Evropska unija
Federica Mogherini
Zasedanje zunanjih ministrov v Bruslju. Visoka predstavnica Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini v pogovoru z belgijskim zunanjim ministrom Didierjem Reyndersom in hrvaško ministrico Marijo Pejčinović Burić. Foto: EPA

Dodaj v

EU zaščitil podjetja pred posledicami sankcij ZDA proti Iranu

Unija ostaja prijateljica ZDA
16. julij 2018 ob 21:46
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Zunanji ministri Evropske unije (EU) so v Bruslju potrdili ukrep za zaščito evropskih podjetij, ki poslujejo z Iranom, pred posledicami ameriških sankcij proti tej državi.

Iranski jedrski dogovor iz leta 2015, ki so ga s Teheranom sklenile Francija, Velika Britanija, Nemčija, ZDA, Rusija in Kitajska, predvideva ustavitev dejavnosti za izdelavo jedrske bombe v zameno za odpravo vrste gospodarskih sankcij proti državi.

A ZDA so ob odstopu od iranskega jedrskega dogovora vnovič uvedle gospodarske sankcije proti Iranu, sekundarne sankcije pa grozijo tudi neameriškim podjetjem, ki bodo poslovala z državo, zato je EU napovedal vrsto protiukrepov, da bi zavaroval dogovor ter svoje politične in gospodarske interese.

Eden od teh je dopolnitev evropske zakonodaje iz leta 1996, ki nevtralizira ekstrateritorialne učinke ameriških sankcij v EU-ju, tako da se bo ta nanašala tudi na nove ameriške sankcije proti Iranu. Ministri so danes soglasno in brez razprave potrdili, da temu ne nasprotujejo.

Evropska komisija je proces za sprožitev te zakonodaje, v angleščini "blocking statute", zagnala 6. junija. Od takrat imajo članice Unije in Evropski parlament v skladu s postopkom pri sprejemanju delegiranega akta, s katerim se ta ukrep uvaja, dva meseca časa, da izrazijo nasprotovanje. Ker mu ne nasprotuje nobena institucija, naj bi začel veljati 6. avgusta.

To je sicer datum, ko začne veljati prvi sveženj ameriških sankcij. Drugi sklop ameriških sankcij začne veljati 4. novembra, prav v času vmesnih volitev v ZDA. Da so sankcije precej usklajene z vmesnimi volitvami, je danes v Bruslju pripomnila tudi Mogherinijeva.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije priznava, da so evropska prizadevanja težavna, saj teža ZDA v svetovnem gospodarstvu ni zanemarljiva, a poudarja, da bodo storili vse za preživetje iranskega jedrskega dogovora, saj bi bile sicer posledice katastrofalne za vse.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je pretekli teden ob robu vrha zveze Nato članice EU-ja pozval, naj podprejo ameriške ukrepe proti Iranu na energetskem področju in za njegovo gospodarsko osamitev.

Primarni interes EU-ja je obdržati Iran znotraj dogovora, je poudaril državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič in potrdil, da Slovenija podpira ukrep za zaščito evropskih podjetij pred ameriškimi sankcijami.

EU ostaja prijateljica ZDA
Že pred začetkom zasedanja je Mogherinijeva sporočila, da EU vztraja pri prijateljstvu z ZDA kljub izjavi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Unija zaradi trgovinske politike "sovražnica". Sprememba administracije ne spremeni prijateljstev med državami in ljudmi; za nas so ZDA zagotovo prijateljica, poudarja visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Mogherinijeva.

Trumpa bi bilo treba vprašati, koga sploh ima za prijatelja, je še dejala Mogherinijeva ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju. Za EU so ZDA nedvomno prijateljica in partnerica, vedno bodo, je še poudarila in pripomnila, da ima Unija veliko prijateljev. "Zdi se, da je ves svet njegov sovražnik," pa je pripomnil francoski zunanji minister Jean-Yves le Drian. Tudi njegov španski kolega Josep Borrel je menil, da ima Trump očitno slabe odnose z vsemi, in med drugim dejal še, da mu očitno ni kaj dosti mar za mnenje EU-ja.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 16.07.2018 ob 22:32
"EU zaščitil podjetja pred posledicami sankcij ZDA proti Iranu"....... Prva resna odločitev k resnejši suverenosti EUja in večji veljavi v mednarodni politiki..... Se pa nekako bojim, da je že prepozno in, da za EU ni več rešitve....
Sorrento
# 16.07.2018 ob 22:24
Carine na ameriško blago, pa tudi na storitve digitalnih multinacionalk, finančne instrumente, hollywoodsko produkcijo in računalniške programe!
bleeeee
# 16.07.2018 ob 22:27
Trumpa bi bilo treba vprašati, koga sploh ima za prijatelja, je še dejala Mogherinijeva ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju.

