Evropska komisija in Evropska centralna banka v Sloveniji preverjata, kako država izpolnjuje priporočila. Foto: Reuters
Evropska komisija in Evropska centralna banka v Sloveniji preverjata, kako država izpolnjuje priporočila. Foto: Reuters

"Gre za tehnično misijo, ki je del rednega procesa in ni povezana z ugibanji o morebitni pomoči Sloveniji," so pojasnili na predstavništvu Evropske komisije in dodali, da se bodo člani misije med tokratnim obiskom pogovarjali s predstavniki organov in institucij, ki so odgovorni za izvajanje omenjenih priporočil.

Med sogovorniki, ki bodo člane misije seznanili z ukrepi na omenjenih področjih, so tako predstavniki ministrstev za finance, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Banke Slovenije, Slovenske odškodninske družbe in drugih.

Devet priporočil za odpravo neravnovesij
Znano je, da je Komisija konec maja Ljubljano opozorila, da se mora resno lotiti odprave presežnih makroekonomskih neravnovesij. V Bruslju so se takrat odločili, da proti Sloveniji še ne bodo ukrepali, ampak so pripravili devet priporočil. V njih državo opozarjajo, da mora očistiti bančne bilance, izvesti ustrezno privatizacijo, rešiti problem prezadolženih podjetij, nadaljevati javnofinančno konsolidacijo, izboljšati konkurenčnost in še naprej reformirati pokojninski sistem in trg dela.

V sklopu maja objavljenih priporočil je izpostavljeno tudi področje pravosodja. Tako mora Slovenija med drugim zmanjšati trajanje sodnih postopkov na prvi stopnji v civilnih in gospodarskih zadevah ter število primerov, ki čakajo na obravnavo, zlasti v zadevah, ki se nanašajo na izvrševanje. O tem bo govor v okviru obiska predstavnikov direktorata Evropske komisije za pravosodje, ki bodo Slovenijo obiskali v četrtek.

Nova misija sredi oktobra
Sredi oktobra pa bo Slovenijo obiskala še ena misija Evropske komisije in Evropske centralne banke, ki bo ocenila stanje v Sloveniji v okviru priprave jesenske napovedi Evropske komisije, kar je tudi del rednega postopka v vseh državah članicah povezave. Evropska komisija bo jesensko napoved za 28 držav članic objavila 5. novembra.