Velika Britanija uživa poseben status v EU-ju, kar sproža nejevoljo pri številnih v celinski Evropi. Foto: EPA
Velika Britanija uživa poseben status v EU-ju, kar sproža nejevoljo pri številnih v celinski Evropi. Foto: EPA

V desno usmerjenem britanskem inštitutu za ekonomske zadeve (IEA) so pojasnili, da želijo najti zaupanja vreden načrt za primer, da večina volivcev na referendumu podpre izstop Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski premier David Cameron je obljubil, da bo ob morebitni ponovni zmagi na naslednjih volitvah dosegel, da se bo Velika Britanija ponovno pogajala o odnosih z Evropsko unijo, referendum o izstopu pa bi pripravili leta 2017.

Po besedah vodje IEA-ja Philipa Bootha je cilj tekmovanja "najti resen in kredibilen načrt izhoda iz EU-ja", če bodo volivci podprli to možnost na referendumu.

Za nagrado se lahko potegujejo posamezniki, skupine in institucije. Prva nagrada je 100.000 evrov, druga in tretja pa 10.000 in 5.000 evrov. Podelili bodo tudi posebno nagrado za najboljši predlog posameznika, starega 30 let ali manj, ki bo znašala 5.000 evrov.

Čeprav Velika Britanija ni članica območja skupne evropske valute, so se pri inštitutu odločili, da bodo vsoto podelili v evrih. Za Bootha izbira valute simbolizira prepričanje sodnikov tekmovanja, da mora izstop iz EU-ja spodbujati britansko usmerjenost navzven in prosto trgovanje.

Booth je še pojasnil, da skupina strokovnjakov inštituta IEA-ja ni opredeljena glede vprašanja, ali naj Britanija zapusti 28-člansko Evropsko unijo.