Ciprasu se je ob dogovoru uprlo več kot 30 od 149 Sirizinih poslancev. Foto: Reuters
Ciprasu se je ob dogovoru uprlo več kot 30 od 149 Sirizinih poslancev. Foto: Reuters

"Če ne bomo imeli parlamentarne večine, bom prisiljen oz. bomo prisiljeni izpeljati volitve," je dejal v pogovoru za radio Sto Kokkino.

Dodal je, da lahko Grčija v skladu z dogovorom, podpisanim z mednarodnimi upniki 12. julija, po novembru pričakuje zmanjšanje javnega dolga poleg 86 milijard evrov obljubljene pomoči. Cipras je zaradi ostrega nasprotovanja dogovoru znotraj stranke sklical kongres, na katerem želi potrditi vladno strategijo. Kongres, ki bo predvidoma septembra, bo po njegovem mnenju odločilen za odločitev o razpisu predčasnih volitev.

"Zadnji bi si želel razpisati volitve, če bi imel zagotovljeno parlamentarno večino za načrt štiriletnega mandata ... Načrt vključuje tudi uspešen sklep programa pomoči," je dejal premier.

Manjšina znotraj vlade
Na začetku meseca se je ob glasovanju o sprejetju ukrepov, ki so jih zahtevali upniki, Ciprasu uprlo več kot 30 od 149 Sirizinih poslancev, s čimer je iz koalicije de facto nastala manjšinska vlada. Dejal je še, da se nekateri strankini člani obnašajo "nerealno", ko pravijo, da podpirajo vlado, hkrati pa so glasovali proti ukrepom, da bi ohranili svojo "ideološko čistost".

Morebitna zahteva nekaterih članov stranke, da bi se morala pred dokončnim dogovorom o reševanju Grčije odločiti še stranka, bi bila enaka "bombi v mojih rokah", je dodal.

Največjo nevarnost v stranki Ciprasu predstavlja nekdanji minister za energijo Panagiotis Lafazanis, ki naj bi obvladoval okoli tretjino stranke.

Sicer pa je danes Evropska centralna banka po besedah neimenovanega vira ohranila obseg nujne likvidnostne pomoči grškim bankam, potem ko ga je predtem dvakrat povečala in s tem omogočila odprtje bank in odpravo nekaterih kapitalskih omejitev.