Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 135 glasov Ocenite to novico!
Itailja
Iz Italije in Grčije je bilo doslej v druge države članice EU-ja premeščenih nekaj manj kot 21.000 ljudi. Foto: EPA
Dimitris Avramopulos
"To ni kazen, ampak opozorilo," je izpostavil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Foto: Reuters

Dodaj v

Bruselj zaradi nesprejema beguncev sproža pravne postopke proti Poljski, Madžarski in Češki

Od uvedbe sheme je bilo iz Grčije in Italije premeščenih 20.869 ljudi
13. junij 2017 ob 18:26
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Bruselj bo proti Poljski, Madžarski in Češki zaradi nespoštovanja zavez pri premeščanju beguncev sprožil pravne postopke.

Kot je ob napovedi sprožitve pravnih postopkov dejal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopolus, sodelovanje v shemi za premeščanje beguncev znotraj Unije ni izbira, temveč moralna in pravna zaveza. Ob tem je dejal, da "ni ravno najsrečnejši človek na svetu", da mora sporočiti novico o ukrepanju proti trojici držav.

Toda ukrepanje je nujno, ker vztrajni pozivi k solidarnosti niso obrodili sadov. "To ni kazen, ampak opozorilo," je izpostavil in izrazil upanje, da bosta v teh treh državah prevladala razum in evropski duh.

"Le s premeščanjem beguncev lahko zmanjšamo sekundarna gibanja in morebitna varnostna tveganja," je opozoril Avramopulos. Kohezijsko trojico pa je še posvaril, da pri Evropi ne gre samo za to, da od nje zahtevaš denar, ampak tudi za skupno odgovornost.

Kot je znano, Poljska in Madžarska v okviru sheme premeščanja beguncev iz Grčije in Italije doslej nista sprejeli nobenega begunca, Češka pa jih je le 12, zdaj pa že leto dni ne sodeluje več. Članica mora v skladu z evropskimi pravili v shemi vsake tri mesece napovedati sprejem novih beguncev, nato ima še približno tri mesece in pol časa, da napoved izpelje v praksi, je odločitev za ukrepanje proti Češki pojasnil komisar.

Uvedba postopka je grozila tudi Avstriji, a je pred kratkim napovedala sodelovanje v shemi, pred kratkim pa je začela pri projektu sodelovati tudi Slovaška, je Avramopulos izpostavil dva pozitivna primera.

Izpodbijanje na sodišču ne zadrži postopka komisije
Madžarska in Slovaška na Sodišču EU-ja izpodbijata sistem obveznih kvot, kar pa po besedah Avramopulosa ne more ustaviti načrtovanega postopka komisije. Kot je poudaril, zakonodaja EU-ja velja za vse, tudi tiste, ki jo izpodbijajo na sodišču, zraven pa dodal, da so v Evropski komisiji prepričani, da bo zakonodaja vzdržala presojo sodišča. Tudi Poljaki imajo dvome o zakonitosti ukrepanja komisije, prepričani so, da je grožnja s sankcijami zaradi nesolidarnosti nezakonita, saj da so ljudje večinoma migranti, in ne begunci, in nočejo biti premeščeni na Poljsko, zato bi jih bilo v to treba prisiliti, je dejal poljski zunanji minister Witold Waszczykowski.

