Odbor je pred vrhovnim sodiščem prižgal svečke in javnost pozval, naj v ponedeljek množično sledi zgledu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odbor je pred vrhovnim sodiščem prižgal svečke in javnost pozval, naj v ponedeljek množično sledi zgledu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odbor 2014
Odbor že več dni vztraja pred vrhovnim sodiščem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Za prihodnje dni napovedujejo čedalje bolj množične proteste s prižiganjem sveč, saj je po njihovem mnenju Janez Janša po krivici, brez dokazov obsojen in poslan v zapor, je za TV Slovenija poročala Klementina Mikolič.

Zgroženi so, da vrhovno sodišče v dvanajstih dneh ne opravi svojega dela in da zavlačuje postopke, da bi se kazen Janezu Janši prekinila. Tako po njihovem mnenju uničuje življenja posameznikov ter ustvarja nestabilno in nedemokratično vzdušje v državi. Opozorili so, da so ljudje zaradi početja vrhovnega sodišča vsak dan bolj ogorčeni.
"Odzivi demokratične Evrope so popolnoma jasni. Zgroženi so, kako je to mogoče," je dejal Damir Črnčec.

"Vrhovno sodišče zato pozivamo, da preneha zlorabljati pravo z zavlačevanjem postopka in odpravi zaporno kazen za Janeza Janšo, ki je bil obsojen za dejanje, ki ga dejansko ni bilo," je dejal Vasko Simoniti.

Matevž Tomšič je poudaril, da v okoliščinah, ko je vodja največje opozicijske stranke v zaporu in zato ne more dejavno sodelovati v volilni kampanji, težko govorimo o poštenih volitvah: "S tem je pod velik vprašaj postavljena njihova sama legitimnost. Namreč nikakor ne moremo govoriti o neki korektni, odprti politični tekmi, če eden izmed tekmecev nima možnosti, da se na optimalen način te tekme udeleži. Da se organizira in da predstavlja svoja stališča v javnosti."
Člani Odbora 2014 bodo proteste nadaljevali, dokler sodba Janši ne bo razveljavljena.