V nekaterih državah, na primer na Madžarskem, Portugalskem in Irskem ter v Estoniji, Bolgariji in Španiji, se je razlika v plačilu v zadnjih letih povečala. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
V nekaterih državah, na primer na Madžarskem, Portugalskem in Irskem ter v Estoniji, Bolgariji in Španiji, se je razlika v plačilu v zadnjih letih povečala. Foto: freedigitalphotos.net

Evropska komisija je ob evropskem dnevu enakega plačila sporočila, da je upadanje razlike v plačilu mogoče pojasniti z več dejavniki, kot sta naraščajoči delež višje izobraženih delavk ali večji vpliv upada gospodarske rasti v nekaterih sektorjih, kjer prevladujejo moški, na primer v gradbeništvu ali inženirstvu.

Ta sprememba zato ni le odraz izboljšav na področju plačila in delovnih pogojev za ženske, pojasnjujejo v komisiji.

Uresničevanje načela enakega plačila ovira niz dejavnikov. Med njimi je komisija izpostavila pomanjkljivo preglednost plačnih sistemov, premajhno pravno jasnost definicije dela enake vrednosti in postopkovne ovire, kot je pomanjkanje informacije o postopkih pred sodiščem.

Komisija zato preučuje možnosti za povečanje preglednosti plačil na evropski ravni in učinkovitejše izvajanje načela enakega plačila v praksi. Po rahlem upadanju povprečne razlike v zadnjih letih - prej se je razlika namreč gibala okoli 17 odstotkov ali višje - je zdaj nastopila stagnacija. Stalno upadanje je zaznati na Danskem, Češkem, Nizozemskem in Cipru ter v Avstriji, ponekod (Poljska, Litva) pa se je trend upadanja v letu 2012 obrnil.