Komisija je Slovenijo tokrat ocenila dokaj uspešno. Foto: BoBo
Komisija je Slovenijo tokrat ocenila dokaj uspešno. Foto: BoBo
Evropska unija
Iz Evropske komisije so tokrat prišle spodbudne besede. Foto: Reuters
Minister Uroš Čufer v Odmevih

Evropska komisija je preučila predlog proračuna Slovenije, njeno ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja in njen ekonomski partnerski načrt, v katerem je država opredelila fiskalne strukturne ukrepe. Ugotovitve je strnila v pet točk.

Prvič, zdi se, da Slovenija v letu 2013 učinkovito ukrepa za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Drugič, predlog proračuna Slovenije je skladen s pravili pakta o stabilnosti in rasti, a manevrskega prostora ni. Tretjič, Slovenija bo po napovedih v letu 2014 izpolnila priporočilo glede fiskalnega napora.

Četrtič, ukrepi, predvideni v ekonomskem partnerskem načrtu, predstavljajo omejen napredek pri upoštevanju strukturnega dela fiskalnih priporočil v okviru evropskega semestra. Peta točka pa je poziv komisije slovenskim oblastem, naj dosledno izvajajo proračun.

Čuferju ni uspelo odpotovati v Bruselj
Ministru za finance Urošu Čuferju zaradi maratonske proračunske seje DZ-ja, ki se je zavlekla vse do 7. ure zjutraj, ni uspelo ujeti poleta v Bruselj na zasedanje finančnih ministrov EU-ja. Prav tako je moral odpovedati sestanek z evropskim komisarjem za konkurenco Joaquinom Almunio. Slovenske barve v Bruslju tako zastopa državni sekretar Mitja Mavko.

Komisija napredek pri posamičnih reformah denimo izpostavlja predvsem pri davčnem sistemu - kot omejeno ukrepanje omenja pokojninski sistem.

Rehn: Slovenija si prizadeva za gospodarski preobrat
Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn pa je izjavil, da slovenska vlada pri spopadanju z izzivi v bančnem sektorju, pri strukturnih reformah in v fiskalni politiki ukrepa zelo odločno zato, da bi državi uspelo obrniti kolo sreče in doseči gospodarski preobrat. Izid bančnega pregleda bo po komisarjevih besedah znan na začetku decembra in takrat bo jasna slika v bančnem sektorju, a Slovenija "že zdaj ukrepa odločno in učinkovito", slovenska vlada in centralna banka pa si močno prizadevata, da storita vse, kar je v njuni moči.

Rehn je sicer ponovil poziv k reformi upravljanja podjetij v državni lasti in poudaril, da bodo pozorno spremljali izvajanje proračuna.

Minister Uroš Čufer v Odmevih