Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 9 glasov Ocenite to novico!
V Bruslju opozarjajo, da je za Slovenijo najbolj ključna politična stabilnost. Foto: EPA

Dodaj v

Bruselj Sloveniji: Politična stabilnost je nujna, ni čas za politične eksperimente

Za Slovenijo bi bil najbrž najugodnejši španski scenarij
3. oktober 2013 ob 19:12,
zadnji poseg: 3. oktober 2013 ob 20:18
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

V Bruslju najnovejših zapletov na slovenskem političnem prizorišču uradno ne komentirajo. Spomnili so le na izjavo tiskovnega predstavnika Ollija Rehna, Simona O'Connorja, ki je opozoril na nujnost politične stabilnosti.

"Politična stabilnost je nujna za preprečitev inercije pri sprejemanju političnih odločitev in za zagotovitev dinamike pri soočanju s pomembnimi gospodarskimi izzivi," je v torek poudaril tiskovni predstavnik evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Simon O'Connor.

Bruseljski viri naj bi sicer že nekaj časa opozarjali, da zdaj ni čas za eksperimentiranje in akrobacije v slovenskem političnem prostoru, saj sta politična stabilnost in operativna vlada "absolutno nujni" pri sprejemanju težkih odločitev, ki čakajo državo v prihodnjih tednih in mesecih.

Prva prelomnica bo zdravje slovenskih bank
Prva pomembna prelomnica naj bi bil rezultat pregleda stanja v NLB-ju, ki naj bi bil po nekaterih informacijah znan že sredi tega meseca. Rezultati celotnega "zdravstvenega" pregleda vseh osmih bank pa bodo po napovedih znani konec novembra oziroma na začetku decembra.

Globina finančne luknje v bankah bo eden ključnih dejavnikov, ki bodo narekovali nadaljnji tok dogodkov. Vlada je zanjo predvidila 1,2 milijarde evrov, vendar naj bi bila precej večja.

Ko bodo rezultati znani, bo treba izračunati, ali je bolje poiskati denar na finančnih trgih z okoli sedemodstotnimi obrestnimi merami ali so boljša posojila v ESM-ju z okoli 3,5-odstotnimi obrestnimi merami.

Najugodnejši bi bil španski program
Pri tem se zastavlja vprašanje, kateri program bi dobila. Prva možnost je program po španskem receptu, kjer je program pomoči omejen na banke, z nekoliko mehkejšimi pogoji in brez trojke. Druga možnost je celovit program s strožjimi pogoji, ki se ne bi nanašali le na banke, temveč tudi na ureditev javnih financ.

Ob tem je veliko odvisno od slovenskega proračuna. Po neuradnih ocenah proračunski predlog ni najboljši, saj je zmanjševanje primanjkljaja premalo osredotočeno na odhodke, rezi investicij pa niso dobrodošli.

Zato obstaja verjetnost, da bo Evropska komisija (EK) vlado pozvala k popravkom. Če bo imela Slovenija pripravljene dobre rešitve, bi se lahko z njimi izognila celovitemu programu, ki naj bi ga sicer zagovarjala predvsem Evropska centralna banka.

Španski program bi bil po bruseljskih ocenah vsekakor boljša možnost, saj tam ni "trojke", ki bi sporočala, da je država operativno nesposobna. Zato bi si morala Slovenija močno prizadevati za španski program, če se bo izkazalo, da se sama ne zmore rešiti iz težav. Vendar bo v tem primeru ključna politična stabilnost, saj brez nje nihče ne bo verjel državi, da je sposobna vajeti obdržati v svojih rokah.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
demon
# 03.10.2013 ob 20:09
Večini bumbarjev seveda ni jasno, oz. se jim ne sanja, kaj bi pomenil prihod trojke.
Mindmaster
# 03.10.2013 ob 19:20
Pridite že enkrat, saj je vsem jasno, da tu resnih politikov ni.
zapatist
# 04.10.2013 ob 10:44
@TineB

Čudi me, da v svojih kritikah Zokija tako poudarjaš njegovo nacionalnost. Se mi zdi, da se to za liberalca ravno ne spodobi, sploh ker imaš na voljo toliko drugih zelo umestnih očitkov, ki jih lahko usmeriš vanj.
K_ris
# 03.10.2013 ob 19:29
Politična stabilnost in ostrejši rezi na odhodkovni strani pač ne gre skupaj. Če od nas pričakujejo oboje hkrati, potem lahko že zdaj napovem, da se to ne bo zgodilo.
JMH
# 03.10.2013 ob 20:57
Bruselj moj preljubi. Spet ti. Vsakič znova mi s svojimi izjavami samo potrjujete, da ste maček v žaklju.

