Brexit bo pomenil manjši dostop do podatkov satelitskega sistema za Veliko Britanijo. Foto: EPA
Brexit bo pomenil manjši dostop do podatkov satelitskega sistema za Veliko Britanijo. Foto: EPA

Britanski časnik Sunday Telegraph je poročal, da je finančni minister Philip Hammond odobril 100 milijonov funtov (okoli 110 milijonov evrov) za raziskavo na področju satelitskega sistema Velike Britanije po izstopu te države iz EU-ja. Oblasti bodo uradno sporočilo podale naslednji teden, poroča časnik.

Evropska unija Galilea, 10 milijard evrov vreden satelitski program, razvija kot tekmeca ameriškemu sistemu globalnega pozicioniranja (GPS), projekt pa je postal eno od področij spora med Brusljem in Londonom.

Kot poroča Reuters, je Evropska komisija že sedem mesecev pred izstopom Velike Britanije iz Unije začela izključevati to državo in njena podjetja iz prihodnjega občutljivega razvoja Galilea.

Nov sistem za tri milijarde funtov?
Sistem Galileo je EU naročil leta 2003, končali pa naj bi ga leta 2020. Reuters navaja neimenovanega strokovnjaka, ki je ocenil, da bi Veliko Britanijo vzpostavitev rivalskega sistema lahko stalo okoli tri milijarde funtov.

EU je sicer sporočil, da bo Velika Britanija lahko še naprej uporabljala Galileov odprti signal, a da bi lahko britanski vojski preprečili dostop do šifriranih podatkov, ko bo postal sistem operativen.

Iz Londona medtem sporočajo, da bodo začeli z razvojem svojega sistema, če bo EU vztrajal pri odločitvi, da mu ne bo omogočil dostopa do zaščitenih elementov projekta, ob tem grozi, da bo zahteval povračilo do milijarde funtov za delo, ki ga je Velika Britanija opravila pri projektu.