Združena levica opozarja na zgrešeno politiko reševanja krize EU-ja, ki, kot poudarjajo, temelji na strogem varčevanju in dejanskem uničevanju evropskega obrobja. Foto: BoBo
Združena levica opozarja na zgrešeno politiko reševanja krize EU-ja, ki, kot poudarjajo, temelji na strogem varčevanju in dejanskem uničevanju evropskega obrobja. Foto: BoBo

Kot je na tiskovni konferenci Združene levice, sestavljene iz TRS-a, Demokratične stranke dela in Iniciative za demokratični socializem, dejal predsednik gibanja TRS Dušan Plut, smo priča politiki načrtne deindustrializacije in dejanske finančne nesamostojnosti držav t. i. evropskega obrobja.

Povečuje se dohodkovni prepad med državljani Evrope, razvojni odgovor sedanje evropske politike pa je popolnoma zgrešen, saj temelji na strogem varčevanju in dejanskem uničevanju evropskega obrobja, opozarja Plut. V Združeni levici so prepričani, da se je temu treba upreti. Predlagajo, da je temeljni razvojni instrument EU-ja "trajnostni investicijski razvojni vseevropski program".

Koordinator sveta Iniciative za demokratični socializem Luka Mesec je dodal, da Združena levica protestira proti politikam, ki uničujejo Evropo in ki krize ne rešujejo, ampak jo poglabljajo. "Združena levica zahteva demokratično Evropo. Zahteva Evropo, v kateri bomo imeli oblast ljudje, ne pa kapitala," je poudaril.

Mesec: Oblast je v Bruslju, ne več v DZ-ju
Kot je spomnil Mesec, bo Evropska komisija kmalu spet ocenila reformna prizadevanja Slovenije, potek privatizacije in to, "ali so bili rezi v zdravstvo in socialo dovolj globoki za apetite kapitala, ali so zaposleni dovolj izkoriščani in bogati dovolj bogati". Po besedah Mesca to kaže, da oblast v Sloveniji ni več v DZ-ju, ampak v Bruslju, v "tehnokratskih institucijah, kakršna je Evropska komisija", ki odločitve sprejema za zaprtimi vrati, za njimi pa se skrivajo interesi finančnih trgov, lobijev in kapitala.

Nosilka liste Združene levice in podpredsednica Demokratične stranke dela Violeta Tomić pa je dodala, da je prisilno varčevanje privedlo do uničenja delovnih mest in javnih servisov ter do povečanja nezaposlenosti in revščine.