Nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem opozarja, da bo brexit negativno vplival na britansko gospodarstvo in gospodarstvo EU-ja. Foto: EPA
Nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem opozarja, da bo brexit negativno vplival na britansko gospodarstvo in gospodarstvo EU-ja. Foto: EPA
Boris Johnson
Britanski zunanji minister Boris Johnson želi izstopiti iz Unije in ohraniti privilegije, ki jih članstvo ponuja. Foto: EPA

Johnson je namreč za češki časopis Hospodarske Noviny dejal, da bo Velika Britanija po izstopu iz Unije verjetno zapustila tudi carinsko unijo, obenem pa bi še vedno prosto trgovala s članicami EU-ja. S tem bi Velika Britanija tudi kot nečlanica Unije ostala del enotnega evropskega trga. Nizozemski finančni minister, predsedujoči evrskemu območju, Dijsselbloem je v odzivu dejal, da takšna možnost "ne obstaja" in da je "nemogoča".

Iz britanske vlade medtem sporočajo, da odločitev o nadaljnjem članstvu v carinski uniji še ni bila sprejeta. Carinska unija sicer članicam omogoča pretok blaga brez vzajemnega zaračunavanja dajatev. Ob tem pa morajo članice Unije iste dajatve uveljavljati za blago, ki ne prihaja iz Unije.

Dijsselbloem je nato za BBC dejal, da Johnson "govori stvari, ki so intelektualno nemogoče, politično nezmožne, zato mislim, da britanskemu ljudstvu ne ponuja poštenega pogleda na to, kaj je na voljo in kaj se da doseči v pogajanjih". Voditelji članic Unije vztrajno opozarjajo, da Velika Britanija ne more računati na dostop do evropskih trgov po brexitu, ne da bi sprejela načelo prostega pretoka delovne sile.

Kot je dejal predsedujoči evrskemu območju, bodo podjetja v Veliki Britaniji, ki zdaj uživajo povsem prost dostop, nato imela nekatere omejitve. Velika Britanija bo namreč zunaj notranjega trga, je poudaril.

Nizozemski minister je še dejal, da bosta po brexitu tako britansko gospodarstvo kot gospodarstvo EU-ja v "slabšem položaju". Obe strani lahko le skušata zmanjšati škodo, meni Dijsselbloem.

Dokument: Vlada neenotna glede brexita
V britansko javnost je medtem pricurljal zaupni memorandum, ki prikazuje delitve glede brexita znotraj same vlade. Ta sicer odločno zavrača vsebino memoranduma. Dokument je skupaj sestavilo svetovalno podjetje Deloitte, pridobil pa ga je časopis Times. Kot smo že poročali, dokument opozarja, da se vlada ukvarja s 500 projekti, povezanimi z brexitom, in bi zato potrebovala 30.000 dodatnih ljudi, ki pa jih nima

Objavljeni dokument še kaže, da britanska vlada nima enotnega načrta za izstop Velike Britanije iz Evropske unije, o pogajalski strategiji za brexit pa se jim verjetno ne bo uspelo dogovoriti prej kot v šestih mesecih.