France Arhar pričakuje, da bosta oba strokovnjaka pripravila predloge za rešitev vprašanja Ljubljanske banke v najkrajšem mogočem času. Foto: BoBo
France Arhar pričakuje, da bosta oba strokovnjaka pripravila predloge za rešitev vprašanja Ljubljanske banke v najkrajšem mogočem času. Foto: BoBo
Arhar in Rogić o jabolku spora – LB-ju

Prvo srečanje obeh strokovnjakov za reševanje vprašanja Ljubljanske banke na Hrvaškem, tako še ni postreglo s konkretnimi predlogi za rešitev. France Arhar in Zdravko Rogić sta se na Otočcu predvsem pogovarjala o situaciji in dogajanju v zvezi z delovanjem Ljubljanske banke na Hrvaškem v času osamosvajanja obeh držav.

Po srečanju sta se oba strokovnjaka strinjala, da gre za zelo zapleteno vprašanje, ki odnose med Slovenijo in Hrvaško obremenjuje že dve desetletji. Ob tem pa je Arhar dejal, da nameravata "inventuro" nadaljevati na drugem srečanju čez 14 dni.

Tako Arhar kot Rogić nista želela napovedovati, kdaj bosta pripravila predloge za rešitev vprašanja obeh vlad, sta pa dejala, da bo to v najkrajšem mogočem času. Rogić je ob tem izrazil optimizem, saj sta oba pokazala voljo najti rešitev, ki bo ustrezala obema stranema.

Po srečanju je Rogić pojasnil, da Hrvaška zahteva, da se priznajo obveze, ki jih ima matična banka do podružnice. Arhar pa je ob tem dodal, da je težava predvsem v tem, da nove države na območju nekdanje Jugoslavije niso nastale na podlagi konsenza, zato je po njegovem mnenju "logično, da je prišlo do kratkih stikov". Če bi bilo med državami soglasje, bi bilo vprašanje po mnenju Arharja že zdavnaj rešeno.

Rogić je še dodal, da je bilo kritje deviznih vlog vprašanje jamstva skupne države, zato je zdaj vprašanje, kako se bo to jamstvo razdelilo. Obenem pa je Rogić tudi mnenja, da je vprašanje Ljubljanske banke treba ločiti od vprašanja slovenske ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo.

L. L.

Arhar in Rogić o jabolku spora – LB-ju