Nova vlada v Atenah je Grkom obljubila konec bolečih varčevalnih ukrepov, ki so jih morali sprejeti v zameno za finančno pomoč. Foto: Reuters
Nova vlada v Atenah je Grkom obljubila konec bolečih varčevalnih ukrepov, ki so jih morali sprejeti v zameno za finančno pomoč. Foto: Reuters
Jeroen Dijsselbloem
Dijsselbloem je pred sestankom dejal, da je položaj zelo zapleten. Foto: Reuters
Varufakis
Varufakis je sklenil kompromis z evropskimi kolegi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Z dogovorom so se izognili nevarnosti, da bi Grčija brez denarja ostala že konec februarja, ko se izteče dosedanji program finančne pomoči. V skladu z dogovorom mora grška vlada do ponedeljka poslati prvi seznam reformnih ukrepov, ki jih namerava sprejeti v štirimesečnem obdobju in ki morajo ustrezati pogojem finančne pomoči.

Sestanek je bil po besedah vodje evroskupine Jeroena Dijsselbloema "zelo intenziven", saj je šlo za zelo pomembne odločitve in za obnovitev zaupanja. Zaupanje je laže izgubiti kot na novo pridobiti, to je prvi korak v procesu obnavljanja zaupanja, je poudaril.

"Delo o podaljšanju grškega programa se lahko nadaljuje. Pomembno je, da Grčija spoštuje svoje zaveze in predloži celovit seznam reformnih ukrepov," je tvitnil podpredsednik Evropske komisije Valdis Domrovskis, ki je pristojen za evro.

Grški finančni minister Janis Varufakis je dogovor označil kot majhen korak v pravo smer in napovedal, da bodo Atene nadaljevale reforme. Obljubil je, da ne bodo sprejemali enostranskih ukrepov, ki bi dodatno bremenili proračun.

Izredni sestanek se je začel s triurno zamudo, saj so potekali pogovori ključnih igralcev v različnih sestavah, da bi pripravili teren za odločitve na zasedanju vseh ministrov držav v evrskem območju.

Na usklajevalnih pogovorih so sodelovali grški finančni minister Janis Varufakis, nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem, vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde ter evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Varufakis je ob prihodu izrazil upanje, da se bo danes v Bruslju pokadil beli dim. "Vsekakor upam, da dogovor bo. Verjamem, da bo," je dejal grški minister in izrazil pričakovanje, da bo evroskupina stopila naproti Grčiji še preostalo petino poti, potem ko je ta prehodila štiri petine.

Izhod iz evrskega območja ni prišel v poštev
V nemškem finančnem ministrstvu so v četrtek zavrnili grško prošnjo po podaljšanju trenutnega programa pomoči za šest mesecev, češ da ne izpolnjuje zahtev evroskupine, nato je iz urada kanclerke Angele Merkel danes prišla ocena, da prošnja sicer ni zadostna, je pa dobro znamenje in izhodišče za pogajanja.

Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izključil t. i. grexit. "Grčija bo ostala članica evrske družine," je dejal.

Čeprav uradno so vsi govorili le o načrtu A - Grčiji v evrskem območju, so v Bruslju po neuradnih informacijah preigravali tudi drugi scenariji, pri čemer se je na primer omenjala možnost uvedbe paralelne valute, vezane na evro, kot korak k izstopu Grčije iz evrskega območja.

Varufakis: To je šele prvi korak na dolgi poti
Evroskupina dosegla dogovor o Grčiji
Evrska skupina išče rešitev za Grčijo
Varufakis: To je šele prvi korak na dolgi poti
Evroskupina dosegla dogovor o Grčiji
Evrska skupina išče rešitev za Grčijo