Obsojena sta občini Muta s pomočjo goljufije in ponarejanja listin priskrbela 61.468,20 evra iz državnega proračuna. Denar lahko država dobi nazaj z doškodnisko tožbo. Foto: EPA
Obsojena sta občini Muta s pomočjo goljufije in ponarejanja listin priskrbela 61.468,20 evra iz državnega proračuna. Denar lahko država dobi nazaj z doškodnisko tožbo. Foto: EPA

Okrožno sodišče Slovenj Gradec ju je obsodilo zaradi kaznivega dejanja ponareditve poslovnih listih, Kralja še zaradi goljufije, Kutina pa zaradi pomoči pri goljufiji. Sodišče jima je prisodilo pogojno kazen, in sicer eno leto in dva meseca zaporne kazni s poskusno dobo dveh let. Sodba še ni pravnomočna.

Sodišče je ugotovilo, da je Kralj s pomočjo Kutina (ta je izdal lažni situaciji in računa za sicer še neopravljena dela) na Agencijo RS za regionalni razvoj naslovil zahtevek za sofinanciranje projekta komunalne infrastrukture poslovne cone Gortina Muta. Za občino Muta je tako, kot ugotavlja sodišče, protipravno pridobil sredstva iz državnega proračuna v višini 61.468,20 evra, ki ustreza 75 odstotkom vrednosti izvedenih del celotnega projekta.

Sodišče je v izreku sodbe državo, ki od obsojenih zahteva 61.468,20 evrov, napotilo na pravdo, občini Muta pa odvzelo premožensko-pravno korist, je v izreku sodbe povedala sodnica Valerija Matvos-Jeromel. Obsojena bosta morala poravnati sodne stroške.

Župan ima svojo skupnost "neskončno rad"
Odvetnik Borisa Kralja Miran Ocepek je napovedal, da se bo zoper sodbo pritožil. V sklepnih besedah pred izrekom sodbe je med drugim opozoril, da je tožilec Ivo Šume na koncu glavne obravnave v obtožnico s spremembami nekaterih letnic vnesel spremembe, ki so bistvene. Med drugim pa ocenjuje, da izdani situaciji in računa nista bila lažna, saj so bila dela v poslovni coni izvedena, res pa, da kasneje.

Da je delal v korist občine in ne v svojo korist, je ponovil tudi župan Kralj, ki je pogojno obsodbo pričakoval. Povedal je, da bo to "šola za naprej" in da se takšne napake ne bodo ponovile, pa če ima lokalno skupnost "še kako rad".

Kutin situacijo izdal, ker se zaveda togosti zakonodaje
Odvetnik Bogdana Kutina Boris Marčič je pojasnil, da je glede na stališče, ki ga je zavzelo sodišče, takšno sodbo pričakoval. Tudi on je napovedal, da se bo na sodbo pritožil, vendar bosta s stranko še počakala na pisno obrazložitev. Kutin je med drugim dejal, da je občini situacijo za sicer še neopravljena dela izdal, ker se zaveda togosti zakonodaje na tem področju in ker je bil prepričan, da bodo dela izvedena. Tudi če so bila dela izvedena kasneje, ni bil k pogodbi podpisan noben aneks, tudi niso spreminjali cen, je še poudaril Kutin, ki je danes direktor gradbenega podjetja Koroške gradnje.