Predlagam službo, ki bi spremljala, koga Trump na določen dan, morda ko zjutraj vstane, šteje za zaveznika in koga za sovražnika, potem se pa to dnevno posodablja na internetu. Recimo z barvno lestvico, ki rangira države od "shit hole", in "very-very-bad" pa vse do "very talented" in "almost Russia".
MZ
# 17.07.2018 ob 06:20
Brez skrbi bodite, da ZDA še kako dobro sodeluje z Iranom - spomnimo se le afere Iran Contra. Denar pač ne smrdi, sankcije pa so odličen način, da se znebiš konkurence.
izo
# 16.07.2018 ob 23:16
EU ostaja prijateljica ZDA

zakaj je spet eu oz bolj točno evropa bad guy tukaj?? prav vse napetosti in zaostrovanja so padla izključno z vemo kateri strani.
če bi evropi bilo res kaj zase, bi dvignila sredinec driekt v fris temu klovnu (plus jasno štab washingtona odzadaj), pa naj crkne v svojih sankcijah, embargih, vojnah, nacizmu ipd.
Sorrento
# 16.07.2018 ob 23:31
Adanos,
v praksi potem prodajalci vsaj nekoliko znižajo neto cene. Sicer pa boš plačeval (evropski) domovini na oltar tako kot bo moral ZDA dodatno plačati Američan, ki bo kupil npr. mercedesa.

Sicer je to vse skupaj Trumpova (ne moja!) ideja, jaz zagovarjam samo pokončno držo EU in uvedbo reciprocitete! Le tako se bo sploh dalo pogajati, da se za vse vrne prvotno stanje, t.j. trgovanje z blagom in storitvami brez carin.
osservatore
# 16.07.2018 ob 21:58
Trumpa bi bilo treba vprašati, koga sploh ima za prijatelja, je še dejala Mogherinijeva ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju.

Res je, po njegovi interpretaciji so nenadoma vsi prijatelji postali sovražniki !? Trumpetngold bi enkrat moral razčistiti (najprej sam s sabo) kakšni so prijatelji in kako izgledajo sovražniki. Seveda, če to ne presega njegovih intelektualnih kapacitet ...
DrKult
# 17.07.2018 ob 08:13
Ameriska prijatelja sta Izrael in Savdska Arabija. Oni so zgolj v imenitni družbi.
el CARTEL
# 16.07.2018 ob 22:46
vse piše, edino najpomembnejše ne - kak ukrep je to, kaj zadeva, na kak način se bo izvajal in koliko bo mene kot davkoplačevalca zopet to stalo :)
DrKult
# 17.07.2018 ob 08:16
Adanos “kot nekdo, ki kupi precej digitalnega blaga, a mi boš ti kril višje cene zaradi carin? Vsak, ki blekne o višanju carin, naj se najprej zaveda, da v končni fazi nastrada potrošnik.“

Imeti hrbtenico je pomembnejše kot pa kupovanje tvojih digitalnih vsebin.
nuLanuLa
# 17.07.2018 ob 10:00
@Joker

