Miloš Zeman in Ši Džinping vzpostavljata strateško partnerstvo med državama. Na fotografiji zalivanje na novo zasajenega drevesa ginko v botaničnem vrtu v Pragi Foto: EPA
Miloš Zeman in Ši Džinping vzpostavljata strateško partnerstvo med državama. Na fotografiji zalivanje na novo zasajenega drevesa ginko v botaničnem vrtu v Pragi Foto: EPA

Kitajski mediji zelo obsežno poročajo o obisku predsednika Ši Džinpinga v Pragi, kamor je prispel včeraj popoldne. Uradna tiskovna agencija Šinhua poudarja odlično sodelovanje s Češko. Ta je v preteklosti bolj kot z Ljudsko republiko Kitajsko sodelovala s Tajvanom, zdaj pa je postala prva kitajska strateška zaveznica v srednji Evropi.

To, da si je kitajski predsednik, ki je na poti na četrtkov vrh o jedrski varnosti v Washingtonu, vzel kar tri dni časa za obisk neke relativno majhne evropske države, pove veliko. Njegov obisk v Pragi je sestavni del kitajske politike odpiranja proti Evropski uniji, ki jo v Pekingu vidijo kot protiutež ZDA, zato trdno podpirajo njen obstoj.

Kitajska s pobudo 16+1, v kateri sodeluje 16 srednje- in vzhodnoevropskih držav, med njimi je tudi Slovenija, uresničuje zamisel kitajskega predsednika o tako imenovani novi svilni poti do Evrope. Češko so izbrali za najpomembnejšega partnerja v tem delu Evrope zaradi njene pozitivne drže do Kitajske, posebej njenega predsednika Miloša Zemana, pa tudi gospodarske moči. Čeških izdelkov na Kitajskem je vse več, v Pragi pa vse več kitajskih turistov.
Danes bodo podpisali pet sporazumov s področja financ, infrastrukture, letalstva, zdravstva, sončne energije in športa. Praga bo postala tudi glavno finančno središče v srednji Evropi za poslovanje s Kitajsko. Kitajski mediji napovedujejo, da bodo predsedniku v kratkem sledili tudi kitajski poslovneži oziroma vlagatelji. Kitajska stran daje v tem trenutku prednost predvsem gradnji infrastrukture v državah 16 + 1.
Če bi bili pri nas vsaj malenkost tako drzni, kot so Čehi, bi imeli že kdaj zgrajen drugi železniški tir, saj je pristanišče v Kopru najbližje Bavarski, ki je najpomembnejši kitajski gospodarski partner v Evropi.