Slovenija mora izkoriwstiti potenciale članstva v EU, opozarjajo bruseljski viri. Foto: EPA
Slovenija mora izkoriwstiti potenciale članstva v EU, opozarjajo bruseljski viri. Foto: EPA

"Če se Slovenija spravi k sebi in opravi svojo nalogo, denar ne bo problem," se glasi sporočilo. V Bruslju ob nekaterih pozitivnih premikih kot manj spodbudne izpostavljajo rezultate pri privatizaciji.

Izstopiti iz negativne spirale
Kot pravijo viri pri EU-ju, potrebuje Slovenija za izstop iz trenutne negativne spirale celovite in temeljite reforme. Ob tem poudarjajo, da zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da se tega jasno zavedajo tudi slovenski državljani.

Slovenija mora po navedbah virov izvesti reforme, da bo v celoti izkoristila potenciale članstva v EU-ju in evrskem območju. Ko jih bo izvedla, pa bo imela od tega vidne in izrazite koristi, je slišati v Bruslju.

Stvari se začenjajo premikati
Viri pri Uniji izražajo zadovoljstvo, da se stvari v Sloveniji začenjajo premikati. Napredek se tako na primer opaža pri konsolidaciji javnih financ, pripravlja pa se tudi vse potrebno za sanacijo razmer v bankah.

Manj zadovoljstva je čutiti z napredkom pri izboljšanju korporativnega upravljanja in vzpostavljanju Slovenskega državnega holdinga ter pri privatizaciji. Spremembe na področju vloge države v gospodarstvu predstavljajo namreč enega ključnih stebrov reformnih priporočil Sloveniji.

Pregledna struktura
Pričakujejo se odločitve glede klasifikacije državnega premoženja na strateško in nestrateško ter dokončna vzpostavitev pregledne institucionalne strukture za upravljanje državnih naložb.

Nekaj zamude se opaža tudi pri privatizaciji, viri pri Uniji pa verjamejo, da bi lahko Sloveniji hitrejši napredek na tem področju z izboljšanjem učinkovitosti poslovanja podjetij omogočil, da bolje izkoristi učinke drugih reform. A za to so po navedbah virov potrebni dobri lastniki, ki poleg kapitala prinesejo tudi sveže pristope in strategije.

Prodati NKBM
Viri v okviru prvega privatizacijskega svežnja še posebej izpostavljajo uspešno izvedbo sanacije in nato prodaje NKBM-ja. Tako kot na primer prodaja Telekoma Slovenije bi bilo to pomembno sporočilo trgom, da država počne, kar obljublja. A pri NKBM-ju naj bi bilo sporočilo širše, saj bi šlo za neke vrste feniks, ki bi vstal iz pepela.