Kot kaže danes objavljeno junijsko poročilo, so članice v skladu z dogovorom iz leta 2015 doslej premestile 20.869 ljudi. Slovenija jih je nastanila 199, predvideno je, da jih bo skupno 567.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Tetameta
# 13.06.2017 ob 18:34
Bravo, Češka, Madžarska, Poljska, ne se pustit.
johann
# 13.06.2017 ob 18:40
Sedaj,ko so destabilizirali zahodno Evropo, bi radi še vzhodno....
Pred kratkim sem bil v par večjih mestih na zahodu ter se spomnil, ko sem bil tam v normalnih časih. Sedaj je bilo, kot, da bi prišel na vojno območje (povsod vojska in policija, varnostna preverjanja na vsakem koraku....).
DobriMož
# 13.06.2017 ob 18:48
Vsak dan je bolj jasno, da EU temelji na propadli multi kulti ideologiji, ki jo bo zlepa ali zgrda moral zamenjati novi nacionalizem, ki bo bruseljski diktat zamenjal s suverenim odločanjem ljudstva, krivdo in depresijo s ponosom in radostjo, in utopično sanjarjenje o reševanju celega sveta z gradnjo boljše prihodnosti za lasten narod.
marque
# 13.06.2017 ob 19:11
EU postaja diktatura
Tetameta
# 13.06.2017 ob 18:35
saj da so ljudje večinoma migranti in ne begunci, in nočejo biti premeščeni na Poljsko,
Seveda nočejo, samo v Đermaniju je pravi mir...
SKEpsiS
# 13.06.2017 ob 18:48
Direktive niso dogovori in še manj zaveze. Vse kar je pravno ni nujno legitimno, sploh pa ne ravnanje vodstva EUja.
josh k.
# 13.06.2017 ob 19:13
Komisar za migracije upa, da bo v treh " neubogljivih " državah prevladal razum !? Če mora kje prevladat razum je to v Bruslju.
DREADLORD
# 13.06.2017 ob 19:11
Cez slaba dva tedna praznujemo samostojnost in neodvisnost. Dobili smo eno izmed posrednih opozoril, da tega de facto in de iure nimamo vec kaj praznovati.
CaEdMoN
# 13.06.2017 ob 18:58
Zakaj bi se trudili, ker na koncu vsi pobegnejo v Nemčijo. Kolio od teh 199 jih je trenutno še v Sloveniji?
Ne razumem zakaj se sili vse vpletene, če Čehi nočejo njih, oni pa nočejo na Češko, je zgodba jasna ali ne?
patriot1970
# 13.06.2017 ob 19:30
Madžarska je zaščitila svoje meje,....Grčija in Italija tega nista storili - narodi Evrope bi morali zahtevati sankcije proti Grčiji in Italiji!
Karantanc+
# 13.06.2017 ob 19:19
To je ena od stvari, zaradi katerih si EU zasluži, da propade. Vsi vemo, da ti ljudje niso begunci in da jih elita uporablja za to, da uniči narodne nacionalne evropske države.
moj komentar
# 13.06.2017 ob 19:12
Potrebno bi bilo sankcionirati zahodne države, ki so to migrantsko krizo povzročile, saj je očitno, da gre za zaslužkarstvo, v katerega so vpletene vlade večih zahodnih evropskih držav.
vnk
# 13.06.2017 ob 19:34
Kot je ob napovedi sprožitve pravnih postopkov dejal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopolus, sodelovanje v shemi za premeščanje beguncev znotraj Unije ni izbira, temveč moralna in pravna zaveza.

Kdo pa si ti, pleplačan politik, da boš meni govoril, kaj je morala. Gnoji v kravatah, ko bo pa nemir na cestah zaradi trka različnih kultur, se bodo pa ravno takšni dripci zaprli v ograjene soseske in privatne šole. Saj veste, hočejo le najbolje, zaradi svojih otrok, itd. Mi bomo pa drek žrli.

"Le s premeščanjem beguncev lahko zmanjšamo sekundarna gibanja in morebitna varnostna tveganja," je opozoril Avramopulos.

