Po dogovoru
Po dogovoru "v zadnji minuti pred dvanajsto" se je v soboto na novem zasedanju že zbrala grška vlada, ki mora do ponedeljka v Bruselj poslati seznam reformnih ukrepov, ki jih bo uvedla v prihodnjih mesecih. Foto: Reuters
Grški kompromis prinesel olajšanje
Varufakis: To je šele prvi korak na dolgi poti

"Dosegli smo veliko, a pred seboj imamo dolgo in težko pot," je Cipras dejal v televizijskem nagovoru nekaj ur po sklenitvi dogovora z evroskupino. Grčija mora zdaj po 4-mesečnem podaljšanju programa pomoči v ponedeljek posredovati seznam reformnih ukrepov, ki bi evropske posojilodajalce prepričali o nadaljnji finančni pomoči. Atene z dogovorom niso dobile nobene takojšnje finančne pomoči.

A Cipras je zatrdil, da je njegova vlada preprečila načrt konservativnih sil na domačih in tujih tleh, da bi povzročile bankrot Grčije. Ob tem je zagotovil, da se bo njegova vlada še naprej borila, da "ponovno vzpostavi vladavino ljudstva" v državi. "Dobili smo bitko, a ne vojne," je še poudaril 40-letni premier Grčije.

Preprečen izstop Grčije iz evroobmočja?
V Grčiji so sicer odzivi na dogovor načeloma pozitivni. Konservativna opozicijska stranka Nova demokracija, ki je vodila prejšnjo vlado, dokler je januarja na volitvah ni premagala Ciprasova Siriza, je sporočila, da se je Grčija izognila najhujšemu, "kar je dobro". A obenem je stranka zatrdila, da je ravnanje vlade v zadnjih dneh Grčijo postavilo pod še strožji nadzor posojilodajalcev. Zmerna proevropska stranka To Potami (Reka) je medtem izrazila olajšanje, da se je za zdaj preprečil najhujši scenarij - izstop Grčije iz evroobmočja.

Pasok: Nova vlada je bila postavljena pred zid
A vsi v Grčiji niso tako prepričani, da bo mogoče Grke prepričati, da nov dogovor ni skoraj enak kot prejšnji dogovori s posojilodajalci, ki so jih sklepale prejšnje grške vlade. Profesor ekonomije na atenski univerzi Aristides Hacis je dejal, da je grška vlada močno popustila evroskupini in praktično izničila vse predvolilne obljube, zato bo težko prepričati grške volivce o koristnosti novega dogovora.

Tudi grški komunisti so kritizirali dogovor, saj da je samo nadaljevanje varčevalnega programa. Socialistična stranka Pasok pa je priznala, da je bila Ciprasova vlada postavljena pred zid in se je zanjo končalo obdobje iluzij.

Grčiji se je dal čas za izvedbo reform
Francoski predsednik Francois Hollande je dogovor med državami evroobmočja in Grčijo o štirimesečnem podaljšanju finančne pomoči tej državi označil za dober kompromis. Finančni ministri evroobmočja so v petek v Bruslju po napetih pogajanjih le dosegli dogovor o štirimesečnem podaljšanju finančnega programa za Grčijo ob vrsti zavez nove grške vlade.

"Dosežen je bil dober kompromis tako za Evropo kot za Grčijo," je ob robu kmetijskega sejma v Parizu izjavil Hollande. Ob tem je izrazil prepričanje, da je dogovor najboljši mogoči rezultat. "Prava rešitev je podaljšanje financiranja, kar bo Grčiji omogočilo, da izpelje tranzicijo in spoštuje svoje zaveze."

"Prava rešitev je tudi, da se da Grčiji čas, ki ga potrebuje za izvedbo reform in ohranitev zaupanja grških volivcev," je še dodal francoski predsednik.

Grški kompromis prinesel olajšanje
Varufakis: To je šele prvi korak na dolgi poti