Glede Hrvaške in njenega odziva na odločitev Slovenije o postavljanju ograje je Erjavec dejal, da so se dogovorili, da bodo pogovori s hrvaško stranjo glede na povolilni položaj tam potekali na ravni premierjev in jih torej vodi Cerar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Glede Hrvaške in njenega odziva na odločitev Slovenije o postavljanju ograje je Erjavec dejal, da so se dogovorili, da bodo pogovori s hrvaško stranjo glede na povolilni položaj tam potekali na ravni premierjev in jih torej vodi Cerar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Trud Slovenije naj bi opazila tudi tujina
Slovenska diplomacija predstavlja tehnične ovire

V dobro uro trajajočem pogovoru z italijanskim kolegom Paolom Gentilonijem je orisal položaj v Sloveniji, kjer v prihodnjih dneh pričakujemo okrepljen begunski val. Jasno je povedal, da ne gre za zapiranje meje, "ampak za to, da želimo migracijske tokove usmerjati na vstopne točke" in "da imamo bojazen glede tega, ali bosta Avstrija in Nemčija v prihodnje še tako in v takem številu sprejemali prebežnike".

Erjavec je ocenil, "da vsaj kar zadeva Nemčijo, kaže, da ni pričakovati kakšne spremembe njene migracijske politike". S tem, da naj bi Avstrija in Nemčija napovedali, da bosta v prihodnje sprejemali po 6.000 prebežnikov dnevno, o čemer je danes govoril premier Miro Cerar, Erjavec ni bil seznanjen. Prav tako ni seznanjen z današnjo informacijo z nemškega notranjega ministrstva, da Nemčija od 21. oktobra tudi za sirske prosilce za azil znova izvaja dublinsko uredbo.

Glede Hrvaške in njenega odziva na odločitev Slovenije o postavljanju ograje pa je Erjavec dejal, da so se dogovorili, da bodo pogovori s hrvaško stranjo glede na povolilni položaj tam potekali na ravni premierjev in jih torej vodi Cerar.

Italija je sicer Sloveniji pripravljena pomagati pri spopadanju z begunskim pritiskom in nam bo zagotovila tako pomoč policistov oz. karabinjerjev kot materialno pomoč, je danes povedal Gentiloni. Pri napotitvi karabinjerjev obstaja še neka pravna težava, ki pa jo bomo skušali v kratkem rešiti, je pojasnil Erjavec.

Ministra sta tudi soglašala, da je rešitev težave predvsem v končanju vojne v Siriji, akcijskem načrtu EU-ja s Turčijo in zaščiti zunanje meje EU-ja ter krepitvi nadzora v obliki popisa vseh prebežnikov in vračanju tistih, ki nimajo pravice do mednarodne zaščite. Italija poleg tega kot zelo pomembno izpostavlja premestitev beguncev med državami članicami EU-ja.

Obisk Vatikana
Delovni obisk v Rimu je Erjavec začel s srečanjem z zunanjim ministrom Suverenega malteškega viteškega reda Albrechtom Freiherrjem von Boeselagerjem, pozneje pa ima na programu še obisk Vatikana, kjer se bo srečal z namestnikom sekretarja Svetega sedeža za odnose z državami Antoinom Camillerijem. Nato bo odpotoval na Dunaj, kjer ga bo sprejel avstrijski kolega Sebastian Kurz.

Zahvala Franciji
Erjavec je po telefonu francoskemu zunanjemu ministru Laurentu Fabiusu predstavil ukrepe, ki jih je sprejela vlada za lažje obvladovanje begunske krize, in se mu zahvalil za podporo Francije, ki je v Slovenijo napotila pet policistov in materialno pomoč.

Fabius je zatrdil, da bo še naprej podpiral slovenska stališča v razpravah o reševanju prebežniške krize, in ocenil, da Slovenija opravlja izjemno delo pri obvladovanju prebežniških tokov in varovanju schengenske meje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Trud Slovenije naj bi opazila tudi tujina
Slovenska diplomacija predstavlja tehnične ovire