Torej ljudem boš dal upanje, da lahko pridejo v EU tako da izsilijo ilegalen vstop na meji? Ja ma sami geniji tam v Bruslju.
galoper
# 13.06.2017 ob 19:25
Bivši kolonialisti zdaj vsiljujejo drugim obvezo da rešujejo probleme. ki so tudi posledica kolonializma.
REsje
# 13.06.2017 ob 20:22
Velika solidarnost našim slovanskim bratom! Podpiram!
pace
# 13.06.2017 ob 19:41
Evropski komisar govori o beguncih in mislim, da Češki, Poljski in Madžarski ne bi smel biti problem dokazati, da v sestavi tistih kvot, ki jim jih hočejo vsiliti, ne gre za begunce temveč za prihajalce na evropsko socialno vzdrževanje. Če ne gre za begunce, po katerem evropskem pravu sme neka komisija EU vsiljevati kateri koli svoji članici v vzdrževanje socialne migrante, ki so povrh vsega še pomankljivo identificirani, stari med 25 in 35 let, sprejemati pa jih je treba kot mladoletnike brez spremstva, samo, da ustno izjavijo, da so stari 16 let. Za koliko tisoč evrov je naš Cerar tem, ki se jih pri nas sprejema, dal iz proračuna še kondome nakupiti? S kakšnimi jedilniki in vso ostalo postrežbo jim je treba streči, pa smo tudi že brali.
conanbarbarian
# 13.06.2017 ob 19:38
Se obstajajo normalne drzave ! Cerarju bi bilo potrebno soditi za izdajo !
malikaliber
# 13.06.2017 ob 20:03
Kakšne sankcije??? Nihče jih ne more v nič prisilit! Saj to postaja kot Velika Nemčija za časa 2. Sv. Vojne!
graf314
# 13.06.2017 ob 19:59
Navedene države edine vsaj na tem področju spoštujejo voljo ljudstva, zato bi jih morda lahko oklicali za najbolj demokratične v EU. Tega za države, ki svojo notranjo politiko v celoti prepuščajo od-nikogar-izvoljenemu bruseljskemu aparatu, ne bi mogli trditi.
lprelesn
# 13.06.2017 ob 20:16
"To ni kazen, ampak opozorilo," je izpostavil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.....pred čim ?...same grožnje !
anny22
# 13.06.2017 ob 19:54
Ta sodba bo padla. Čehi ali Slovaki (ne spomnim se natanko?) so sprejeli skupino kristjanov iz BV, za katere pa očitno tam ni bilo dovolj miru in so jo ucvrli h islamskim kolegom v Đermanij. Torej se ubadajo z enakimi problemi kot mi, ki nam prosilci za azil cvrejo čez Karavanke na dnevnem redu. Čez Madžarsko je šla horda milijona "beguncev" , ki so povzročali ogromne okoljske, varnostne in tehnične probleme, s tem, da jih Madžari niti slučajno niso vabili tja. Nekaj tisoč prosilcev za azil je še vedno tam in imajo oskrbo. Poljaki so sprejeli nekaj stotisoč beguncev iz Ukrajine, za boga milega! Enostano so jim potalali delovna dovoljenja. Če je zdaj poteza na V4, naj vložijo kontra obtožnico proti Nemčiji in Merklovi zaradi ogrožanja varnosti celotnega kontinenta in samovojnega ukrepanja v ti. begunski krizi. Ne se pustiti ustrahovati! Gre za boj za varnost in mir na dolgi rok in nobena kazen - če bo do nje prišlo - ni vredna več kot to! Sicer pa bomo kmalu videli preseljevanje narodov znotraj Evrope...že sosednja novica o tem, koliko nemških državljanstev so podelili britanskim državljanom, je zgovorna.
Rozmarin
# 13.06.2017 ob 20:33
Poljaki imajo v državi čez milijon Ukrajincev. Zakaj jih ne vzamejo še zahodne države kakšen % in s tem razbremenijo Poljsko?
atom ant
# 13.06.2017 ob 20:26
Halo Bruselj.... ma pustite jih pri miru, da ne bomo imeli še Pexit, Mexit in Čexit.
mattyy
# 13.06.2017 ob 19:21
Kaj se bojijo, da se bo narod preselil tja, ker je tam še edino varno?!
mare.miami
# 13.06.2017 ob 21:16
Sramota!!!!!!!! Naj jih Bruselj in predvsem Italija prevzameta,če so toliko mahnjeni na to multikulti !!!!!!!!
Robiland
# 13.06.2017 ob 20:25
Bravo Visegrajci!

