Federico Mogherini v Iranu spremlja sedem evropskih komisarjev in komisark, kar kaže na veliko zainteresiranost Unije za boljše in tesnejše odnose z Iranom. Foto: EPA
Federico Mogherini v Iranu spremlja sedem evropskih komisarjev in komisark, kar kaže na veliko zainteresiranost Unije za boljše in tesnejše odnose z Iranom. Foto: EPA
false
Iranski zunanji minister Zariof opozarja, da nekatere pomembne točke jedrskega dogovora še niso bile uresničene. Pri tem je izpostavil iranske težave z dostopom do evropskega bančnega sistema. Foto: EPA

Kot je v Teheranu poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini, želi EU nov začetek v odnosu z Iranom v okviru "kritičnega, a hkrati konstruktivnega dialoga". Iranski zunanji minister Džavad Zarif pa je spomnil, da vse, kar je bilo dogovorjeno, še ni uresničeno.

Federica Mogherini se je v Iran odpravila z močno delegacijo evropskih komisarjev in komisark. Kar sedem jih je odšlo v Iran. V ospredju pogovorov sta energetika in trgovina, v Bruslju pa kot pomembne izpostavljajo tudi migracije, okolje in humanitarno pomoč.

Zbliževanje je posledica jedrskega dogovora med Iranom in šesterico velesil, pogajanja so potekala prav pod vodstvom visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja. Dogovor od Irana zahteva, da se odpove svojemu jedrskemu programu v zameno za omilitev mednarodnih sankcij.

"Pomembne točke niso uresničene"
Zarif je bil medtem kritičen do tega, da vse za Iran pomembne točke dogovora še niso bile uresničene. "Čas je, da sporazum ne bo več le črka na papirju, ampak da imajo tudi Iranci kaj od njega," je opozoril.

Iran med drugim zahteva normalen dostop do evropskega bančnega sistema. A čeprav so bile sankcije proti njemu odpravljene januarja, se evropske banke še naprej izogibajo sodelovanju z iranskimi subjekti, tudi iz strahu pred povračilnimi ukrepi ZDA, ki še naprej omejujejo transakcije z Iranom.

EU bo po zagotovilih Federice Mogherini storil vse za rešitev te težave. Normalno bančno poslovanje z Iranom namreč zahtevajo tudi evropska podjetja. Bank sicer ni mogoče siliti v sodelovanje z Iranom, je zagotovila visoka predstavnica Unije, EU pa lahko stori vse, da jih spodbudi in jim da potrebna zagotovila.

Velik interes za Iran
Med komisarji in komisarkami, ki so spremljali Federico Mogherini v Teheran, so tudi komisarka za notranji trg in industrijo Elzbieta Bienkowska, komisarka za promet Violeta Bulc, komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Canete in komisar za okolje Karmenu Vella.

V veljavi sicer še naprej ostajajo sankcije, ki jih je Unija proti Iranu uvedla zaradi kršenja človekovih pravic in terorizma.