Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 13 glasov Ocenite to novico!
Evro
Ob snovanju bančne unije so predvideli tudi vzpostavitev evropske sheme, ki bi jo polnile evropske banke iz različnih članic, a države članice za zdaj še niso našle skupnega jezika glede podrobnosti delovanja tovrstne sheme. Foto: BoBo

Dodaj v

Bruselj pritiska za dokončno vzpostavitev bančne unije v letu 2018

Evropska jamstvena shema bi najprej zgolj posojala sredstva
11. oktober 2017 ob 16:23
Bruselj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Evropska komisija je predstavila nove pobude za dokončanje bančne unije in članice ter parlament pozvala, naj jo dokončajo v prihodnjem letu. Med finančno krizo je EU postavil dva stebra - enoten bančni nadzor in enoten sistem za upravljanje bank v težavah -, zmanjkalo pa je politične volje za tretji steber, skupni sistem za zaščito bančnih vlog.

Da bi presegli zastoj pri tem, je komisija danes predlagala niz novih pobud, a naletela na nasprotujoče si odzive.

Evropska pravila ščitijo bančne depozite v vrednosti do 100.000 evrov. Če banka zaide v težave in jih ne more izplačati, morajo praviloma deponentom denar zagotoviti iz nacionalne jamstvene sheme, ki jo polnijo banke. Ob snovanju bančne unije pa so predvideli tudi vzpostavitev evropske sheme, ki bi jo polnile evropske banke iz različnih članic. Tako bi bil bančni sektor trdnejši, davkoplačevalci oziroma proračuni držav pa varnejši pred plačevanjem za napake bank. A se po dveh letih pogajanja o tem niso premaknila z mrtve točke. Nemčija je na primer zahtvala, da najprej zmanjšajo tveganja v bankah. Da bi presegli zastoj, je komisija danes predlagala postopnejše uvajanje evropske sheme.

"V prvi fazi bi evropska shema lahko zgolj začasno posojala likvidnostna sredstva nacionalnim shemam," pravi podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Šele po tem, ko bi ustrezno zmanjšali tveganja v bankah in to dokazali s pregledom aktive, pa bi uvedli sozavarovanje, pri katerem bi evropska shema dejansko tudi prevzemala del izgub.

Ob tem komisija predlaga tudi nove ukrepe za zmanjšanje obsega slabih posojil in pomoč bankam, da razpršijo svoje naložbe v državne obveznice. Odzivi na pobude so protislovni - po mnenju konservativnega EPP-ja dopuščajo še preveč moralnega hazarda. Socialisti pa jih označujejo kot hud udarec bančni uniji, češ da se komisija odreka polni evropski shemi, ki da bi edina zagotovila ustrezno raven zaščite deponentov in vodila v dejansko zmanjšanje tveganj.

"Ne zmanjšujemo ambicioznosti predloga, cilj ostaja polna evropska shema, želimo pa dogovor do konca mandata," odgovarja komisar Dombrovskis.

K. T., Erika Štular, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
DrKult
# 11.10.2017 ob 16:41
@AM Začetek konca EU ?

Zakaj že? Preberi kaj o zadevi. Če ne znaš angleško, lahko začneš s kakim delom Mojmirja Mraka.
aktivist
# 11.10.2017 ob 17:07
Populisticni naslov, ki ima svoj odsev v prvem komentarju.
brkotas
# 12.10.2017 ob 01:47
Evropska centralna banka zasluzila 8bn eur od obozane Grcije.Fajn se majo ti bankirji mi pa stradamo.Ven iz Eu!!
DrKult
# 11.10.2017 ob 18:37
@anity Ven iz EU, preden nas povsem zasuznijo do zadnje misje dlake.

Ti si res en genij, a? Ven iz EU... in kaj po tem? Slovenija v EU izvozi okrog 70%, ti pa bi šel ven. Zakaj že? V naši 26-letni zgodovini nismo naredili boljše odločitve kot pa da smo se pridružili EU-ju.
Ponovno, predlagam branje strokovne literature in manj čvekanja z vaškimi znanstveniki za šankom.
izo
# 11.10.2017 ob 21:05
ampak ima občutek, da kavbojci nekaj pripravljajo (verjento ne tako fajn za nas), saj tonejo praktično na vseh področjih. mislim da bo z novim letom precej drugače na globalni politični in gospodarski sceni. žal.
zato še toliko bolj urgiram evropo, da se osamosvoji..
izo
# 11.10.2017 ob 21:03
Ven iz EU.
Ne gospodarsko, pač pa politično, monetarno in vojaško.


ne ven iz eu, ampak iz dolar ketne. to je vse.
galoper
# 11.10.2017 ob 17:05
Problem je v tem, da se v majhni državi vsi poznamo in eni delajo po prijateljskem, namesto po strokovnih navodilih. Predlagana bančna unija, (zveza po slovensko), bo 'požrla' neprevidne banke in nudila zaposlitveno zatočišče uradnikom?
Follow Me
# 11.10.2017 ob 21:01
Ven iz EU.
Ne gospodarsko, pač pa politično, monetarno in vojaško.


Podpišem.
koristni
# 11.10.2017 ob 18:51
Ven iz EU.
Ne gospodarsko, pač pa politično, monetarno in vojaško.
rubin
# 12.10.2017 ob 20:50
Brkotas, zaslužek centralne banke gre v proračun! Ja, lahko je bit gostilniški pametnjakovič
anity
# 11.10.2017 ob 17:49
Ven iz EU, preden nas povsem zasuznijo do zadnje misje dlake.
AM
# 11.10.2017 ob 16:36
"Bruselj pritiska za dokončno vzpostavitev bančne unije v letu 2018"

Začetek konca EU ?
Kazalo