Suverene evropske drzave, ki jim lahko samo zavidamo. Ce nebi imela Slovenija lepe narave, bo se jutri izselil za vedno na Slovasko ali Cesko.
brain2k
# 13.06.2017 ob 19:58
EU bo kmalu ostala brez držav.... Upam, da se ne bodo pustili izsiljevati, mi smo pa itak hlapci, bomo pocakali kaj bodo naredili ostali, pa bomo najbrz podobno ravnali...a ne Cerar?
megan
# 13.06.2017 ob 20:32
Ne bo šlo ... nobene sankcije, ki se jih bo EU spomnila ne bodo zalegle. Sploh glede na to, kaj se zadnje čase dogaja v državah, ki so sprejele mnogo migrantov (ne samo v trenutnem navalu). Je pa mir le več vreden, kot EU sladkorčki, ki pa so zadnje čase redkejši, kot pa ukazi, ki so v nasprotju z interesi države.
Poljska, Češka in Madžarska bodo raje izstopile iz EU, kot pa se uklonile. Do tod pa EU komisija ne bo šla, ker ji ni v interesu. Kam bi pa potem prodajali vse stare stroje vključno z avtomobili, pa kam bi locirali umazano industrijo (npr izdelavo pnevmatik), katere izdelke potrebujejo tudu najbolj eko navdušenci? Kje jim bodo pa potem poceni sestavljali avtomobile in delali dele zanje? Kam bodo multinacionalke po isti ceni prodajale slabšo robo, če se dokončno sprejo z Višegrajci in ti iztopijo in nabijejo carine? Malo bodo EU birokrati še renčali, potem pa bo ostalo, kot je. Če si priznamo ali ne - širitev leta 2004 se je zgodila zaradi teh interesov.
Sprašujem se tudi, če to ni kršenje človekovih pravic, da se nekoga ki želi v Nemčijo na silo naseli na Poljsko (ali katerokoli drugo državo), kjer ne bodo imeli tako mastne socialne podpore? Tudi če je to po mnenju "človekoljubov" ok, bi v dodeljeni državi ostali, samo, če bi bili zaprti, kar pa ne smejo bit.
Vidi se tudi dvojne vatle EU-ja. Proti vzhodnjakom se repenčijo in grozijo, do Avstrije pa niso tako agresivni.
Realno je - če si Italijani hodijo v Libijo po Afričane, naj jih imajo. Če jih nočejo pač naj ne hodijo več oz. naj jih ladje peljejo nazaj v Afriko, na pa v Italijo.
Guliarth
# 13.06.2017 ob 20:48
Vse v Bruselj!!!
21.12.2012
# 13.06.2017 ob 20:22
podpora suverenim državam.
mi hlapci to namreč nismo.

kje je bila komisija v času vrha begunske krize?
kaj dela sedaj, razen rožljanja zoper nehlapčevske države in gašenja svoje pasivnosti?
marko02
# 13.06.2017 ob 21:07
Potrebno bi bilo sankcionirati zahodne države, ki so to migrantsko krizo povzročile
Podpiram !
Plavica1
# 13.06.2017 ob 20:42
Najbolj zlorabljen politični segment je AZIL. Vsak, ki zna izreči to besedo, lahko brez dokumentov prestavlja svoje telesce po EU.TAKOJ je treba ukiniti izdajajnje azilnih dovoljenj in jasno povedati, kdo so krivci za zlorabo. Dovolj je bilo provokacij tretjega sveta.
patriot1970
# 13.06.2017 ob 22:15
Orban je lepo povedal: V Evropi ni več svobode,...ker v Evropi danes ne smeš več govoriti resnice!

https://twitter.com/AmyMek/status/874479
019965771776

Upam da Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska napišejo kolektivno izjavo o odhodu iz EU.....in upam da se jim Slovenija pridruži!
artoum
# 13.06.2017 ob 21:43
Bruselj bo proti Poljski, Madžarski in Češki zaradi nespoštovanja zavez pri premeščanju beguncev sprožil pravne postopke.

kakšna zaveza? kdaj in s čim so se temu temu zavezali? ja, lažnjivi mediji no. mehko povedano.
našejenaše
# 13.06.2017 ob 21:26
Bravo bratje Madžari, Čehi, Slovaki. Ko pride pri nas zopet ljudstvo na oblast se vam pridružimo!
el CARTEL
# 13.06.2017 ob 22:17
itak,
bruseljska diktatura proti suverenosti
Kikkoman
# 13.06.2017 ob 21:04
Drugi korak za Brexitom v krsto EU. Bravo komisija!
ronzi
# 13.06.2017 ob 21:51
če bi poljska,češka,slovaška ter madžarska pod nujno rabile doktore,fizike,avstronavte,bombne tehnike,intelektualce ,bi več kot z veseljem sprejele ljudi.......

očitno po teh kadrih v teh državah ni :)

kaj tu ni jasno????
cairns
# 13.06.2017 ob 20:57
Toda ukrepanje je nujno, ker vztrajni pozivi k solidarnosti niso obrodili sadov. "To ni kazen, ampak opozorilo," je izpostavil in izrazil upanje, da bosta v teh treh državah prevladala razum in evropski duh.

