Latvijski lats bo prihodnje leto zamenjal evro. Foto: EPA
Latvijski lats bo prihodnje leto zamenjal evro. Foto: EPA

"Želja Latvije, da uvede evro, je znamenje zaupanja v našo skupno valuto in še en dokaz, da so se tisti, ki so napovedovali razpad območja evra, motili," je ob tem poudaril komisar Olli Rehn.

Komisar za gospodarske in denarne zadeve Rehn je ob tem Latvijo izpostavil kot zgled državam v težavah. "Izkušnja Latvije kaže, da država lahko premaga še tako huda makroekonomska neravnovesja in postane še močnejša," je poudaril.

Latvija je bila namreč v letih 2008-2009 v globoki recesiji. V okviru programa finančne pomoči EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je nato odločno ukrepala, kar je izboljšalo prožnost in prilagodljivost njenega gospodarstva, je pojasnil komisar.

"To se je izplačalo. Latvija bo letos po napovedih najhitreje rastoče gospodarstvo v EU-ju," je še izpostavil Rehn.

Članica Unije lahko skupno evropsko valuto uvede, če izpolnjuje štiri maastrichtska merila, ki zahtevajo cenovno stabilnost oziroma nizko stopnjo inflacije, zdrave javne finance, stabilne tečaje valut in nizko stopnjo obrestnih mer.

Bruselj je tako danes članicam EU-ja priporočil vstop Latvije v območje evra z novim letom. Končno odločitev bodo 9. julija sprejeli finančni ministri Unije po posvetovanju z Evropskim parlamentom in po razpravi na junijskem vrhu EU-ja.