialnem smislu". Obsojenka je poročena, njen mož je tudi zdravnik v Zdravstvenem domu Brežice, je lastnica stanovanja in stanovanjske hiše, ima redne prihodke ter stalno prebivališče v Sloveniji. Doslej je bila nekaznovana in ni v nobenem drugem kazenskem postopku, je navedeno v obrazložitvi.

Prav tako je sodišče ugotovilo, da zdravnica koncesijo še vedno ima. Kot družinska zdravnica, samozaposlena v lastni ambulanti v Zdravstvenem domu Brežice, je Nada Cesarec v času prestajanja kazni želela delati in obdržati stik s svojimi bolniki, po izpustitvi iz zapora pa ima še eno leto do upokojitve, so zapisali v zaporu na Igu.

Sodišče je sledilo mnenju Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig, ki je obsojenko ocenilo za osebo, ki s svojim vedenjem izkazuje osebnostno urejenost. Na podlagi tega je po njihovem mnenju mogoče sklepati, da takšnega načina prestajanja kazni ne bo zlorabila.

Osebnostna urejenost in zaupanje ključna
Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij v 12. členu namreč določa, da se lahko obsojencu omogoči, da med prestajanjem zaporne kazni še naprej dela ali se izobražuje in prebiva doma, razen ob prostih dneh in ob koncu tedna, če je obsojenec osebnostno toliko urejen, da mu je mogoče zaupati, da takega načina prestajanja kazni zapora ne bo zlorabil.

Če bi Cesarčeva zlorabila spremenjen način prestajanja kazni, pa lahko sodišče spet odloči, da bo kazen prestajala v zaporu tudi med tednom. Podobno bo sodišče storilo, če ne ne bi bila več zaposlena ali če Zdravstveni dom Brežice pri razporejanju dela ne bi upošteval pogojev izvrševanja kazni in s tem onemogočal nadzor.

Šestmesečna kazen zaradi opustitve pomoči
Spomnimo, Nada Cesarec je bila obsojena na šestmesečno zaporno kazen zaradi opustitve zdravniške pomoči. Kot dežurna zdravnica namreč ni nudila zdravniške pomoči na kraju nesreče, kjer je delavec Slovenskih železnic zaradi stika z električnim tokom padel z droga. Delavec je pozneje v bolnišnici umrl. Razsodišče Zdravniške zbornice Slovenije ji je pred kratkim zaradi tega izreklo javni opomin.

Cesarčeva bo večji del kazni prestala doma