Evropski komisar Rehn je včeraj v Alpbachu v Avstriji dejal, da smo v Evropi doživeli niz optimističnih signalov, da se je evropsko gospodarstvo znašlo na točki preobrata, a glede na
Evropski komisar Rehn je včeraj v Alpbachu v Avstriji dejal, da smo v Evropi doživeli niz optimističnih signalov, da se je evropsko gospodarstvo znašlo na točki preobrata, a glede na "dramatične stopnje brezposelnosti v več delih Evrope" po njegovih besedah ni prostora za oznanjanje konca krize. Foto: EPA

Evropski denarni komisar Olli Rehn je včeraj dejal, da krize tudi zaradi naraščajočega števila brezposelnih še ni konec, ob tem pa opomnil tudi Slovenijo, naj v zameno za dodaten čas za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja pospeši izvajanje strukturnih reform.

Slovenijo bo predvidoma v drugi polovici septembra obiskala misija Evropske komisije, da preveri, kako izpolnjuje majska bruseljska priporočila. V njih je komisija opozorila predvsem na nujnost sanacije bank in na odločno ukrepanje za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Na julijskem srečanju ministrov članic z evrom je komisija nato Slovenijo še opozorila, da mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja in da je pri sanaciji bančnega sektorja kakovost pomembnejša od hitrosti. Naslednje zasedanje evrske skupine bo čez dva tedna.

Naš dopisnik Matjaž Trošt ob sobotah piše kolumne. Tudi jutri jo bo ...

Evropski komisar Rehn je včeraj v Alpbachu v Avstriji dejal, da smo v Evropi doživeli niz optimističnih signalov, da se je evropsko gospodarstvo znašlo na točki preobrata, a glede na "dramatične stopnje brezposelnosti v več delih Evrope" po njegovih besedah ni prostora za oznanjanje konca krize.

Za Francijo je bil julij, denimo, že 27. zaporedni mesec rasti števila brezposelnih, v Nemčiji so avgusta našteli 7.000 več brezposelnih kot v mesecu pred tem, analitiki pa so pričakovali, da bo gospodarstvo dalo približno 5.000 novih zaposlitev. A napovedi glede zaposlenosti v Nemčiji ostajajo stabilne. Prav na ti dve državi pa najbolj stavi Rehn pri okrevanju evropskega gospodarstva. Nemčijo je tako pozval k okrepitvi domače porabe, Francijo pa k še večjim prizadevanjem za izvedbo strukturnih reform, tudi na področju trga dela in pokojninskega sistema, kjer pred dnevi dogovorjene ključne postavke dokaj mehke reforme ne prinašajo preveč zaupanja v Bruslju.

Iz Bruslja za Radio Slovenija Matjaž Trošt