Kako ni alternativ? Za muziko maš: Spotify, Deezer, Soundcloud. Namesto googla maš yandex, baidu. Ameriške seije in filmi pa so eno veliko pranje možganov, zato priporočam, da se odpoveš kavbojski kulturi nasilja, drog in sexa. Verjemi, tvoj svet bo lepši.
luka83
# 16.07.2018 ob 23:01
Kako pa nameravajo zaščititi podjetja?
Joker
# 17.07.2018 ob 09:10
x1ijn,
Če trenutno še ni evropskih alternativ za nekatere digitalne vsebine, se bodo po uvedbi carin pa mogoče pojavile in bo konec USA monopola.
DrKult
# 17.07.2018 ob 08:26
Adanos, pa da dodam še to. Če bi tvoji predniki imeli tako malo hrbtenice, bi ti danes šprehal nemško, 2x tedensko bi jedel Pfefferpotthast, oziroma tisto, kar bi ostalo tvojemu nemškemu gospodarju od njega na krožniku, preden bi te poslal na 18-urno neplačano izmeno šihta.
Trumpova politika je fašistična in temelji na izsiljevanju.
Ni je cene, ki je nisem pripravljen plačat za to, da ostanem svoboden. Američani rušijo sporazum za sporazumom, zrušit hočejo tudi EU, ker je edina razumna velesila, ki jim stoji na poti. Če misliš, da bi bil mir po tem, ko bi Evropa klecnila pred Trumpom glede Irana, se krepko motiš. On bo že našel izgovor za to, da se bo naprej spravljal nad nas, brez skrbi.
Zato ne le, da je tvoj predlog navadno klečeplazenje zavoljo poceni digitalnih vsebin, ki so bistveno manj pomembne od tega, da ostanemo vretenčarji, temveč na dolgi rok tudi nič dobrega ne prinaša. Na koncu boš plačal vseeno, samo hrbtenice boš imel manj.
DrMinistr
# 17.07.2018 ob 11:18
Ali EU uvozi kaj nafte iz ZDA? Če jo, potem bi bil embargo na ameriško nafto, dokler so na trgu viški iranske, kar močno sporočilo v podporo sporazumu.
Še bolj pa prepoved trgovanja z nafto v dolarjih. Pravzaprav bi to dejansko amere verjetno kar hitro spravilo v bankrot.
Dacho
# 17.07.2018 ob 09:54
@Adanos: Ti živiš od tega, torej imaš težave ti, ki jih boš po stari slovenski navadi "elegantno" prevalil na tvoje odjemalce, kupce. Kaj in kje pa kupujem potrošniki, je naša težava in jo bomo rešili povsem pragmatično, kupovali bom tam, kjer bo faktor kakovosti in cene najvišji (kakovost najboljša / cena najmanjša), kot to počnemo že sedaj. Še veliko večje težave imajo podjetja in njihovi delavci, ki izvažajo v ZDA in morajo plačevati izvozne takse.
nuLanuLa
# 17.07.2018 ob 09:52
Uf, neverjetno. Da EU več ne avtomatsko kima ZDA. To se pa že dolgo, dolgo ni zgodilo.
knedlck
# 17.07.2018 ob 08:17
EU bi mogla pocasi proti vzhodu mal pogledat. Popravit odnose z Rusijo, mal Kitajcem zlezt pod kozo, pa je. Ne pa da je EU zeeeelo odvisna od ameriskega trga.
DrKult
# 17.07.2018 ob 12:25
DrMinistr cca 2% uvožene nafte je ameriške, sodeč po poročilih evropske komisije.
https://ec.europa.eu/energy/en/data-analysis/eu-crude-oil-imports
Je pa vsa nafta, ki jo kupi Evropa, kupljena v dolarjih. Če jo nehamo kupovat v dolarjih, pahnemo ameriško valuto v krizo v roku parih ur.

Adanos, ti ne si neuk človek. Po tvojem mnenju bomo torej postali druga Švica ali Avstrija, če bomo klonili ameriškemu izsiljevanju? Kakšno vezo ima to z vsem skupaj?
Američani izsiljujejo:
1. Glede iranskega sporazuma
2. Glede pariškega sporazuma
3. Glede trgovinskega primanjkljaja

Glede tretjega izsiljujejo pravzaprav še največ. Imajo 140 milijard trgovinskega primanjkljaja v dobrinah, 30 milijard presežka v storitvah in 154 milijard presežka v investicijah, pa še vedno jim ni dovolj. Poleg tega mi iz nekega debilnega razloga kupujemo vso nafto v dolarjih, čeprav s tem delamo dobro za Američane in slabo za nas.
Kvizlingi, kakršen si ti, bi pa pač klonili še pri tem iranskem sporazumu in sicer za to, da bi imeli nadalje poceni dostop do zijanja cenenih holivudskih filmov.
Tu se ne gre za to, da imamo drugi veliko hrbtenice, gre se za to, da je ti nimaš nič.
DrKult
# 17.07.2018 ob 10:17
x1ijn: "Najdi evropske alternative za iTunes, Netflix, Microsoft, Google ipd. monopolisticna jaj**. Za nekatere stvari ni EU alternativ. Sanjanje s slovenskimi alternativami je pa totalno mimo, ker pri nas še niti kolesa nismo izumili. Mamo premočne "lobije" lokalnih žeparjev."