Če prav razumem... V Bruslju pravijo sledeče. Ni važno kako nesposobna in neprimerna je vaša oblast, samo da se ne dvomi vanjo in da ostane taka kot je, ker je to politična stabilnost. To je bistveno. Oni nam svetujejo, da naredimo vse, da oblast ostane ne glede na to kakšne idiotizme izvaja. Normalno. Bolj kot so nesposobni, prej so se za peščico € pripravljeni prodat in izvajati vse kar se jim diktira. Če bi bili v Bruslju tako konstruktivni in transparentni kot sami sebe prikazujejo, bi od države zahtevali, da se krivce za nastalo situacijo najde in se jim sodi, ter povrne kar največ izgubljenega denarja (denarne tokove in podpise pod njimi se da preverit). Ah ne. Vse drugo se diktira samo to ne. Je pa razumljivo, saj večji kredit, ko ga bomo morali vzet, bolj nas priklenejo nase in svojo diktaturo. Ni politična stabilnost to, da je v državni politiki uravnovešen folk, politična stabilnost je to, da se idiote pusti pri miru. A prav razumem?

Imam pripravljen še govor o reševanju krize v EU, ampak glede na to, da se navezuje na Nemčijo od leta 1945-2013, čakam na članek o moji, kakor mi hočejo dopovedat nekateri, drugi materi Angeli.

Ven iz te zbirokratizirane, centralnoplanske EU!
NoriPlanet
# 04.10.2013 ob 01:20
Od kar smo vstopili v EU, se v državi še bolj krade. To je dejstvo, ki se ga ne da zanikati. Ste se že mogoče vprašali, če ni to namenoma, da bomo lažje izgubili suverenost.
Ostalo je povedal že moj predhodnik JMH.
Roky89
# 03.10.2013 ob 19:34
Bolje da pridete kar sami od sebe. Pri nas so tako nesposobni, da še za pomoč nebi znali zaprosit brez zapletov in političnega kolapsa.
ZeK
# 04.10.2013 ob 15:06
Bruselj Sloveniji: Politična stabilnost je nujna, ni čas za politične eksperimente

ne glede na vse antipatije, ki jih gojim do Zokija, JJ-ja in ostalih, pa je vendarle sramotno, kako pokroviteljsko se Bruselj obnaša do Slovenije. kolikor vem še vedno imamo parlament in tam odločamo o vladi. spremembe vlade pa so nek čisto normalen ustavni institut, ki ga imamo.
kataklizma
# 04.10.2013 ob 09:24
Bruselj: Master of puppets
buzzerbeater
# 03.10.2013 ob 20:00
tineb, njemu je slovenščina prvi tuj jezik....in edini;)
Churchill W.
# 04.10.2013 ob 11:50
Roky89
# 03.10.2013 ob 19:34
Bolje da pridete kar sami od sebe. Pri nas so tako nesposobni, da še za pomoč nebi znali zaprosit brez zapletov in političnega kolapsa

Si me pa nasmejal :-)
...pa se zelo prav imas.... :-(
zozozo
# 06.10.2013 ob 13:09
Pri nas pa tko kradejo samo tisti, ki so odraščali v preljubi socialistični Jugoslaviji.

Torej, vsi starejši od 25 let, al kaj?
NoriPlanet
# 04.10.2013 ob 15:54
Roky89
Pri nas pa tko kradejo samo tisti, ki so odraščali v preljubi socialistični Jugoslaviji.


Seveda, EU se podira samo zaradi Slovenije.
Kaj še nisi dojel, da je Slovenija le eden od laboratorijskih poizkusov, ki je propadel.
EU nima moči ali pa noče obsoditi korupcijo, ki nam uničuje državo. Prošnje so že tudi bile, da nam pomagajo pri pregonu kriminala, a se za to nič ne menijo.
To evropskim bankam zelo odgovarja, saj vedo, da bomo zaradi tega izčrpani in potrebovali njihove kredite, s katerimi bodo služili dobre obresti.
Posodijo nam virtualni denar, nazaj pa jim pritekajo realni obroki z še bolj realnimi obrestmi.
Smo mar ljudje jemali kredite? So krediti šli za ustvarjanje gospodarstva? Smo mar ljudje pokradli družbeno bogastvo? Smo lahko ljudje vplivali na karkoli okrog jemanja mednarodnih kreditov? Odgovor je NE.
Seveda si zdaj zunaj manejo roke, ker je en mali naiven narod izgubil svojo suverenost. Ostaja nam samo še ime države, himna in zastava. Ostalo bo vse v rokah tujih bank.
pikador2000
# 04.10.2013 ob 14:16
Politična stabilnost ali povedano drugače, "Ljudje, sklonite glave in trpite!". Ja, tako se to bere!
zemljemerec
# 04.10.2013 ob 06:54
Slovenija je v letu 2013 ko so pravila in stabilnost passe. Hvala EU za kredite, revščino in begunce.
danrr
# 03.10.2013 ob 20:06
Samo pridite vsaj v treh,ša prideš sam,te sigurno ociganijo
Roky89
# 04.10.2013 ob 14:47
@Nori Planet

