Borec za varovanje osebnih podatkov, avstrijski pravnik Max Schrems, zaradi tožbe katerega je Sodišče EU-ja varni pristan oktobra lani razglasil za neveljavnega, je v prvem odzivu na ščit zasebnosti izrazil razočaranje.
Borec za varovanje osebnih podatkov, avstrijski pravnik Max Schrems, zaradi tožbe katerega je Sodišče EU-ja varni pristan oktobra lani razglasil za neveljavnega, je v prvem odzivu na ščit zasebnosti izrazil razočaranje. "Tu skušajo z nekaj olepšavami znova oživiti nezakoniti sistem varnega pristana, a temeljna problema množičnega nadzora ZDA ter neobstoja zaščite podatkov v ZDA nista rešena," je poudaril za avstrijsko tiskovno agencijo APA. Foto: EPA

V Bruslju so v ponedeljek objavili tudi svoj osnutek sklepa o ustreznosti in besedila, ki bodo sestavljala t. i. Ščit zasebnosti, ki je nadomestil prejšnji sporazum, imenovan Varen pristan. Gre za načela, ki jih bodo morala spoštovati podjetja, vsebuje pa tudi pisne zaveze vlade ZDA o izvrševanju ureditve, vključno z omejitvami dostopa javnih organov do podatkov.

Predlog uvaja nov institut ombudsmana, ki naj bi posameznikom nudil pravno varstvo, delovanje Ščita zasebnosti pa bi enkrat letno preverila Evropska komisija (EK), ameriško ministrstvo za trgovino, nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov in strokovnjaki za nacionalno varnost.

V primeru kršitev bi bila posameznikom iz EU-ja na voljo različna sredstva, prek katerih naj bi bilo zagotovljeno, da bodo vse pritožbe obravnavane.

Bo ZDA uspelo povečati zaščito?
Ščit zasebnosti naj bi po navedbah Bruslja zajemal tudi ukrepe, ki so jih in jih še bodo ZDA izvedle za to, da omejijo pridobivanje osebnih podatkov državljanov EU-ja za namene nacionalne varnosti in obveščevalnih aktivnosti ter omogočijo posameznikom iz EU-ja, katerih pravice so bile kršene, pravno varstvo pred ustreznimi organi v ZDA. Te bodo tudi morale zagotoviti enakovredne standarde varstva zasebnosti, kot veljajo v EU-ju.

Iz urada informacijske pooblaščenke so danes sporočili, da bodo nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov iz EU-ja preučili osnutek odločbe o ustreznosti okvira ščita zasebnosti in o ustreznosti zagotovil podali svoje mnenje.