Karl Erjavec in njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić tudi na neformalnem srečanju evropskih ministrov nista mogla mimo Ljubljanske banke. Foto: BoBo
Karl Erjavec in njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić tudi na neformalnem srečanju evropskih ministrov nista mogla mimo Ljubljanske banke. Foto: BoBo

Zunanji minister Karl Erjavec tako vztraja pri zanašanju na strokovnjaka Franceta Arharja in Zdravka Rogića, ki sta ju imenovali obe vladi za iskanje rešitve vprašanja Ljubljanske banke na Hrvaškem. Šele na podlagi predlaganih rešitev obeh strokovnjakov bi Slovenija podprla pogodbo o pristopu Hrvaške k Evropski uniji.

Ob tem je Erjavec za Radio Slovenija poudaril, da Slovenija nima interesa zadrževati Hrvaške na poti k EU-ju, želi pa si rešiti odprta vprašanja z njo, "ali pa da vsaj vemo, na kakšen način jih bomo reševali in kje jih bomo reševali".

Da pogovor z Erjavcem na Cipru ni prinesel ničesar novega, je potrdila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je dejala, da Slovenija in Hrvaška krepita sodelovanje tudi na evropski ravni, saj je to v dolgoročnem interesu obeh držav. Zato je Pusićeva prepričana, da bi morali vprašanje Ljubljanske banke obravnavati ločeno od ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

Oba ministra pa sta zanikala, da bi se skušali njuni evropski kolegi v to vprašanje vmešavati. "Res je, da me včasih kakšen minister vpraša, kaj je s to zadevo oziroma zakaj je problem, vendar pa so zgodbe o pritiskih Bruslja iz trte izvite," je povedal Erjavec, Pusićeva pa je dodala, da drugi ministri od Slovenije in Hrvaške pričakujejo toliko zrelost, s katero bosta državi sami rešili svoje težave.

L. L.