Spotify, Mubi, pri Microsoftu in Google-u pa je odvisno, katere njihove storitve gledaš.

Poleg tega se tukaj sploh ne gre za alternative ali manko le-teh.
Gre se za to, da lahko pristanemo na izsiljevanje, ali pa se mu upremo. Gre se za to, če bomo suvereni ali bomo hlapci.
Jaz za tvoje udobno zijanje cenenih holivudskih filmov na Netflixu ne bom plačal s svojo svobodo, pa če rabim za to plačat zadnji cent iz svojega žepa.

Kakor pravi dober star srbski pregovor: BOLJE GROB, NEGO ROB!
V prevodu - bolje v grob kot biti suženj!
Bivši uporabnik
# 17.07.2018 ob 07:19
A Kitajska pa noče poceni nafte? Mislim, da bi naredila lahko nafto, ki jo rabi pri vlečenju težke Venezuelske nafte na površje?
30
# 17.07.2018 ob 08:55
Adanos, boš pač pogledal, kaj ti slo ponudi, plačal malce več a na koncu tudi več zaslužil, ker bo taisti slo imel denar da kupi robo od tebe
mile952
# 18.07.2018 ob 06:26
Mislim, da bo EU morala zaščititi evropska podjetja tudi pred od nikogar izvoljenimi komisarji EK ala Verheugnova (umazano izsiljevanje za prisilno prodajo NLB), ker narodi se nismo združevali v EU, da prepuščamo oblast,ki pripada ljudstvu, odtujenim centrom moči kar EK seveda je, pač pa zato, da prosto trgujemo med seboj.

Kar se pa Trumpovih verbalnih izpadov tiče, bo pa EU morala jasno povedati ZDA, da bomo razmislili o prijateljstvu z njo, ker ne moreš biti prijatelj z državo, ki te javno ožigosa za sovražnika. Ta slovenski zet ni popolnoma čist v glavi. To ni nič več smešno, pač pa že kar v določeni meri tragično.
fritaja
# 17.07.2018 ob 14:33
Ena redkih dobrih novic iz Bruslja.
Bivši uporabnik
# 17.07.2018 ob 10:54
Ne vem zakaj bi morali mi kriti izgube, naj odvečno nafto kupijo Kitajci, Indijci in Južna Amerika.
Bivši uporabnik
# 17.07.2018 ob 10:53
Čigavi so je Open office, Android in Tencent? Kaspersky Lab vem, da je Ruski.
copcop
# 17.07.2018 ob 07:17
Brez veze. Mednarodna podjetja ne bodo ostala v Iranu, saj jim na ameriških tleh grozi zaplemba in prepoved poslovanja. Nihče ni tako nor, da si to lahko privošči.
Bondjanez
# 16.07.2018 ob 22:11
Kaksna zascita. Kolikor vem se nekateri ze umikajo iz Irana. A so jim pozabili povedat al kaj?
cairns
# 19.07.2018 ob 14:12
EU zaščitil podjetja pred posledicami sankcij ZDA proti Iranu

Kakšne druge slike, na kateri ne bo hrvaške lažljivke in odkrite sovražnice Slovenije pa nimate ?
DrKult
# 18.07.2018 ob 21:39
Adanos: "Je pa zanimivo, kako sem zdaj kvizling in sovražnik Irana, ker ne želim mojih digitalnih dobrin carinjenih. Si malo zašel na eno ogromno hiperbolo, se meni zdi."

