V torkovi obravnavi na slovenjgraškem sodišču so bile zaslišane priče, poroča časnik Večer. Foto: MMC RTV SLO
V torkovi obravnavi na slovenjgraškem sodišču so bile zaslišane priče, poroča časnik Večer. Foto: MMC RTV SLO

Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu poteka kazenski postopek proti županu Občine Muta Borisu Kralju in nekdanjemu direktorju podjetja Gradnje IGEM Slovenj Gradec Bogdanu Kutinu, poroča Večer.

Plačali dela, ki takrat še niso bila izvedena
Obtožnica župana Kralja bremeni, da je novembra 2005 ob pomoči Kutina, ki naj bi mu bil izdal lažna računa za sicer neopravljena dela, na Agencijo za regionalni razvoj naslovil zahtevek za sofinanciranje projekta komunalne infrastrukture poslovne cone Gortina Muta. S tem naj bi občini želel pridobiti protipravno premoženjsko korist.

Takratna računovodkinja je med pričanjem povedala, da je občina konec decembra 2005 od Agencije za regionalni razvoj prejela 14 milijonov tolarjev, podjetju Gradnje IGEM pa so potrjene gradbene situacije tudi plačali. Pravi, da tedaj še ni vedela, da je plačala dela, ki niso bila opravljena.

"Delali smo v dobro občine"
Je pa to vedel občinski koordinator za okolje in prostor Sašo Pavlič, ki pa se kljub temu ni strinjal s tožilko, da so računi in projekti lažni, saj so v letih, ki so sledila, poslovno cono tudi izgradili. Pojasnil je, da del leta 2005 niso mogli izvesti pravočasno, kot je to zahtevala pogodba o sofinanciranju, saj so naleteli na težave v zvezi z lastništvom zemljišč. Vsa sredstva, ki so jih dobili, so bila po njegovih besedah porabljena za poslovno cono, ki bo prihodnje leto končana. Prepričan je, da so delali v dobro občine.

To trdi tudi župan Kralj. "Vedeli smo, da zaradi zapletov z zemljišči ne bomo mogli dobiti vseh dokumentov v potrebnem času, zato sem nagovoril gospoda Kutina. Sedaj vem, da to ni bilo prav. Vse pa sem storil v dobro občine in nič v svojo korist," je dejal.