Afera v zvezi z opazovanjem lanskih volitev v Azerbajdžanu s strani evropskih poslancev, v katero je vpleten tudi Ivo Vajgl (Alde/Zares), očitno še ni končana - ravnanje nekaterih poslancev, med njimi Vajgla, je namreč vzela pod drobnogled tudi posebna komisija evropskega parlamenta. Foto: BoBo
Afera v zvezi z opazovanjem lanskih volitev v Azerbajdžanu s strani evropskih poslancev, v katero je vpleten tudi Ivo Vajgl (Alde/Zares), očitno še ni končana - ravnanje nekaterih poslancev, med njimi Vajgla, je namreč vzela pod drobnogled tudi posebna komisija evropskega parlamenta. Foto: BoBo
Ilham Alijev
Slovenski evroposlanec Ivo Vajgl je zatrdil, da "so namigovanja o koristih, ki naj bi jih udeleženci misije imeli od sodelovanja pri opazovanju volitev, povsem neutemeljena in predstavljajo del propagandne kampanje" - to naj bi sprožili tisti, "ki ne želijo konstruktivnih in dobrih odnosov EU-ja z Azerbajdžanom". Foto: EPA

Poleg uradne misije evropskega parlamenta so predsedniške volitve v Azerbajdžanu oktobra lani namreč opazovali še nekateri drugi evropski poslanci, ki niso bili del uradne misije, tudi Vajgl.

Po svoji misiji so poslanci objavili poročilo, v katerem so volitve v tej avtoritarni državi označili kot svobodne in poštene - precej drugače kot opazovalna misija Ovseja, ki je opozorila na številne resne težave v vseh fazah volitev.

Spletni portal EurActiv je poročal, da so evropski poslanci, ki niso bili del uradne misije, poleg tega parlamentu v Bruslju "pozabili" povedati, da v Azerbajdžan potujejo na povabilo tamkajšnje vlade, tega pa niso objavili niti na svojih spletnih straneh, kot to narekujejo parlamentarna pravila, če vrednost potovanja presega 150 evrov.

Očitki o volilnem turizmu
Njihovo ravnanje je že lani dvignilo precej prahu in očitkov o "volilnem turizmu", zdaj pa jih je pod drobnogled vzela še posvetovalna komisija evropskega parlamenta, katere naloga je nadzor nad ravnanjem in etiko članov parlamenta - med drugim naj bi preučevali tudi očitke, da so poslanci poleg plačane poti od svojih gostiteljev prejeli še druge nagrade.

Spletni portal je poleg tega zapisal, da poslancem v skladu z novimi pravili grozijo sankcije - opomin predsednika evropskega parlamenta kot najblažja, začasna izguba pravice do dnevnega nadomestila kot malo strožja, kot najstrožja sankcija pa celo začasna prepoved opravljanja dela poslanca.

"Nisem potoval na stroške azerbajdžanske vlade"
Vajgl je očitke na svoj račun že lani zavrnil v pismu društvu Integriteta, pred dnevi pa se je odzval tudi na pisanje EurActiva - zapisal je, da je ta "poln insinuacij in polresnic".
Pojasnil je, da je v Azerbajdžan odšel na povabilo nevladne organizacije European Academy for Elections Observation (EAEO). V povabilu k sodelovanju v misiji mu je bilo rečeno, da stroške bivanja v Bakuju krije EAEO, letalsko vozovnico Ljubljana-Baku pa si je plačal sam, je zatrdil.

V Azerbajdžanu je nato obiskal deset volišč, večjih nepravilnosti - "razen kakšne manjše tehnične pomanjkljivosti" - pa pri tem ni zaznal, je ponovil.

Sankcij ne pričakuje
Zatrdil je, da "so namigovanja o koristih, ki naj bi jih udeleženci misije imeli od sodelovanja pri opazovanju volitev, povsem neutemeljena in predstavljajo del propagandne kampanje" - to naj bi sprožili tisti, "ki ne želijo konstruktivnih in dobrih odnosov EU-ja z Azerbajdžanom".

Zavrnil je tudi trditve EuroActiva, da lahko posvetovalna komisija poslancem izreče kakršne koli sankcije - pojasnil je, da je komisija posvetovalno telo in lahko zgolj predloži svoje poročilo ali priporočilo predsedniku evropskega parlamenta, česar (še) ni storila.

Vajgl pa sicer tudi ne pričakuje, da bi komisija predsedniku svetovala kakršno koli sankcijo.