Ameriškemu izsiljevanju ne bomo podlegli. EU se je pripravljena pogajati, ampak ne, dokler ima prislonjeno pištolo k čelu. Jaz sem tudi proti carinam, ampak če mislijo Američani zajebavati, jaz evropskim politikom s svojim glasom ne bom dal mandata za popuščanje. Če jim ga boš dal ti, okej. Večina Evropejcev je na moji strani.
Jaz tebe še kako dobro razumem, tudi sam sem do nedavnega uporabljal Netflix, zadnje čase pa bojkotiram ameriške produkte, kolikor je to mogoče. Sem majhen človek, zelo malo lahko naredim proti oranžnemu, ampak kolikor lahko, toliko pa bom. Mene izsiljeval ne bo noben.
Dionezij
# 18.07.2018 ob 20:55
kaj pa ima vojaška organizacija za razpravljati o gospodarski politiki, ki jo vodi EU. ZDA naj skrbijo za svojo varnost EU pa za svojo. Če sosed z sosedom ne polsuje, zakaj z njim ne bi jaz. Kaj pa soseda briga s kom jaz poslujem. Izstop iz spotazume z Iraniom je biol enostransko dejanje ZDA, in po izstopu nimajo moralne niti pravne pravice terjati od drugih držav, da uvedejo sankcije proti IRani in da iz sdporazume izstopijo. ZDA pa ja zagovarjajo demokracijo in ne diktaturo. Ali je za ZDA demokracija samo deklarirana, diktat pa pravilo!?
DrMinistr
# 17.07.2018 ob 10:45
Kako točno pa naj bi ta zaščita zgledala? V članku manjka bistven podatek? Bomo morebitno izgubo podjetij zaradi sankcij preprosto pokrili evropski davkoplačevalci ali bojo to uspeli iztirjati od amerov?
Adanos
# 17.07.2018 ob 18:39
Čisto narobe si me razumel, DrKult. Ravno obratno trdim. Jaz se (cinično) sprašujem, zakaj še nismo druga Švica, ko pa imamo (po komentarjih in +/- sodeč) vendar toliko ljudi, ki niso pripravljeni kloniti izsiljevanju in so pripravljeni materialno trpeti za dobro skupnosti.

Je pa zanimivo, kako sem zdaj kvizling in sovražnik Irana, ker ne želim mojih digitalnih dobrin carinjenih. Si malo zašel na eno ogromno hiperbolo, se meni zdi.
x1ijn
# 17.07.2018 ob 09:02
@DrKult
Najdi evropske alternative za iTunes, Netflix, Microsoft, Google ipd. monopolisticna jaj**. Za nekatere stvari ni EU alternativ. Sanjanje s slovenskimi alternativami je pa totalno mimo, ker pri nas še niti kolesa nismo izumili. Mamo premočne "lobije" lokalnih žeparjev.
Adanos
# 17.07.2018 ob 11:57
Hehe, glede na toliko minusov, torej sklepam, da je večina Slovencev zelo pokončnih in načelnih. Z veliko hrbtenice in so se pripravljeni žrtvovati za dobro družbe in države.

... čudno, da potem nismo druga Švica ali druga Avstrija. ... ali vsaj druga Češka. Tonemo pa tja nekam proti Balkanu. Tu mi nekaj ne štima.
Adanos
# 16.07.2018 ob 23:17
Sorrento, kot nekdo, ki kupi precej digitalnega blaga, a mi boš ti kril višje cene zaradi carin? Vsak, ki blekne o višanju carin, naj se najprej zaveda, da v končni fazi nastrada potrošnik.
Adanos
# 17.07.2018 ob 02:10
Najlažje je s tujim po koprivah mahat...
Jasno je vsak načeloma za pokončno držo. Dokler seveda sam ne plača cene. Potem pa dvakrat premisliš, ali res želiš biti vojak v igri drugih. Pa naj iskreno dvigne roko tisti, ki bi bil pripravljen plačevati 15% več za polovico dobrin, ki jih nabavi, samo zato, da je lahko pokončen.
velenjcan
# 16.07.2018 ob 23:00
"Zdi se, da je ves svet njegov sovražnik," pa je pripomnil francoski zunanji minister Jean-Yves le Drian. Tudi njegov španski kolega Josep Borrel je menil, da ima Trump očitno slabe odnose z vsemi,

Matr, kake butaste ministre imamo v Evropi. Kot da so se učili pri naših...
Kazalo