Evropska komisija bo z drugim delom izplačil Sloveniji še malo počakala. Foto: EPA
Evropska komisija bo z drugim delom izplačil Sloveniji še malo počakala. Foto: EPA

Evropska komisija je plačila Sloveniji marca začasno ustavila, ker je ugotovila napake pri porabi evropskega denarja leta 2012, so sporočili iz vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko.

O tem, koliko izplačil je komisija zaustavila, so se pojavljali različni podatki, danes pa so v vladni službi navedli, da gre skupaj za 401 milijon evrov začasno ustavljenih plačil za evropske projekte, za katere je slovenski proračun že založil denar.
Slovenija bo iz bruseljske blagajne v kratkem prejela 183 milijonov evrov, preostanek pa bo komisija sprostila, ko bo dokončno preverila, ali je Slovenija ustrezno izvedla vse zahtevane ukrepe. Slovenija si bo še naprej prizadevala, da bi bilo to čim prej, so pojasnili v vladni službi.

Začasna zaustavitev plačil iz bruseljske blagajne v slovenski proračun sicer ni vplivala oz. ne vpliva na izplačila upravičencem iz slovenskega proračuna. Ta namreč založi za bruseljsko blagajno, ki nato ta denar povrne slovenskemu proračunu - ki je vse obveznosti v preteklem in tekočem letu že izplačal upravičencem, so še pojasnili v vladni službi.