Guverner francoske centralne banke Christian Noyer in predsednik nemške Bundesbanke Jens Weidmann si v Berlinu ob slavnostni priložnosti ogledujeta starodobnega Citroënovega
Guverner francoske centralne banke Christian Noyer in predsednik nemške Bundesbanke Jens Weidmann si v Berlinu ob slavnostni priložnosti ogledujeta starodobnega Citroënovega "spačka". Foto: EPA

Berlin-Pariz, nekakšna gonilna os evropske integracije, zadnje čase doživlja krizno obdobje. Na oblasti so politiki iz različnih političnih blokov, pogledi na reševanje evrske krize različni. Kljub temu pa je obletnica prinesla tudi manjše zbližanje.

Nemško-francoski gospodarski svet praznuje srebrno poroko. Državi tam že 25 let usklajujeta svoje poglede in se izogibata konfrontacijam v javnosti. Danes je marsikdaj drugače. In četudi je težko praznovati, ko je skupna ladja tako postrani, kot je trenutno, gre vendarle za obletnico, ki jo je treba zaznamovati. Pogledi obeh držav na krizo v evrskem območju so drugačni - Nemci stavijo na varčevanje, Francozi na krepitev gospodarske rasti.

Francoski finančni minister v odločitvi Evropske komisije, ki je Franciji odobrila več časa za odpravo proračunskega primanjkljaja, kar je v Berlinu sprva sprožilo nekaj kritik, vidi znamenje spremembe usmeritve v Evropi in vztraja, da bo treba več pozornosti nameniti rasti in zaposlovanju. Po drugi strani pa je zagotovil tudi, da Pariz ne bo popuščal pri varčevanju in odpravi strukturnega primanjkljaja.
Sporočilo v smislu, da je varčevanje dobro, po drugi strani pa tudi ne. Zategovanje pasu več kot očitno ni nepriljubljeno le pri protestnikih, ki so se zbrali pred predavalnico, v kateri sta ministra spregovorila študentom. A dejstvo je, da gre nemškemu gospodarstvu v nasprotju s francoskim zelo dobro. Nemški borzni indeks DAX je danes dosegel najvišjo vrednost v svoji zgodovini. Medtem ko je brezposlenost v Nemčiji blizu najnižje stopnje v 20 letih, je francoska rekordno visoka.

Retorika med državama pa je danes zaostrena, francoski predsednik in nemška kanclerka pravzaprav zastopata vsak svoj tabor držav - ena skupina je za strogo varčevanje, druga pravi, da nemški recepti dušijo rast. Francoski gost je pozival k fleksibilnosti in spoštivanju razlik med državami, nemški pa je prvič govoril o tem, da mora biti varčevanje uravnoteženo. Schäuble pa je nakazal tudi mehčanje stališč glede bančne unije, ki je očitno ne pogojuje več s spremembami Lizbonske pogodbe. Srebrna obletnica skupnega gospodarskega sveta, četudi v težkih časih, je tako le prinesla vsaj majhno zbližanje.

Iz Berlina Boštjan Anžin, Radio Slovenija