Avstrija je članica Evropske unije od leta 1995. Foto: Reuters
Avstrija je članica Evropske unije od leta 1995. Foto: Reuters

Pobuda, ki jo je skupaj s somišljeniki predložila upokojena nasprotnica EU-ja, je zbrala občutno višjo podporo, kot podobna pobuda leta 2000. Ker je presegla prag 100.000 podpisov, jo bo moral obravnavati nationalrat.

Volilna komisija je danes predstavila dokončno število podpornikov. Podprlo jo je 4,12 odstotka volilnih upravičencev, tako da se uvršča na 23. mesto med skupaj 38 pobudami za referendum.

Podobno referendumsko pobudo, ki jo je prav tako predložila danes upokojena Inge Rauscher, je leta 2000 podprlo 3,35 odstotka volilnih upravičencev oz. 193.901 Avstrijec. Tokratna pobuda je bila verjetno uspešnejša zaradi gospodarske krize in krize v Grčiji.

Pobudnica Rauscherjeva je skupaj s še dvema sopobudnikoma že na začetku meseca izrazila veliko zadovoljstvo nad "odličnim rezultatom", ki je bil dosežen brez vsakršne podpore strank, velikih sponzorjev ali medijev. Po njihovem mnenju so s tolikšno podporo pobudi, ki je bila za podpis na voljo na občinskih in mestnih upravnih enotah, naredili velik korak naprej k referendumu.