O seveda je. Opozorilna kazen za vse tiste ki ne bodo hoteli čistiti sranja ki ga je naredila Pandora Merkel s svojim pozivom.
Bil sem prepričan da EU deluje na podlagi konsenza, pa vidim sedaj da je EU čisto ena navadna diktatura. Iz diktature Beograda smo se še nekako rešili, v Bruslju pa bo potrebno zamenjati celotno ekipo ki ji iz ozadja ukazuje Pandora Merkel.
the law1
# 13.06.2017 ob 22:05
Zardi mene naj jih Nemčija sprejme milijardo, če hoče tako, da se bo dokončno utopila v lastni greznici. Vsiljevanje določena tipa politike pa ne bo šlo skozi tako, da Poljska, Madžarska in Češka imate mojo podporo pri upiranji zgrešenim politikam.

Nemčija, pa naj še naprej sprejema afganistanske pastirje, ki potem sem ter tja zagrešijo kakšen umor ali drug zločin.

In še nekaj, enostransko moderiranje takšnih tem je prešlo vse meje tako kot bila včeraj novica iz Nemčije, da je sodnik dal blažjo kazen pakistancu, ki je brutalno umoril ženo (prerezal vrat, vrgel skozi okno), ker ni bil dovolj časa v Nemčiji, da bi se navadil na naše vrednote. V takšne absurde smo prišli in proti temu se je potrebno upret z vsemi sredstvi.
fah-q
# 13.06.2017 ob 22:06
poljska je polna beguncev...je pa res, da niso iz bližnjega vzhoda in afrike ampak iz ukrajime----
drg
# 13.06.2017 ob 21:58
Vzhodna Evropa ne bo pokleknila, v to sem prepričan.
MatjazP
# 13.06.2017 ob 21:55
Pravilno. Upam, da se v Evropi ne zgodi kmalu kaj podobnega, da bomo morali mi bežat.

Hmm, a misliva isto, ker če bo šlo tako naprej, bomo kmalu MI bežali.
kawboy
# 13.06.2017 ob 21:50
Kakšna moralna in pravna zaveza neki? To so izmišljotine in laži politikov ter manipuliranje z ljudmi. Najprej je varnost domačih, ker pa tega države ne morejo zagotavljati naj ji sprejme tisti, ki jih je tudi vabil in obljubljal delavna mesta ter vse ostalo, kar mimogrede za domače oziroma evropske državljane nimajo takšnih privilegijev in bonitet kot pa begunci oziroma migranti.
patriot1970
# 14.06.2017 ob 08:53
A Merklin stavek "Wir schaffen das" je že pozabljen,........najprej vabi "begunce" v Nemčijo,......potem pa zahteva da jih ostale države EU-ja gostijo.
So to Evropske vrednote o katerih piše @Bruno?
artoum
# 13.06.2017 ob 22:06
kdo je pravi vladar Evrope?
Audy
# 13.06.2017 ob 22:04
Poljaki so sprejeli miljon pravih beguncev iz Ukrajine.
alojzr2
# 13.06.2017 ob 21:52
To, kar počne Evropska komisija je vrhovna politična (ne)korektnost in kazanje kreposti najslabše vrste. Vse s ciljem javnega opravičevanja politične prisile. EU postaja ječa tipa Jugoslavije, oziroma jo v marsičem že prekaša. Verjetno je, da bo tako kot njena predhodnica tudi končala.
megan
# 14.06.2017 ob 09:54
poljska je polna beguncev...je pa res, da niso iz bližnjega vzhoda in afrike ampak iz ukrajime----

To po meril EU ne šteje. Ukrajinci ne rabijo integracije in tudi nekega hudega "sr****" ne bodo zganjali. Poleg tega so res begunci (v Ukrajini je vojna, zatekli so se v sosednjod državo - prvo, kjer ni vojne in ne na vsak način v Nemčijo) in upajo, da se bodo lahko kdaj vrnili.
Nikolaj
# 13.06.2017 ob 22:36
Čestitam Višegrajski skupini.
Kazalo