Zdravnica mora za pol leta v zapor. Foto: Nada Černič Cvetanovski
Zdravnica mora za pol leta v zapor. Foto: Nada Černič Cvetanovski
Zdravnica mora zaradi opustitve zdravniške pomoči v zapor

Nada Cesarec je bila dežurna zdravnica koncesionarka v Zdravstvenem domu Brežice, ko je pred tremi leti takrat 55-letni Miran Suhodolčan med vzdrževalnimi deli na železniški postaji v Brežicah padel s štirimetrskega droga. Nada Cesarec je na kraj nesreče poslala voznika reševalca z reševalnim vozilom in zdravstvenega tehnika, namesto da bi odšla sama na teren reševat ponesrečenca.

Voznik reševalec in zdravstveni tehnik sta pacienta oskrbela in ga odpeljala naravnost v bolnišnico, kjer je po njunem naročilu že čakala strokovna ekipa. Delavca so pozneje prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer je zaradi hudih poškodb umrl.

Zdravnica je trdila, da na teren ni šla zato, ker je imela enako nujen primer v zdravstvenem domu, dejala pa je tudi, da bi zaradi hudih poškodb delavec na terenu umrl kljub njeni navzočnosti. "Okoliščina, da ne bi mogli pomagati, ne pripomore veliko. Dejstvo je, da niste šli in niste pomagali," pa je prvostopenjsko sodbo, ki je postala pravnomočna, obrazložil sodnik Almir Kurspahić, poroča Delo.

Tožilka Mateja Bahčič Resnik je sicer za zdravnico predlagala enoletno zaporno kazen in triletno prepoved opravljanja zdravniškega poklica.

Zdravnica mora zaradi opustitve zdravniške pomoči v zapor