Kradlo se je že prej, samo ugotovilo se ni za nič. Zdaj se te stvari ugotavljajo in vsi skačete v luft in pravte, da je za to EU kriva. To je napačno vzročno-posledično sklepanje, ki ga bi naj ljudem zbili iz glave že v prvih nekaj urah matematike in fizike v srednji šoli, a ljudje radi vržejo logiko preko krova za to, da lahko dokazujejo kar hočejo.

A je EU kriva za narobe deklarirano konjsko meso pred meseci? Ne ni. Je pa kriva za škandal. Zakaj? Brez inšpekcij in skupnih standardov se to sploh nebi ugotovilo. Seveda pa bi eni raje ne vedeli kaj je v njihovi hrani oz. z njihovo državo narobe kot da se bi morali soočiti z resničnostjo.

Pri nas pa tko kradejo samo tisti, ki so odraščali v preljubi socialistični Jugoslaviji. To nekaj pove o vzgoji in "solidarnosti", ki so jo ljudem takrat vceplal v glavo - "brigaj se zase, za druge bo že nekdo drug poskrbel". EU pa je inštitucija sodelovanja med narodi. Dokler je bilo to glavno vodilo je vse super funkcioniralo, koker pa so biseri začeli študirati samo nase pa se je začela stvar rušiti. Ta kriza pa to dokazuje.
TineB
# 03.10.2013 ob 19:35
Povejte to Zjokiju osebno, bruseljski voždi. Ampak povejte mu to po njegovo, jer on ne priča engleski, nje. Ni njemački, ni francuski, ni taljanski, ni španjolski, nje.
mooodeeel
# 04.10.2013 ob 10:17
V primeru, da bo naso drzavo se naprej upravljal Jankovic s svojimi satelitskimi pajaci kot so Luksic, Virant in Erjavec, potem prosim, pripeljite trojko!!! Denarna pomoc izkljucno bankam bi spet pomenila, da bi jo pogoltno zapravili za zgresene kredite Kucanovim kolegom.

Trojka, prosim te, pridi!!!
el CARTEL
# 03.10.2013 ob 20:09
tako je.. ko bo janković izvolje za predsednika, se bo njega ubogalo in ne bo groženj o razpadu koalicije.. ste slišali?

janković reši nas... potem se bosta cedila med in mleko in slovenija bo druga švica; čas se bo meril pr.J. št (pred jankovićevim štetjem) in po.J.št (po jankovićevem štetju).. boste videli, povem vam.
ffffff
# 04.10.2013 ob 14:52
Z drugimi besedami, ne tolerirajo Zokija, prenašajo Alenko, želijo si Janeza Janšo. Pač zdravo evropsko razmišljanje.
TineB
# 03.10.2013 ob 20:04
@buzz

Ja res je, lol. Slovenščinogovoriblslabonje.
hadel
# 03.10.2013 ob 19:32
So se že oglasili Kučanovi propagandisti. Politična stabilnost je potrebna, je rekel zadnjič boter, in njegovi hlapci na MMC so za podkrepitev gazdinega ukaza lansirali nek povsem arbitraren iz konteksta potegnjen navedek nekega bruseljskega uradnika.
Prav neverjetno je, kakšna medijska diktatura vlada v Sloveniji.
kralj kekec
# 04.10.2013 ob 08:12
Zgodovina komunistične oblasti se ponavlja od leta 1945 dalje...
Vse za državna korita,najprej poboji,nato visoka inflacija,
ki je pokradla ves denar na bankah,in danes....
....ponavljanje goljufij in prevar...krediti,krediti,krediti...
....in vrnili bomo Slovenci,nikoli pa podpisniki-KREDITOJEMALCI!!
Bratovškova bo vrnila.Pahor bo vrnil.Rop bo vrnil....
Kazalo