Britanski finančni minister napoveduje, da bo vlada storila vse, da bo država ostala konkurenčna. Foto: EPA
Britanski finančni minister napoveduje, da bo vlada storila vse, da bo država ostala konkurenčna. Foto: EPA
Theresa May
Britansko premierko čakajo zelo naporni meseci: do konca marca naj bi se začela pogajanja o pogojih brexita. Foto: EPA

Ob tem je dejal, da britanska vlada ne bo čakala križemrok, temveč bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo Velika Britanija ostala konkurenčna.

Hammond je v intervjuju za nemški Welt am Sonntag dejal, da je zelo optimističen glede sklenitve recipročnega dogovora z Brusljem o dostopu do evropskega trga. Izrazil je upanje, da bo Velika Britanija ostala v ospredju evropskega ekonomskega in socialnega razvoja. "Toda če bomo prisiljeni v drugačno smer, potem bomo morali postati drugačni," je po poročanju BBC-ja dejal eden izmed ključnih mož britanske vlade. "Če ne bomo imeli dostopa do evropskega enotnega trga, če bomo ostali zunaj, torej če Velika Britanija ne bo sklenila dogovora o dostopu do trga, potem bi lahko vsaj kratkoročno imeli veliko gospodarsko škodo." Kot je pojasnil, bi bili v tem primeru prisiljeni v spremembo gospodarskega modela, da bi bili znova konkurenčni.

Na njegove besede se je že odzval vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je dejal, da Hammondove besede zvenijo "kot recept za neke vrste trgovinsko vojno z Evropo". "Zdi se, da je izrekel neke vrste grožnjo EU-ju, rekoč, če nam ne daste točno tistega, kar želimo, bomo postali nekakšna nenavadna entiteta na robu Evrope, kjer bo stopnja korporativne obdavčitve zelo nizka in katere namen bo spodkopavati učinkovitost industrije po Evropi."

V torek težko pričakovani nagovor Mayeve
Britanska vlada od referenduma, na katerem so volivci izglasovali izstop države iz Evropske unije, še ni podala natančnega poteka izstopa. Več naj bi bilo znano v torek, ko naj bi premierka Theresa May razkrila podrobnosti vladne strategije o izvajanju brexita v praksi. Po nekaterih navedbah naj bi nakazala, da se bo Velika Britanija umaknila z enotnega trga in carinske unije, kar na Downing Streetu za zdaj označujejo kot špekulacije.

Pričakovati je, da bo Evropska unija v zameno za dostop do enotnega trga zahtevala ohranitev načela prostega gibanja za državljane EU-ja, kar pa je v nasprotju s prepričanji številnih Britancev, ki so glasovali za brexit. Zanj so namreč glasovali ravno zaradi nasprotovanja prostemu gibanju in od vlade pričakujejo omejitev priseljevanja.

Danes so iz premierkinega urada sporočili, da bo Mayeva torkov nagovor pred tujimi diplomati in člani svoje ekipe za izvedbo brexita izkoristila za poziv k strnitvi mnenj in k večji enotnosti glede prihodnosti države, ki naj bi bila bolj odprta do sveta. Kot poroča Reuters, bo London uradni postopek pogajanj o pogojih izstopa iz EU-ja začel do konca marca, a za zdaj, kot rečeno, v javnost ni pricurljalo veliko podatkov o podrobnostih pogojev, kar povzroča negotovost pri vlagateljih, poslovnežih in politikih.