Evopska unija marsikateremu Evropejcu najprej prikliče v spomin Bruselj in dolžniško krizo z reševanjem evra, malokdo pa se zave, da je Schumanova deklaracija položila temelje najdlje trajajočemu miru v zahodni Evropi v zadnjih stoletjih. Foto: EPA
Evopska unija marsikateremu Evropejcu najprej prikliče v spomin Bruselj in dolžniško krizo z reševanjem evra, malokdo pa se zave, da je Schumanova deklaracija položila temelje najdlje trajajočemu miru v zahodni Evropi v zadnjih stoletjih. Foto: EPA
Robert Schuman
Robert Schuman je bil že ob rojstvu zaznamovan s francosko-nemškim konfliktom, ki je razjedal Evropo 450 let. Kot otrok begunskih staršev iz Lorene se je rodil v Luksemburgu. Foto: MMC RTV SLO
Peterle in Pahor ob dnevu Evrope
Proslava ob Dnevu Evrope

dan zmage, ampak je v Evropski uniji predvsem dan Evrope, ki pa se je znašla na razpotju: varčevanje, rast, socialna blaginja ali reforme.

Med najhujšo in najdlje trajajočo gospodarsko krizo, ki jo preživlja EU, prihaja dan Evrope kot naročen, da se spomni na temelj, iz katerih je zrasla uspešna medržavna organizacija, ki je na podlagi gospodarskega sodelovanja zagotovila mir na stari celini.

Praznik evropske skupnosti od l. 1986
Dan Evrope
je eden od simbolov Evropske unije, ki ga je Svet Evropske unije sprejel na vrhu v Milanu leta 1986 v spomin na deklaracijo tedanjega francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, predstavljeno 9. maja 1950, v kateri je zapisal svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Te so bile leto pozneje udejanjene v Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

Zamisel o dnevu Evrope si je Evropska unija izposodila pri Svetu Evrope, ki je od leta 1964 praznoval 5. maj kot dan Evrope v spomin na ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949. Večina evropskih držav upošteva 9. maj kot dan Evrope, medtem ko so nekatere še vedno bolj naklonjene praznovanju 5. maja, saj je bil Svet Evrope ustanovljen kot telo, ki se je zavzemalo za človekove pravice, parlamentarno demokracijo in vladavino prava, medtem ko je bil cilj Schumanovega govora postaviti temelje skupnemu upravljanju francoske in nemške premogovniške in jeklarske industrije.

Schuman je v imenu francoske vlade predlagal drugačno povezovanje evropskih držav "pod okriljem nadnacionalne inštitucije, ki naj bo temelj nove organizirane Evrope". Schumanova dekleracija je že v dveh letih spodbudila ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo, saj naj bi ravno skupno izrabljanje naravnih virov preprečevalo nove spore med evropskimi državami, ki so v preteklih treh desetletjih bojevale dve krvavi vojni.

Rojstvo sodobne Evrope
Schumanova dekleracija je pripeljala do rojstva sodobne Evrope, v kateri so vojne med članicami nemogoče. Korak za korakom se je Evropa spreminjala, najprej sta se povezali do takrat smrtni sovražnici Francija in Nemčija z okoliškimi državami (Belgija, Luksembur, Nizozemska in Italija). Ob podpisu Pariške pogodbe leta 1951, s katerim se je ustanovila Evropska skupnost za premog in jeklo, je legendarni nemški kancler Kondrad Adenauer dejal: "To je naš preboj" in deklaracijo označil za pravi konec 2. svetovne vojne.

Desno si poglejte razmišljanje Boruta Pahorja in Lojzeta Peterleta o prihodnjih korakih EU-ja in prispevek o trenutnem stanju in dilemah v Evropski uniji ob njenem prazniku.

Postopni razvoj poznejše Evropske gospodarske skupnosti je privabil še druge države, tako iz zahodne kot južne Evrope. Po koncu hladne vojne in padcu železne zavese se je novonastala Evropska unija odprla tudi srednjeevropskim državam in doživela vrhunec z uveljavitvijo skupne denarne valute.

Kriza prinesla novo prelomno obdobje
A ob izteku leta 2008 je bilo konec obdobja "debelih krav" in nastopila je svetovna gospodarska kriza, ki je razgalila slabosti in pomanjkljivosti skupnosti 27 različnih držav. Dolžniška kriza, katere simbol je Grčija, je okužila EU, ki je v letu 2012 pred pomembnimi odločitvami, ki lahko okrepijo Schumanovo dediščino, lahko pa jo oslabijo ali celo razbijejo.

Peterle in Pahor ob dnevu Evrope
Proslava ob Dnevu Evrope